Јокановић: Селектор Србије? Зашто да не?

Немам намеру да се пензионишем и идем да пецам, желим да радим још 20 година! „Уживам у својој професији, донела ми је много животних искустава, и као фудбалеру и као тренеру“, каже Јокановић.

Фудбал 18.09.2018 | 23:45
Јокановић: Селектор Србије? Зашто да не?
Тренер Фулама Славиша Јокановић у опширном интервјуу за Спорт клуб открива да апсолутно ужива у свом послу и да се нада да ће још дуго моћи да ради. Такође, поручује и да би му била велика част да у једном тренутку постане селектор Орлова, јер то за њега представља велику част, баш као и када је био играч.

Ипак, сада су у првом плану изузетни резултати које постиже на клупи Фулама.

"Радити у Премијер лиги, поготово за људе из нашег амбијента, није баш лака мисија. Осим Славена Билића, ни не сећам се некога са простора бивше Југославије ко је био менаџер овде. Прешао сам ниво Чемпионшипа и ово је лепа прилика за мене да се докажем. Мислим да ћемо доћи до вишег нивоа и да ћемо играти бољи фудбал. Дефинитивно постоји разлика у свакој држави између прве и друге лиге, па тако и у Енглеској. Концентрисан је велики квалитет у Премијер лиги, не може ни да се пореди", рекао је Јокановић заСпорт клуб.

У прва четири кола освојено је исто толико бодова. Могао је и који више, али све је то период адаптације на највиши ранг енглеског фудбала.

"Не размишљамо много о далекој будућности, примарни циљ нам је да останемо у лиги. Изгубили смо прве две утакмице, и то лако, пошто смо налетели на два готова премијерлигашка тима који су нас победили на искуство - није им било потребно много, Палас нам није дао простора да се разиграмо, из три шансе су дали два гола и нисмо могли да реагујемо. Против Тотенхема смо дали гол, али они су једна од најбољих енглеских екипа и пораз није изненађење. После тога је дошао Бурнли, наша најбоља утакмица, показали смо да можемо да побеђујемо, а Брајтон смо морали боље да затворимо меч - неприхватљиво је да те ухвате на контру када водиш 2:0 на 25 минута до краја. У позитивном смо процесу, много је нових играча, верујем да ћемо напредовати, потребно нам је време".

Александар Митровић постигао четири од укупно седам премијерлигашких голова екипе са Крејвен Котиџа.

"Он се адаптирао, али није му било много ни потребно. На крају крајева, дошао је из Њукасла, само се спустио до Лондона... Од првог дана је показао да је одличан професионалац, гура сâм себе да буде све успешнији и знам да га сви људи у клубу цене као пшравог професионалца и доброг момка спремног да се бори за ову екипу. Мени је то највећа сатисфакција - осим што је изврстан фудбалер, Митровић је показао да је много добра особа за групу".

Јокановић је потом покушао да опише себе као менаџера.

"Покушавам да нађем начин да ме играчи верују и да ме играчи респектују. Постоје два пута да се заради поштовање. Један је да будеш диктатор и да их гњечиш, да им не даш да дишу, што је легално, али је кратког даха јер тај ауторитет се брзо потроши. Ауторитет који ја покушавам да створим јесте да им покажем да ипак знам више од њих и да могу да им помогнем, да им покажем да је најбоља опција и за тим и за њих ако ме буду пратили. Покушавам да имам квалитетне људе око себе, оне који нису увек сагласни са мојим мишљењем и који су вредни и лојални".

Одлични стратег поручује да не не бежи од улоге селектора Орлова у будућности.

"Уживам у својој професији, донела ми је много животних искустава, и као фудбалеру и као тренеру. Немам уопште намеру да се пензионишем или да идем да пецам сада, надам се да ћу моћи да радим још 20 година. А што се тиче селекторске позиције, зашто да не, велика је част бити на челу репрезентације своје земље. Ја сам раније бранио боје Југославије 60 и нешто пута (64 меча, 10 голова), не би било необично да ми се у једном моменту укаже таква шанса, а видећемо хоће ли у том моменту то бити реално или не. Док сам био фудбалер, победе у дресу репрезентације биле су ми најдраже, сигурно би ми биле најдраже победе и као тренеру Србије. Ипак, у овом тренутку то место у репрезентацији је заузето, а ја сам исто заузет. Сада није реално, али у будућности, зашто да не?", рекао је између осталог Јокановић.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар