Власти и партије осудиле напад

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић оштро је осудио напад на новинара БН ТВ Владимира Ковачевића.

Република Српска 27.08.2018 | 11:16
Власти и партије осудиле напад
"Искрено жалим због напада на новинара Ваше телевизије Владимира Ковачевића. Осуђујем свакога ко себи даје за право да на мучки начин нападне било кога ко се бори за истину. Поготово је страшно када се ради о нападу на новинара, јер без слободног новинарства нема ни слободног друштва.

Очигледно је да данас више није лако бити носилац истине у Републици Српској, а Ваша кућа је доказала да то свакако јесте. 

Врло је важно да полиција Републике Српске у случају напада на новинара Владимира Ковачевића хитно реагује и пронађе кривце, како би спријечила спекулације и вратила евидентно нарушено повјерење", наведено је у саопштењу из Кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске. 

Такође, Иванић поручује да је у овом тренутку једнако важно и да се политичари и сви који имају везе са овогодишњим изборима суздрже од свега што би могло да наштети новинарској борби за њихова права.

"Једино тако можемо да смиримо тензије и помогнемо и Вашој кући, али и свим новинарима у одбрани и заштити њихове часне професије.

Новинару Владимиру Ковачевићу желим брз опоравак и апелујем да заједно, сви који чинимо јавност Републике Српске, учинимо све што је могуће како би ово био посљедњи случај напада на новинаре", наводи Иванић. 

И представници власти Републике Српске осудили су напад на новинара БН ТВ. 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најоштрије је осудио физички напад на новинара Владимира Ковачевића, синоћ у Бањалуци, и затражио од полицијских и тужилачких институција да хитно открију починиоце и мотиве.

Влада Републике Српске најоштрије је осудила физички напад на новинара БН телевизије и указала: 

"Слободно новинарство је једна од најважнијих тековина демократских друштава, стога синоћњи напад и угрожавање личне безбједности новинара сматрамо нападом на Уставом загарантовану слободу мисли и опредјељења, те јавног изражавања мишљења.

Од надлежних институција очекујемо да овај случај у најкраћем року расвијетле, те починиоце приведу правди", наводи се у саопштењу Владе Републике Српске. 

Напад на новинара БН ТВ осудиле су и бројне политичке партије. 

Партија демократског прогреса тражи од МУП-а Републике Српске да хитно реагује, пронађе починиоце овог напада, коначно почне да штити грађане, како би вратили очигледно нарушено повјерење.

"БН ТВ је синоним за истинито, благовремено и тачно информисање, а новинари БН ТВ борци за то да правда и истина, у времену медијског мрака којем свједочимо, нађу пут до јавности.

Из ових разлога изражавам најдубље поштовање према вашем раду и професионалним стандардима. Као неко ко је свјестан тешког положаја у којем се налазе новинари, учинићу све што је у оквиру мојих могућности да ово буде посљедњи напад на новинаре и да се вашој часној професији врати достојанство које заслужује.

Изражавам наду и вјеру да ће починиоци овог гнусног недјела бити што прије откривени, а Владимиру Ковачевићу, којег познајем као непоколебљивог професионалца с којим је задовољство сарађивати, прије свега желим брз опоравак", истакао је предсједник ПДП-а. 

Напад на новинара Ковачевића осудилли су и Покрет Успјешна Српска, странка "Уједињена Српска" и Социјалистичка партија.

"Са запрепашћењем сам примио вијест да је новинар БН телевизије Владимир Ковачевић брутално нападнут и претучен синоћ у Бањој Луци.
Најоштије осуђем овакав чин, јер је слобода изговорене ријечи једно од најважнијих демократских начела на којима је изграђено савремено друштво", рекао је и предсједник СП-а Петар Ђокић. 

„Овакво понашање не смије бити толерисано. Напад на новинара који се враћао са радног задатка је напад на слободу говора“, рекао је Златко Максимовић, предсједник Покрета Успјешна Српска. 

И Српска радикална странка др Војислав Шешељ је указала да је бруталан напад на новинара БН телевизије апсолутно је неприхватљив. Ријеч је о нападу на слободу изражавања и слободно новинарство, што је недопустиво у савременом, демократском друштву.

Синдикат медија и графичара Републике Српске најоштрије осуђује напад на Владимира Ковачевића, новинара БН телевизије и дописника портала СрпскаЦафе и захтијева од надлежних институција да се починиоци открију и ухапсе у најкраћем року.

"Посљедње премлаћивање новинара познатог по критичком односу према друштву и институцијама власти показује да живимо и радимо овај посао у несигурном и опасном амбијенту у којем су угрожена елементарна људска права на рад, али слободно новинарство.

Синдикат ће подржати све активности новинара с циљем откривања истине у овом и сваком другом случају напада на медијске раднике, били они наши чланови или не". 

(БН)

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Марија

27.08.2018 07:21

Не вјерујемо осуди људи из власти. Недељко један си од најгорих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСУДИО ОНАЈ КОЈИ ПОДСТИЧЕ НАПАД

27.08.2018 07:51

Лицемјерно од Додика: хттпс://yоуту.бе/Xф6дбwо3цдк

Name

РЕ Марија

27.08.2018 08:06

Сигуран сам да иза убиства Давида и пребијања новинара Ковацевица стоји опозиција и њихови банда и хулигани . Нема власти свијету којој би одговарали овакви ексцеси пред изборе . Хајде мало логике . Моје лицно мисљење и молим вас без простаклука. Поздрав свима !

Name

вожд

27.08.2018 08:44

Логично да је у питању лицемјерје власти и чак што више вређа разум јер спомињу мотиве. Сви знамо о чему је Владо известавао.

Name

ма не бре

27.08.2018 08:48

@Марија, па онда це једва доцекати да објаве имена нападаца и оправдају себе.

Name

РЕ, РЕ МАРИЈА

27.08.2018 09:04

Генијалан закљуцак. Иза убиства стоји опозиција, а МУП и Тузиластво опструисе слуцај, стити опозицију. Ма, генијалац, стета сто губис вријеме на коментарима, такав потенцијал је могао смислити 1001 изум и обогатити цовјецанство.

Name

Србска глупост

27.08.2018 09:08

Шта вам је Срби чудно ? Па псовао је новинарима јавно мајку, пријетио ... а ви сте га опет подржали ? И шта сад ? То говори ко сте и шта сте...

Name

Србац

27.08.2018 09:11

Ако Чубриловић тражи од полиције да открије починиоце, онда ће резултат бити као са случајем Давида Драгичевића.

Name

Романија

27.08.2018 09:21

Чуј опозиција. Сутра це бити да је сам себе налупао.

Name

Освит

27.08.2018 09:34

Господо политицари смањите осјецај да сте Богови и да овај народ постоји само да би сте га слудивали и владали са њим.Стара народна изрека казе, кад цовјек изгуби мјеру изгубио је све, велика вецина вас је мјеру давно изгубила.

Name

Покојна Милева

27.08.2018 09:37

Муп је саопстио:Сетају два постена млада цлана СНСД -а Обилуцевом кад на њих из мрака насрну Ковацевиц.Младици субсетали своје палице на развлацење а он је ницим изаван поцео главом да удара у палице...и тако 50x...јадни младици су под стресом...они су угледни цланови навијаца ФК Борац,посјетиоци клуба Драме,добри су а газдом,цланиви СНСД-а и такве да дира Ковацевиц...срамота....и класицан задес.

Name

ЗА РЕ МАРИЈУ

27.08.2018 09:50

АЛ СИ ГЛУПА КАО ТУКА ОТКУД МУП И ТУЖИЛАШТВО ДА ШТИТЕ ОПОЗИЦИЈУ, ПРЕВИШЕ ТИ ГЛУП КОМЕНТАР. ЈАДНА ЛУДО ОНИ ШТИТЕ СЕБЕ. БАШ СИ ИЗГЛЕДА НЕКИ ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ РАВАН НУЛИ ГЛУПА КАО ТУКА.

Name

ВРС-РВИ

27.08.2018 09:51

Само види реплику овог бота сто реплицира Марији и јасно вам је све какви глупаци сљепо вјерују " возду" и његовој секти снсд-у!!! То су за неповјеровати!!! Па дали је нас народ толико отисао од реалности??? Нас народ никад није подрзавао убице и оне који подрзавају злоцинце, који туку , масајрирају и убијају неистомисљенике!!! СТРСНО

Name

И Слобо Је

27.08.2018 09:57

Милосевиц је осудио убиство Стамболица,Цурувије,Пантица....Владате 20 год.а убице Вукелица сетају сваки дан улицом са нама.И ви их прикриваре.А онда се као цудите како се ово десило.Сад це муп да надје нека своја два дилера који це признати ово...само се мало стрпите док све провјере јос једном,да се не заебу као код Давида.

Name

Пипо

27.08.2018 10:54

Одма Милораде трази Анкетни одбор да истазује напад а онда се изргујете резулатима и хвалисање како сте их насамарили.Бандо црвена вец сте познати одавно по лазима и криминалу а и по убисвима.

Name

Ре ре марија

27.08.2018 20:30

Не могу вјеровати да си до те мјере малоуман. Тако глуп коментар не прочитах до данас.

Name

Роки

27.08.2018 07:25

Па сви ће се огласити као осуда ал Лукач је ту који треба да реагује ал Дабогда да ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

27.08.2018 07:26

Срам вас било, прво предсјwедника што подржава модел силе а и ти си Чубриловићу и те како у том колу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

27.08.2018 07:28

Додик јавно позива на линц новинара БН и свих осталих који се боре за правду. Према томе то сто сада као критикују напад, то је најобицнија фарса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

27.08.2018 08:57

За сво зло сто се тренутно у РС догадја је лицно Додик одговоран. Он наредјује све и без његове сагласности се ниста и не смије догодити.

Name

Име

27.08.2018 09:43

Ко је бирао Додика? Народ ! Који ? Србски ! Све речено ..

Name

Бобан

27.08.2018 07:30

Пребили су га ваши, исти они који су убили Давида! Преко ваших керова са РТРС-а, нацртате људима мете на челу, а онда кад се деси, тражите као да се нађу и процесуирасју. Одвратни секташи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

27.08.2018 07:31

Ма о каквим ви фашисти причате слободама. Све је ово продукт вас а и ваших прдтходника. Биће још горе ако се нешто не промјени коријенито. Ваљда народ напокон мало схвата шта нас је снашло и гдје ће нас ово још довести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

27.08.2018 07:32

Осуде ради реда. Подстицу такве нападе па онда осудјују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

27.08.2018 07:34

Овако је и у Киеву кренуло...заузми трг и пали гуме. Не мозе нам нико ниста јаци смо од судбине..ови британски обавјестајци поцели нападат палицама насе српске новинаре... неког Мују налупасе палицама у његовој куци...Благица избубасе..ех ти енглези су наорали свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

27.08.2018 07:37

Да је Кепец у пубертету успио порасти јос бар десетак центиметара, пола ствари данас не би биле овакве какве јесу. Заједно са свим овим Кепецима и Мајмуноликим ликовима који су доцекали својих пет минута, заљно цеканих!! О њима су мастали јос у основној сколи док су све цурице бјезале од њих у сироком луку јер су били обицни гадови!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милорад

27.08.2018 08:25

Свака ти је на мјесту, комплекси су цудо!!

Name

харе

27.08.2018 07:37

Само то и знају

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ Р СРПСКЕ

27.08.2018 07:39

ОСУДИЛИ СУ НАПАД ДЕКЛЕРАТИВНО А У СТВАРИ МИСЛЕ ДА ТО ТРЕБА РАДИТИ СА НОВИНАРИМА КОЈИ НЕ МИСЛЕ КАО Ц ДОДИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није луд

27.08.2018 07:39

Па није лукач луд да хапси своје људе које је он посло по директиви глвног баје.Каже баја у изјави да му није проблем СДС него БН.Па ето кога би требало хапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голуб

27.08.2018 07:41

Није ово ПРАСИНА у оци!, ово је СЉУНАК у оци и главу! Народе да ли смо толико цорави ил' глупи??? Брз опоравак Влади!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

27.08.2018 07:47

Ето вјерујте Чубију све ће бити 5, можда није ни било напада треба питати Лукача, ако га он није лично тукао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

27.08.2018 07:48

Јадна је васа осуда..нецете ви никога ухапсити и процесуирати. Мотиви се знају, грцевита и безобзирна борба да останете на власти..гадите се висе нормалним људима. Фуууј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горки

27.08.2018 07:54

Цубриловицу, какоте није срамота да се уопсте појављујес, ви са васим Партнерима из владајуце Странке и само васе ТВ Куце РТРС_а, завадисте Српски Народ. Сваким даном појављујуцисе на васос хускацкој ТВ Куци и критикујете са измисљеним и лазним вијестима гдје предњаце, Додик Цвијановицка и онај Папак Стевандиц. Висте оцито за овај наивни Народ гори од сваког Вирусног обољења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

27.08.2018 08:03

Свако зло у овој РСкој потиче од владајућих појединаца из републичких установа и грчевито се бране али народе погледај и размисли ко је сутра на реду или можда још вечерас, ова влада је зло и ако остане и даље на власти биЈежимо сви организовано у бијели свијет. БРЗ ОПОРАВАК ВЛАДИМИРУ И УСПЈЕХ У ЛИЈЕЧЕЊУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.08.2018 08:22

Лицемјерно до бесвијести. Засто нисте осудили бајину изјаву у којој казе јасно и гласно да је његов највеци проблем БНТВ? Са том изјавом тај исти бајица је ставио мету на цело свих запослених у тој медијској куци као и свих нас који пратимо бнтв. Нас не занима васа осуда напада! Нас занима да прави нападаци буду осудјени на максималне затворске казне и да им се суди за покусај убиства а не за физицки напад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

27.08.2018 09:04

ОВИ У ВЛАСТИ СВАКИМ ДАНОМ ГОВОРЕ КО СУ И ШТА СУ.ОВАЈ НАПАД ГОВОРИ СВЕ.НАПАДАЧИ СУ ЊИХОВЕ ПРИСТАЛИЦЕ И ТАЧКА.ЊИХОВО ОГЛАШАВАЊЕ ЈЕ БЈЕДНО.ОНИ СУ СВИ ПРОТИВ ДАВОРА И ЊЕГОВЕ БОРБЕ ЗНАЧИ ЗНА СЕ КО ЈЕ ТО УРАДИО.НАРОД КОЈИ ЛЕТИ ЗА ЊИМА ИЗГЛЕДА БЈЕДНО.ОНИ ИМ СЕ ИСМИЈАВАЈУ САМО ГЛУПИ НАРОД НЕМА ТЕ МОЋИ ДА ПРИМЈЕТИ ШТА СЕ ОКО ЊЕГА ДОГАЂА.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

27.08.2018 09:39

Па шта чека тај Лукач, гад од човјека. Поднеси оставку гаде.

Name

Па Ви Сте Неписмени

27.08.2018 09:28

Како Влада очекује од надлежних институција да рјеши случај?!? Ваљда случај рјешавање МУП, а МУП је у саставу Владе. Дакле, Влада и не зна своју сврху!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Па Ви Сте Неписмени

27.08.2018 10:35

Бисерка да нешто не зна просто немогуће.

Name

МИЛОС

27.08.2018 10:00

Ово је ПОЦЕТАК,КО НИЈЕ СА НАМА,Нема право на зивот,,,у Р,СРПСКОЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина и правда

27.08.2018 10:08

Браво Марија!Од њих ниста добро оцекивати.Цубриловиц је медју најгорима.Владимиру брз опоровак,зелим,добро је просао,могаоје заврсити фатално или остати инвалид.Сад сви имају прилику видјети како неко кога су премлатили за 5минута изгледа,а ста је Давид за 6дана презивљавао од психопата и убица.Лака ти земља Давиде,Никола,Јоване.Недајмо насу дјецу и насе суградјане!Правда,правда и само правда.Сви на трг!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

27.08.2018 10:20

Дно дна није вриједно коментара јер милорада и остале институције то не дотице то је багра без трунке морала и савјести недозивљавају они мисљење народа,они су зло које је задесило рс и теско их је се ријесити као корова. Али доци це и њима крај .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инес

27.08.2018 21:18

Људи кад се несто овако десава, увек треба гледати коме то одговара.. мислим да власти најмање то сад треба, али опет мило је мило... ма људи гласајте за днс и идемо у ресавање проблема!

ОДГОВОРИТЕ