Анализа - СП: Србија и даље има све у својим рукама...

Мегин Грузин је оставио Србију у доброј позицији. . .  Кошаркаши Србије поразом на Криту су отежали свој пут на Мундобаскет, али га нису потпуно закомпликовали.

Кошарка 14.09.2018 | 23:42
Анализа - СП: Србија и даље има све у својим рукама...
"Орлови" нису блистали у Грчкој (63:70) која је скоро па рутински забележила седму победу у квалификацијама за СП, али је Грузија одрадила велики део "посла" за нашу селекцију.

Грузини су неочекиваном победом над Израелом 85:80 у Тел Авиву, где је блистао центар Мега Бемакс Гога Битадзе (13п, 9ск, 4бл, 2ас, 1ук), оставили Србију усамљену на трећој позицији на табели Групе Л.

Србија се поразом на Криту опростила од прва два места у групи, јер су Немци и Грци недостижни са по 7-0, у Грузији је добила још једног такмаца у борби за последње, треће место које води у Кину, али је и даље на пол позицији.

"Орлови" уочи преосталих пет кола имају победу више од Грузије и Израела, а с обзиром да из прве фазе имају бољи међусобни скор за Грузинима, кључни за пласман на СП биће дуели са Израелцима.

Ако је разумно рачунати унапред победу Србије над Естонијом у недељу у хали "Александар Николић" (20.15), онда се може рећи да ће кључни меч у борби за Мундобаскет бити гостовање (вероватно) у Тел Авиву 30. новембра.

Уколико оправдају статус фаворита, који ће наш тим имати у овом мечу ако ништа онда због горе поменутог резултата из дуела између Израела и Грузије, онда ће "Орловима" бити отворен пут ка Кини.

До ње ће потом тим Александра Ђорђевића имати још три утакмице, али је разумно очекивати победе на домаћем терену и против Грчке и против Израела, као и на гостовању у Естонији.

Још пре гостовања на Криту било је јасно да ће двомеч са Израелом бити пресудан у борби за СП, а након првог кола друге фазе се потпуно искристалисало.

Једини "проблем" у односу на пре два дана је што је сада победа у Израелу императив, "Орлови" немају права на грешку јер евентуални пораз може потпуно да угрози остварење коначног циља.

Главни разлог за бригу је наравно термин у којем ће се утакмица играти, јер ће сезоне и у Европи и НБА лиги већ увелико почети, а то ће опет ограничити број играча које селектор Ђорђевић може да позове.

Нема сумње да неће моћи да рачуна на НБА звезде Богдана Бигдановића и Немању Бјелицу, који су играти на Криту, као ни Милоша Теодосића, Бобана Марјановића и Николу Јокића који ни сада нису били на располагању, а вероватно и на адуте из Евролиге Николу Калинића, Владимира Лучића, Николу Милутинова, Немању Недовића, Марка Гудурића, Василија Мицића и Стефана Јовића.

Када се на све то дода повреда Милана Мачвана и кинеска ситуација Мирослава Радуљице, јасно је колико ће састав Србије бити десеткован.



Због тога је меч у Грчкој био важан и због тога је пораз на Криту болан и тежак, али није пресудан. Селектор Ђорђевић је пред пут на Средоземље најавио да би на јесен у тиму требало да има неколико момака из ЕЛ, бар за по једну утакмицу (30. новембар Израел, 3. децембар Грчка), али ће тек у новембру сазнати који клубови су спремни да му изађу у сусрет и колико.

Од играча који нису путовали на Крит, у новембру би Ђорђевић могао да има на располагању пре свега Дејана Тодоровића из Мурсије, потом Стефана Бирчевића, момке из Црвене звезде и Партизана, а у тиму се очекују и Стеван Јеловац, Марко Симоновић, Стефан Пено. Поред њих ће селектор можда да се окрене и "Б" тиму који је током лета играла пријатељске утакмице у Кини, а тада су се код Јовице Антонића између осталих истакли Ристић, Крстић, Пот...

Наравно, у сличном проблему ће бити и Израелци, чији ће састав тима пре свега зависити од "Поноса Израела" Макабија и спремности великана из Тел Авива да усред тешке сезоне у ЕЛ уступи селекцији своје репрезентативце, јер су Џејк Коен и Јовел Зосман били најбољи појединици против Грузије.

У тиму неће бити и натурализованог Американца Ричарда Хауела који је суспендован због конзумирања канабиса, па ће сав терен пасти на момке попут Итаја Сагева, Адама Аријела, Томера Гината, Алексеја Чубревича, који не би требало да представљају претерано чврст орах за Србију.

Међутим, пре тог "кључног" 30. новембра Србију чека много важнији меч – Естонија. Тим са Балтика није у рангу компија Литваније или Летоније, али ни упркос -43 против Немачке и скору 2-5 није за потценивање.

Кошарка се враћа у "Пионир", у недељу ће на паркету бити Богдановић, Калинић, Бјелица, Лучић, Недовић, Милутинов, Јовић. Очекујемо пуне трибине.



Распоред Србије у наставку квалификација:

16. септембар Србија – Естонија, 20.15
30. новембар Израел – Србија
3. децембар Србија – Грчка
21. фебруар Естонија – Србија
24. фебруар Србија – Израел

Група Л:

1. Немачка 7-0
2. Грчка 7-0
3. Србија 4-3
4. Грузија 3-4
5. Израел 3-4
6. Естонија 2-5

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар