Роботи оперишу људе у Загребу

У савременој медицини све више оперативних захвата обављају роботи, наводи Хина која преноси да би Хрватска ускоро, уз помоћ бесповратних средстава из ЕУ фондова, требало да добије први хируршки роботски систем у Клиничко-болничком центру (КБЦ) Загреб.

Регион 02.09.2018 | 10:24
Роботи оперишу људе у Загребу
Агенција наводи да ће уз помоћ тог система оперисати и хирурзи из других болница и едуковати се млади љекари.

Наводи се да се у КБЦ Загреб се оснива Национални роботски центар, који би требало да почне да ради на прољеће наредне године. Робот кошта око два милиона евра, а прије шест мјесеци средства за његову набавку осигурана су из ЕУ фондова.

Хрватски министар здравства Милан Кујунџић изјавио је да се уз помоћ робота данас највише оперишу карциноми простате, али и сви тумори у трбуху и грудном кошу, а врше се и гинеколошке операције.

Наводи се да је начелник Клинике за урологију КБЦ Загреб Жељко Каштелан присуствовао таквих операцијама у иностранству и набавку робота сматра великим напретком за хрватску хирургију.

"Робот омогућује урологу да буде максимално прецизан и онколошки одстрани простату с тумором, а притом поштеди остале важне структуре у карлици, као што су неуроваскуларни сноп одговоран за ерекцију и систем одговоран за континенцију. Све то омогућава бржи опоравак пацијента", рекао је Каштелан.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

пинк флоyд

02.09.2018 09:17

Да винци робот је супер ствар јер се мозе интернетом повезати са оператером на другој страни свијет тј операција се мозе обављати он лине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

02.09.2018 09:23

Бозе ме саклони...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

02.09.2018 11:54

Безвезе је то. Како послије почастити доктора робота. :) Њему коверта не значи ништа.

ОДГОВОРИТЕ