УСО - Биће "вруће" финале: Легенда против сензације!

На крцатом "Артур Еш" стадиону у Њујорку, вечна Серена изборила је девето финале у ком ће јурити седму УС опен титулу. Преко пута мреже биће јапанска сензација, насмејана Наоми Осака.  Феноменална Серена у финалу УС опена, Севастова прегажена! Американка Серена Вилијамс пласирала се у финале УС опена после победе над Анастасијом Севастовом из Летоније – 6:3, 6:0.  Осака заказала меч са Сереном и поручила јој: "Волим те!" Наоми Осака је прва Јапанка у историји тениса која ће играти у финалу неког гренд слема.

Тенис 07.09.2018 | 11:00
УСО - Биће "вруће" финале: Легенда против сензације!
Меч је трајао само сат И шест минута.

То заправо није била обична победа већ “чишћење” противнице са терена, која је брејком у првом гему меча само изазвала жестоку реакцију најстарије финалистикиње у историји УС опена (36 година).

Серена је била феноменална, сјајно је сервирала, одлично се кретала и Севастова је у другом сету деловала као да је у питању аматерка, а не полуфиналистикиња УС опена. 

На старту меча, у првом гему Севастова је одузела сервис Серени, направила брејк, потом повела 2:0, а онда је Серена пронашла ритам, везала пет гемова и после пола сата игре већ је било 5:2 за Вилијамсову. Летонка је прекинула Серенину серију 

“Морала сам да се мало навикнем на њену игру, нисам играла раније против ње. Не удара јако као друге играчице. После само почела да размишљам о финалу. Тешко је не размишљати о њему”, рекла је Серена после меча.

На почетку другог сета Вилијамсова је одмах направила брејк, иако се Севастова у први мах одбранила, спасла је три брејк лопте, али је Серена је преузела иницијативу и искористила четврту. Серена је била боља у свим сегментима, на сервису, у пољу, на мрежи, док је Летонка имала веома лош учинак када су у питању освојени поени на други сервис. У једном тренутку била је на само 20 одсто. 

Доминација Серене се наставила, жестоко је нападала ривалку, жељна да што брже заврши меч, а утисак је да се од неких напада не би одбранило ни 90 одсто имена са АТП листе. 

У другом сету предност је брзо расла, а после два брејка било је јасно да је меч практично завршен. Вилијамсова је доминирала на мрежи, имала је разорне ударце, врло прецизне. Играла је максимално агресивно за што креће поене. На крају другог сета пислао је 6:0.

Осака заказала меч са Сереном и поручила јој: "Волим те!" Наоми Осака је прва Јапанка у историји тениса која ће играти у финалу неког гренд слема.

Он је у полуфиналу победила Американку Медисон Киз лакше И брже него што се очекивало – 6:2, 6:4.

Меч је трајао сат и 28 минута и Јапанка је у том период успела да одбрани чак 13 брејк лопти.

Она ће у финалу у суботу играти против свог идола, Американке Серене Вилијамс. 

“Много ми значи овај тренутак, хвала вам свима. Одбранила сам 13 брејк лопти јер сам јако желела да играм против Серене. Зашто?! Зато што је она Серена! Чудно ми је да сам у финалу. Тресла сам се у неким тренуцима и само сам говорила себи да не направим неку дуплу грешку. Порука за моју маму: ‘Успела сам’, а порука за Серену: ‘Волим те’.”

Када у суботу нешто после 22 часа буде почело финале женског сингла, преко пута шестоструке шампионке УС опена и освајачице 23 грен слем титуле налазиће се ведра и насмејана, али снажна и прецизна Наоми Осака!

Импресивном игром у другом полуфиналу на крцатом "Артур Еш" стадиону у Њујорку, ова 20-годишњакиња постала је прва Јапанка у финалу неког "мејџор" турнира, а шансу да се против идола из клиначких дана бори и за престижни трофеј заслужила је тако што је "поништила" свих 13 брејк лопти до којих је тешком муком стизала прошлогодишња финалисткиња, Медисон Киз.

Утолико, коначан резултат после 108 минута борбе у ноћи између четвртка и петка не осликава реално догађаје са терена: (14) Медисон Киз - (20) Наоми Осака 2:6, 4:6.

"ТО ЈЕ СЕРЕНА, ХЕЕЕЈ"

"Много сам желела да играм против Серене", слегла је раменима и насмејала се Јапанка када је још на терену упитана за то како је успела свих 13 пута да освоји поен на брејк лопту противнице.

Уследило је додатно питање:

"Зашто?"

Одговорила је само:

"То је Серена, хееееј", и изазвала овације на "Ешу", на ком је једно место било резервисано и за њену мајку, Тамаки.

19 ГОДИНА КАСНИЈЕ: ДЕВЕТО УС ОПЕН ФИНАЛЕ

Пре тога, ветеранка која је прву од 23 грен слем титуле освојила управо на "Флашинг Медоузу" сада већ давне 1999. године, изгубила је прва два гема у полуфиналном спаринговању са ривалком из Летоније и потом јој препустила још само гем до пласмана у девето њујоршко финале: (17) Серена Вилијамс - (19) Анастасија Севастова 6:3, 6:0.

***

данас на УС опену

(1) Рафаел Надал - (3) Хуан Мартин Дел Потро (петак, 22.00)
(6) Новак Ђоковић - (12) Кеи Нишикори (субота, 00.00)

*напомена: женско финале је у суботу у 22, а мушко у недељу у истом термину

***

Ова 34-годишњакиња пропустила је три грен слема у 2017. и први у 2018. години због рођења кћеркице Алексис Олимпије у септембру прошле године, на Ролан Гаросу испала је у осмини финала, на Вимблдону се вратила у "мејџор" финала али доживела убедљив пораз од Анђелик Кербер резултатом 3:6, 3:6, да би потом на путу до 31. грен слем финала изгубила само сет и то у осмини финала од Каје Канепи - 6:0, 4:6, 6:3.

У предигри напетог и квалитетног дуела између Киз и Осаке, 28-годишња Севастова деловала је потпуно деморалисано и својски помогла Американки да посао заврши за сат и осам минута (брејк лопте 1/2 - 5/10).

Уколико оправда улогу фавориткиње и савлада 14 година млађу Осаку, Вилијамс ће се освајањем 24. грен слем трофеја у синглу изједначити на вечној листи са Маргарет Корт. Она је, додуше, 13 престижних трофеја освојила пре уласка у Опен еру 1968. године. 

Уједно, млађа од сестара Вилијамс постала би најтрофејнија тенисерка на Ју-Ес опену испред шестоструке освајачице Штефи Граф.

ГОДИНЕ - 34:20 / WТА ТИТУЛЕ - 72:1

За то ће јој бити потребна прва победа над Јапанком, која је у Мајамију прошлог фебруара била прилично убедљива у њиховом првом WТА окршају - 6:3, 6:2. Ипак, требало би истаћи да су то били први Серенини изласци на терен након што је почетком сезоне схватила да је преуранила са повратком тенису и повукла пријаву са Аустралијан опена.

Осака ће у финалу морати да пружи још мирнију и сталоженију игру како би постала трећа у историји са победом над Сереном пред 23.000 људи на "Ешу", али би у исто време требало да буде и растерећена утолико што јој је до ове сезоне осмина финала Аустралијан опена прошлог јануара.

Против себе имаће освајачицу 72 WТА титуле, али и четири олимпијска злата од којих је оно из Лондона 2012. у сингл конкуренцији.

С друге стране, Осака је освојила једну WТА титулу...

Да се не плаши изазова, девојка чији је отац са Хаитија, а мајка из Јапана, показала је у дуелу са тенисерком од које је изгубила сва три пута до ове ноћи, рачунајући од УС опена 2016, преко Индијан Велса 2017. и коначно Ролан Гароса 2018. године. Киз је у та три сусрета изгубила само сет, али се овог пута одлучила за алиби игру у најважнијим поенима и допустила Осаки да се извуче из бројних неприлика на свој сервис (0/13 брејк лопте) и потом користи ретке прилике на сервис противнице (3/4 брејк лопте).

***

резултати полуфинала

(17) Серена Вилијамс - (19) Анастасија Севастова 6:3, 6:0
(14) Медисон Киз - (20) Наоми Осака 2:6, 4:6

***

У првом сету, Киз је пропустила четири брејк лопте за вођство од 3:1 и потом глатко изгубила свој сервис гем и бацила још две брејк шансе одмах у наредном гему после чега више није била ни близу повратка у егал - од 2:1 до 2:6 за 25 минута.

0/13 БРЕЈК ЛОПТЕ?!

Јапанка је наставила налет и на отварању другог сета, одмах направила брејк и потом успела да се избори са шест Американкиних брејк лопти, све док 14 минута дуги гем није претворила у 0:2. Прилику да избегне трећи полуфинални пораз на грен слемовима, после Аустралијан опена 2015. и Ролан Гароса 2018. године, Киз је имала само још једном - при сервису Осаке на 3:4.

Не стрепећи од највеће победе у каријери пронашла је први сервис у правом тренутку, сачувала и 13. брејк лопту на сусрету, повела 3:5, без борбе сачекала да добије прилику да сервира за финале на 4:5, изгубила први поен у том гему и онда освојила четири у низу што винерима из сервиса, што неизнуђеним грешкама увелико савладане Киз.

Сличан колапс под притиском она је имала пре годину дана када је била импресивна до пласман у своје прво "мејџор" финале, а онда била почишћена у сат времена неравноправног тениса са земљакињом, Слоан Стивенс.

Будућој шампионки припашће награда од 3.800.000 долара уз 2.000 WТА бодова, пораженој финалисткињи 1.850.000 и 1.300, а полуфиналисткињама 925.000 и 780 поена.

Американка је од пораза у финалу Вимблдона средином јула излазила на терен само три пута и забележила једну победу - ону у 1. колу Синсинатија над Даријом Гавриловом, мада су многи већ тада препознали да је Серена све мисли усмерила ка УС опену који је освајала 1999, 2002, 2008, 2012, 2013. и 2014. године, а губила финала само 2001. од сестре Венус (2:6, 4:6) и 2011. од Саманте Стосур (2:6, 6:7).

Последњих пет финала:

2017 Стивенс - Киз 63 60

2016 Кербер - Плишкова 63 46 64

2015 Пенета - Винчи 76 62

2014 Вилијамс - Вознијацки 63 63

2013 Вилијамс - Азаренка 75 67 61

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар