Дјевојчица која је расплакала Американце!

Наоми Осака, нови драгуљ светског тениса, под будним оком Саше Бајина, немачког тренера пореклом из Аранђеловца, израсла је синоћ у гренд слем шампионку.

Тенис 10.09.2018 | 23:25
Дјевојчица која је расплакала Американце!
Фестивал суза, као никада до сада виђен је у синоћњем женском сингл финалу УС Опена између Серене Виљамс и Наоми Осаке.

Помало несмотрено понашање тренера Американке, Патрика Муратоглуа, због којег јој је, уз ломљење рекета одузет поен у преломним тренуцима меча, направиле су "слона од комарца" и одузела моменат каријере 20-годишњој Јапанки која то никако није заслужила. Али, заслужила је све гренд слем почасти јер је показала је да тренитно игра најбољи тенис на планети, а тек јој је 20 година.

"Када изађем на терен, ја нисам Серенин фан, већ сам тенисерка која игра са другом тенисерком", открила је девојка рођена у граду чиме презиме носи, "Знам да је жарко желела тај 24. гренд слем, па цео Њујорк је у њеним рекламама. Када сам била мала заиста сам сањала да будем као она, имала сам и целу њену опрему, имитирала сам је... Али када сам је загрила на мрежи након завршетка финала осетила сам се поново као та девојчица"

Преломни тренутак каријере Јапанке био је долазак Саше Бајина за њеног првог тренера крајем прошле године. У питању је некадашњи спаринг партнер и скоро деценијски асистент Серени Вилијамс (потом и тренер Каролини Фознијацки и Викторији Азаренко) чији је увид у игру и психу Американке био круцијалан у припреми његове штићенице за велико финале на најгорој могућој сцени. Преко 20.000 навијача било је листом уз Серену, али је мирна, тиха и скромна Јапанка све време играла своју игру, када јој је ишло, нарочито у првом сету, а поготову када се ломио меч и уследио већ описани скандал.

Саша Бајин, иначе немачки тренер од родитеља из Аранђеловца је такође био веома емотиван током меча, знајући шта су он и Наоми прошли за ових 10 месеци заједничког рада. Када ју је он преузео Осака је била испод 60. позиције, а у понедељак ће се наћи у првих 10, али и богатија за 3,8 милиона долара награде.

"Када је дошао да одради самном проверу, да видимо да ли да сарађујемо одмах је искренуо скочни зглоб. Тада сам знала да је он прави тренер за мене", присетила се кроз осмех Јапанка свог првог сусрета са Бајином, "Он је заиста добра особа која ме подиже. Веома је позитиван и зрачи, што ми много значи пошто често умем  да се изгубим у негативним мислима. То је главни разлог што је уз мене".

Осака је почела да тренира бели спорт веома рано уз старију сестру, Мери, а под будним оком оца, Леонарда и то на Флориди. Њени родитељи, мајка Јапанка, Танаки и отац са Хаитија, врло брзо су након што се Осака родила преселили преко Тихог Океана у САД, чији пасош, уз јапански поседује победница УС Опена. Иако је одгајана у јапанској култури у кући, што показује и веома скромним понашањем и чувеним "наклонима" при поздрављању, она је заправо Американка, што је признала и сама.

"Обожавам Јапан и увек ми је жао када морам да га напустим. Али не могу рећи да се тамо осећам као код куће, већ као на некон дувном одмору са којег никада не желим да одем", појаснила је Осака која је ипак одлучила да игра под заставом једине светске империје.

Како је она изнутра све то прошла у финалу, никада нећемо знати, али је јасно да нико није успео да јој прекине златни ток мисли који ју је водио ка највећем тријумфу у каријери

Кад је освојен последњи поенм није више плакала само Серене, која би се повремено у последњим гемовима буквално гушила у сузама, већ је заплакала и Осака, а са њом и цела Америка, а богами и наш Саша Бајин. Сузе су лековите.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар