Статус општина неће бити тема

Припајање три општине - Бујановца, Прешева и Медвеђе - Косову неће бити тема на столу у Бриселу, уверен је председник Координационог тела Зоран Станковић.

Србија 22.08.2018 | 07:48
Статус општина неће бити тема
Станковић је у интервјуу за телевизију Н1 рекао да му је то потврђено у разговорима с међународним представницима и додао да су главни проблем албанске мањине уџбеници, али да одговорност није на органима Србије.

"У најновијим разговорима које имамо кажу да нема размена територија, јер би то повукло лавину не само на Балкану. То су ставови земаља које одлучују и које имају доминантан утицај у УН", каже Станковић, који је председник Координационог тела за општине БИјановац, Прешево и Медвеђу. 

Станковић је напоменуо и да су све партије које су биле за припајање ове три општине Косову, изгубиле на изборима и да губе поверење међу становништвом у том делу. 

Уочи најновијих рунди дијалога Београда и Приштине, скупштина албанских одборника из три општине југа Србије, усвојила је "Политичку декларацију", којом је тражила од привремених косовских институција и власти у Београду да у дијалог о нормализацији односа буде укључен и, како кажу, политички статус Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе. 

Траже иста права као и Срби на Косову и Метохији, наводи Н1. 

Станковић је подсетио да се ради о трећој таквој декларацији, и да су претходне усвојене 2006. и 2013, након чега се, како каже, ништа није десило. Сматра да је та активност у политичке сврхе, нарочито с обзиром на то да предстоје избори за савете националних мањина.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пролетер

22.08.2018 08:40

Ја само да кажем, овим цртачима нових граница, или ће они сами, или неко умјесто њих - у рат. Није битно да ли је ријеч о Косову или БиХ. Биће онако како велики кажу, на крају, па тако да је глупо ићи у рат и гинути. Сви знамо да иза Албанаца стоји Америка, па се зато толико кофрче

ОДГОВОРИТЕ