Прича: Бриж - Мачке код куће, мишеви у Европи!

Шампиону Белгије се не дају велике шансе у Лиги шампиона.

Фудбал 17.09.2018 | 22:30
Прича: Бриж - Мачке код куће, мишеви у Европи!
Првак Белгије је још један од аутсајдера из четвртог шешира који је запао у групу у којој нема право на наду. Није Бриж пролазио добро ни у лакшим групама када је био са Лестером, Портом и Копенхагеном (свих шест пораза), а камоли сада да очекује нешто више против Атлетика, Борусије и Монака.

Белгијски репрезентативни фудбал је у зениту, али сигурним корацима напредује и клупски. Дошли су на ниво комшија Холанђана. Чак су лансирали и боље играче претходних година него Холанђани. А Бриж је најбољи белгијски тим. Без обзира шта би на то рекли у Бриселу. Бриж је у последње четири сезоне два пута био шампион, а два пута вицешампион. Најконстантнији је клуб у Белгији.

Међутим, утисак је да Бриж има неку врсту страха, па чак и комплекса када изађе у Европу и да у међунардоним такмичењима игра далеко лошији фудбал него у домаћим. Без обзира на снагу ривала, често је Бриж сам себе саплитао невероватним грешкама и недостатаком храбрости. Аутоголови, црвени картони, пенали, почетничке грешке... Несхватљиво је како је Бриж чашћавао ривале.

А тек сада у овој групи му шансе нису велике. Тим је довољно добар да доминира у Белгији, али нема потребан квалитет да би урадио нешто више у Европи. Врућ домаћи терен им доноси предност у Белгији, али у Лиги шампиона су победили само једну од осам утакмица на Јан Брејдел стадиону од 2005. године.

Бриж је овог лета остао без можда и најталентованијег играча Анотнија Лимбонба који је био близу мундијалског састава Белгије. Отишао је и први стрелац Дијаби у Спортинг. Они су у клупску касу унели 15.000.000 евра и то су уједно и једини битни одласци из Брижа. А стигло је неколико играча који конкуришу за стартних 11. Лимбомба је заменио јако талентовани Арнаут Дањума који је дошао из НЕЦ-а и који би могао да буде тајно оружје тренера Лека. Велики посао је урађен откупом Матеја Митровића од Бешикташа јер се Хрват профилисао као командант одбране.

Можда и највеће појачање је останак бразилског нападача Веслија за којег је Лацио нудио 12.000.000 евра, желели су га бројни европски клубпови, а на радару је и ривала из групе Борусије и Монака. Остао је због Лиге шампиона и његова продаја је могућа већ у јануару. Напад је појачан и са иранским репрезентативцем Резаијем који је најскупљи играч у историји клуба, пошто је Шарлрои плаћен 5.000.000 евра.

Решено је и питање голмана пошто је из Хајдука дошао горостасни Карло Летица који се чак помињао и као појачање Реал Мадрида?! Он је дугорочно решење између статива после мука у прошлој сезони када је Бриж променио чак петорицу голмана!

Срце тима су двојица централних везних играча: Ханс Ванакен и Руд Вормер. Бриж је на опште одушевљење навијача, продужио уговор са тандемом који је био најзаслужнији за титулу. У многим анкетама су њих двојица проглашени за најбоље играче белгијске лиге и тешко се било одлучити који је од њих двојице бољи. Ванакен је дебитовао за Белгију после Мундијала, док је Вормер дочекао да у 30. години заслужи позив у селекцију Холандије јер Куман није могао да игнорише фудбалски процват везисте који у домовини није оставио неки посебан траг. Од њих двојице зависи судбина Брижа и да ли ће црно-плави успети да направе неко изненађење у конкуренцији много јачих ривала. Офанзива је јачи део тима, али одбрана је Брижова рак рана. А свака грешка у Лиги шампиона се скупо плаћа... Бриж се на томе опекао више пута.

Остаје им нада да би Монако или Борусија могли да уђу у кризу због периода транзиције и да би против њих могли да дођу до бодова са којима би остали у игри за треће место и Лигу Европе.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар