Ф1: Хамилтон покорио и Монцу!

Судари на старту и сјајни маневар у финишу! Возач Мерцедеса Луис Хамилтон тријумфовао је на Великој награди Италије, 14. трци овогодишњег шампионата која је вожена на легендарној Монци.  Луисово славље у Монци, стигао Шумахера! На овој стази никада нису досадне трке. . .

Остали спортови 02.09.2018 | 17:20
Ф1: Хамилтон покорио и Монцу!
Хамилтон, који је стартовао са треће позиције, прво је искористио гужву на почетку, а онда паметном тактиком и вештом вожњом остварио шести тријумф ове сезоне.

Управо је у првом кругу дошло до контакта између двојице ривала за титулу – Британчев болид није претрпео оштећења, док је Фетел пао на 18. позицију.

Одличном вожњом успео је да се консолидује и веома брзо врати близу врха, док су Валтери Ботас и Кими Раиконен били ти који су парирали Луису. Он је нешто касније отишао у бокс, што ће се испоставити као добро решење јер је имао квалитетније пнеуматике, да би пошто је Ботас одрадио добар посао, остала битка са Кимијем. 

Неко време је актуелни шампион Формуле 1 вребао прилику, а онда фантастичним маневром у 45. кругу дошао до челне позиције. 

Захваљујући бољем стању гума одмах је побегао првом пратиоцу и тада је трка била решена. 

Раиконен је остао на другом месту, док се до трећег пробио Макс Ферстапен који је искористио једну грешку четвртопласираног Ботаса. Пети је завршио Фетел, а првих 10 комплетирали су Грожан, Окон, Перес, Саинс и Строл. 

Овим тријумфом, укупно 68. у каријери, четвороструки шампион приближио се и петом слављу јер има чак 32 бода више од Фетела, а остало је још седам трка до краја. 

Следећа је на програму 16. септембра у Сингапуру.

Велико славље Луиса Хамилтона који полако прави разлику и корача ка новој титули!

Возач Мерцедеса победио је овог поподнева на легендарној стази у Монци на трци за Велику награду Италије у шампионату Формуле 1, други пут узастопно, а чак пети пут до сада - чиме се изједначио с досадашњим рекордером Михаелом Шумахером.

Британац је остварио 68. тријумф у каријери, седми ове сезоне...

На подијуму су завршили и другопласирани Кими Раиконен (Ферари) и Макс Ферстапен (Ред Бул), док је четврто место припало Валтерију Ботасу (Мерцедес), пето Себастијану Фетелу (Ферари), шесто Роману Грожану (Хас), седмо Естебану Окону (Форс Индија)...

Хамилтон је тако увећао предност у генералном пласману на 30 бодова више од Фетела.

На седам трка до краја Хамилтон има 256 бодова, Фетел је "успорио" и тренутно је на 226, док су већ далеко Кими Раиконен (164), Валтери Ботас (159) и два "Ред Була" Макс Ферстапен (130), односно Данијел Рикардо (118).

Распоред до краја сезоне:

Марина беј, Сингапур 16. 9.
Сочи аутодром, Русија 30. 9.
Сузука, Јапан 7. 10.
Остин, САД 21. 10.
Ермано Родригез, Мексико 28. 10.
Карлос Пасе, Бразил 11. 11.
Јас Марина, Абу Даби 25. 11.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар