Осакин главни "шраф" - Србин, Саша Бајин!

Бивши тренер Серене Вилијамс брине о игри младе Јапанке и њихова кратка сарадња већ је дала велике резултате - титулу на УС Опену.

Тенис 09.09.2018 | 22:40
Осакин главни "шраф" - Србин, Саша Бајин!
Наоми Осака уписала је своје име у тениску историју, након што је тријумфовала на УС Опену, савладавши у финалу Серену Вилијамс, свог идола.

Она је тако постала прва Јапанка која је освојила гренд слем у Њујорку.

Осака, рођена у области Чуо-ку у Јапану, велики напредак показала је ове године, када је почела да сарађује са српским тренером са немачким пасошем - Александром Сашом Бајином.

Пре тријумфа у Њујорку освојила је и Индијан Велс, а са 68. места на WТА листи, на којем је започела 2018. годину стигла је до седме позиције.

Многи познаваоци тениса сложни су у оцени да је највећу победу у каријери над великом шампионком Сереном Вилијамс остварила захваљујући свом тренеру. Српски стручњак познаје до детаља игру Американке, будући да је сарађивао са њом пуних осам година. За то време Серена је освојила укупно 47 пехара, укључујући 11 гренд слем пехара.

Добро упућени тврде да је Бајин, који је рођен у Аранђеловцу 1984. године, био Серени много више од тренера, јер је био врло близак са њом и проводио много времена ван терена.

После разлаза са Сереном, сарађивао је са Викторијом Азеронком и Каролином Вознијацки прошле сезоне. Осаку је упознао на Ролан Гаросу, када је био тренер Данкиње.

"Била је исувише стидљива, није готово уопште причала и ја сам имао предсасуде према њој због тога. Али се све дешава са разлогом и драго ми је што смо започели сарадњу", изјавио је Бајин у Њујорку.

"У прошлости је била негативна. Неки мечеви када јој није ишло утицали су на то и то је радила из намере да буде боља. Временом сам пронашао начин да то променим код ње, да избацим ту негативност. Иако, неки људи тако функционишу… Када бисте , рецимо, рекли Џону Мекинроу да мора да буде мало позитивбији, он би вас гледао у чуду и помислио ‘О чему причате’. Мислим да је Наоми стварно потребан тај позитиван став", рекао је Бајин.

Он је за меч са Сереном припремио сјајну тактику, која је упалила, а Наоми је готово беспрекорно провела у дело на терену против 18 година старије ривалке.

"Сјајно је ударала лоптицу и раније, и то није нешто што је научила уз мене. Знала је како да игра, али оно што није знала је како да се супротстави на терену, када да повуче окидач и како да на различите начине изврши притисак на ривалку", навео је српски стручњак, уз оцену да су и Осака и Вилијамс велики борци, али да су уствари потпуно различите.

Скромна 19-годишња Осака такође је признала да је уз Бајина направила позитивне промене.

"Била сам мало негативна раније, а од како радим са Сашом, осећам више оптимизма. Он покушава и успева да сваки дан учини забавнијим и узбудљивијим. За некога попут мене, ко је помало досадан, то је стварно добро. Ја се непрекидно борим са собом и он је нека врста миротворца који то мења", поручила је Наоми Осака.

Бајин, који живи у Минхену, се бавио тенисом, али је рано прекинуо каријеру, у којој није остварио запаженије резултате. Остаје уписано да му је најбољи ренкинг у каријери 1.149 место на АТП листи 2007. године. Све оно што није успео као играч надокандио је као тренер, након што је савим случајно упознао Серену пре 11 година, када је боравила у Немачкој.

Сада са Наоми Осаком пише нове странице историје.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар