''Бламаже једне предсједнице''

Швајцарски лист "Тагес-Анцигер" објавио велики чланак под насловом "Бламаже једне предсједнице", а који се бави низом гафова Колинде Грабар-Китаровић.

Регион 14.09.2018 | 13:04
''Бламаже једне предсједнице''
Повод та тај текст био је, како преноси хрватски портал Индеx.хр, недавни интервју хрватске предсједнице аустријском листу "Клајне Цајтуннг". "Она осуђује избјеглице и бламира се бизарним изјавама о старој Југославији. Шта се то дешава са хрватском предсједницом?" пита се лист.

"Тагес-Анцеигер" на почетку подсјећа да је Колинда на Светском првенству у фудбалу "била уочљивија од Марадоне" и да се "грлила са ознојеним и полуголим фудбалерима", с тим да се све то свидјело "патриотски усмјереним Хрватима".

Али, сада је "конзервативна хрватска предсједница опет у центру пажње - због интервјуа за аустријски 'Клајне Цајтунг' - али не из неких грандиозних разлога", пише аустријски лист који истиче да је у најновијем иступу Колинда Грабар Китаровић напала избјеглице и мигранте, говорећи да су то "већином мушкарци у борбеним годинама" и да је ЕУ "примила погрешне избјеглице".

Швајцарски лист онда подсјећа да је у протеклих пола године у Хрватској погинуло више од десет избјеглица и да невладине организације извјештавају о томе како хрватска полиција туче избјеглице и мигранте на граници према БиХ.

"Посве у офсајд је отишла хрватска предсједница својим изјавама о старој, социјалистичкој Југославији које је Хрватска била дио до проглашења независности 1991. године", пише ТА и наставља иронично наводити Колиндину изјаву да се у Југославији није смјело рећи да си Хрват, него се морало рећи да долазиш из Хрватске. "Зашто предсједница лаже, запитали су се новинари портала Индеx, а нису били једини", пише ТА.

"Југославија сигурно није била социјалистички рај, али ни тамница народа како је описују хрватски националисти, а сада и хрватска предсједница. Свако се могао изјаснити о својој националности и религији, изводила се хрватска химна Лијепа наша, а чак се и Тито изјаснио Хрватом у свом вјенчаном листу", набраја швицарски лист.

"Нарочито су бизарне тврдње хрватске предсједнице да у Југославији није било избора јогурта и да се властима морало унапријед пријављивати колико ћеш хљеба појести", наводи ТА и подсјећа да Колинду сљедеће године чекају предсједнички избори и да она "покушава да мобилизује своју националистичку клијентелу".

У тексту се подсјећа и да је једанод њених првих потеза било уклањање Титове бисте с Пантовчака и да се изјаснила као фан пјесама "контроверзног пјевача Марка Перковића Томпсона ког медији називају бардом мржње".

Спомињу и случај кад се Колинда извинила јер је у Дубровнику подијелила чоколадице српске производње: "Хрватска предсједница не дијели производе некадашњег агресора, обећала је да ће то поправити."

На крају "Тагес-Анцајгер" препоручује Колинди да почне да чита Мирослава Крлежу и наводи да је у Југославији 1975. било више од 80 различитих врста јогурата и сличних млијечних производа, по службеним подацима изнесеним у часопису Мљекарство. "Хрватска предсједница је тада имала осам година", поентира на крају чланак у часопису који, како пише Индеx, важи за веома утицајан у Швицарској, нарочито у њемачком говорном подручју.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Минка

14.09.2018 11:25

Колиндице, Колиндице ста прицас глупости? Ја сам мало старија и сјецам се да је било јогурта, бабана, разних сирева...Свега! Касније када је Тито умро била је нестасица, али народ је опет имао кафе у куцама и није се кукало. Мука ми је када овако несто процитам од оних који су зивјели у исто времену као ја. Мозете дјецу лагати, али не и нас. Ми смо јос ту, нисмо сви умрли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мехо

14.09.2018 11:55

Имали смо свега, Колинда лазе. У Југославији сам слузио војску 1977. и имали смо бољу храну него вецина Колиндиних суградјана данас. О цивилству да и не говорим.

Name

Гадно Је То,

14.09.2018 12:25

када поред свих доброта, загубис чип.

Name

јаса

14.09.2018 11:29

Колинда прица глупост ,ми који смо зивјели у том времену знамо како је било ако се реално гледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мени

14.09.2018 19:29

лицно је било добро у Југи ,имала сам пасош ,путовала редовно према Јадрану ,било је много сигурније а изјасњавала сам се као Српкиња у куци се Бозоиц и Васкрс уз богату трпезу увијек прослављао... Колинда ,је изгубула орјентацију ,слави усташство и пијана грли све одреда.

Name

Заре

14.09.2018 11:39

за мигранте није ништа погријешила, 100% у праву. Све војно способни, веома мало је жена са дјецом, занемарив број.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2018 12:00

Мислиш радно способни ? Само негативности ?

Name

Заре за Ре

14.09.2018 22:20

Радно или војно, исто ти је пријатељу. Само мислим да ови не желе да раде и нису дошли у овдје због тога.

Name

Сцхwеизер

14.09.2018 12:54

Е моја Колинда које ти лази изреце јеси се мозда зацрвенила или си стварно толико постала сенилна дасе немозес сјетити како је оно вриеме пре овог распада Југосл.било много успјесније!!!ста имате сада?незапослене гладне и незадовољне и младе који бјезе свеједно дали су Хрвати или несто друго...тоје све залосно!!!Ста имао сада стосе моземо изразавати као Хрвати....болесна главо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

16.09.2018 04:30

Ово је доказ да пијана Колy не зна сто прица,сто не казе несто из дана приведених у мо.

Name

Која

14.09.2018 13:43

Шта је Колинда теби проблем? Да није Хрватска у ЕУ помислио би да просиш или да ти се ЕУ смилује и да који јогурт и који комад хљеба колико кукаш, као да се ниси најела у Југославији. Не просипај лажи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

14.09.2018 14:25

Колинда заиста прича глупости, то је страшно. Било је јогурта у Југославији, а што се тиче националног изјашњавања, једино је било Бошњацима забрањено да се национално изјашњавају и морали су се изјашњавати или као Срби или као Хрвати, према томе, прича о забрани изјашњавања као Хрват је ноторна лаж. Ужас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.09.2018 22:21

Муслимани, ко су били они?????

Name

Рале

14.09.2018 15:07

Обицна будала од зене,инсталирана од нато пакта да буде предсједница и проводи њихове интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колинда

20.09.2018 19:11

Бивша Клинтонова цица - он је њу увео у "високо" друштво и усмјерио како и куда треба!

Name

Мислим

15.09.2018 05:41

Не постоји, нити је икада постојало, дрзава и дрзавно уредјење, оптимално за све људе планете. Зато су,миленијумима уназад, постојала и нестајала, велика и јака царства, из ових или оних разлога. А Прице о њима (дрзавама), су из истих разлога,крузиле. Многе прице,мозда све (јер историју писе победник) су отисле у историју. Е, сад, колико је ту истине…? Тако да прица господје Колинде се прихваца и овако и онако, како коме одговара. Немо` се љутис.

ОДГОВОРИТЕ