"Срамотан текст о Јасеновцу"

Текст који је "Вечерњи лист" објавио о Јасеновцу, у ком се, између осталог, наводи да је у том логору било забаве, је срамотан, оцењује Индеx. хр.

Регион 21.08.2018 | 12:06
"Срамотан текст о Јасеновцу"
Спорни текст је написао Милан Ивкошић, који је у својој колумни за "Вечерњи лист" логор у Јасеновцу, наиме, представио као радно-рекреацијски камп у којем су се логораши - забављали, наводи хрватски портал.

Индеx.хр потом наводи да би сваком разумном то изгледало толико нереално да би одмах помислио да у ствари то није тако написано, али на жалост јесте. "Тачно је тако написано", наводи индеx и преноси одломак из текста: 

"У логору је било доста радионица у којима су затвореници могли да покажу и своје креативне способности и способности за израду компликованих производа. Тако су у једној радионици израђивани делови за аутомобиле и авионе. Те су га радионице чиниле радним, рад је обележавао свакодневни живот." 

Индеx оцењује да је по десничарском колумници Јасеновац био место које је затвореницима Јеврејима и Србима, усташком режиму непогодним Хрватима и другима, омогућавао прилику за креативност, супротно, уваженом мишљењу да је то било заточеништво у ком су људи били терани на присилан рад и убијани. 

Али то није све, наводи Индеx и додаје да текст постаје још одвратнији: "Али у том је животу било и нечега што је преносиоцима мита о искључиво злочиначком Јасеновцу најтеже признати. То јест, у логору је било и забаве. Било је спортских утакмица, поготово фудбалских, концерата, позоришних представа међу којима су извођена и дела што су их стварали сами затвореници." 

Аутор текста Ивкошић позвао се на детаље из књиге Игора Вукића ког је описао као "хладног истраживача преданог чињеницама", али чија је биографија више него спорна, објашњава даље Индеx и додаје да на крају своје колумне Ивкошић, предвидљиво, умањује број страдалих у Јасеновцу, а књигу "филоусташког ревизионисте Вукића" назива "големим доприносом истраживању истине о Јасеновцу очишћене од идеологизације, пристраности, афективности и наслеђа које чине великосрпске и комунистичке кривотворине". 

"Одвратно чак и за Ивкошића", закључио је хрватски портал.

(Б92)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Питање

21.08.2018 10:16

Гдје је "Јасеновацка Градја"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.08.2018 11:30

Питај Цовица ? А не смију Срби да му се замјере ?

Name

Реал

21.08.2018 11:33

Јасеновацку градју Додик је предао хрватима,па могу сад да пису сто им је воља.

Name

Дао

21.08.2018 12:24

Бог да се у камен претвори ,зног овако срамног текста...фуј ,а фуј и зс Рудоњу...ста висе коментарисати.

Name

ЖИКА Ж

21.08.2018 12:32

Више зла од Додика Србима не може да нанесе нико...!

Name

Лаику доста

21.08.2018 13:19

Хочел Иваници уручити Цовицу протесну ноту? И изјавит неслагање са њим? НЕЦЕ ! Срби се боје Цовица ...јер их он и брани са својом приватном странком ХДЗ

Name

децко

21.08.2018 11:03

Ето, лијепо... Било им као код куце! Ви Балканци сте сви комплет луди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је зурка

21.08.2018 11:17

Јос мало крватске хисторије и бице да су се Срби сами поубијалу на некој зурки у Јасеновцу.

Name

РЕ децко

21.08.2018 11:31

Баш тако, ми Балканци смо такви, вјероватно су сами себе доводили у логоре, сами себе убјали, само себе бомбардовали сами себе спаљивали и да даље не набрајам, само ми можемо изумислити неке сулуде ставри.

Name

Мађар

21.08.2018 19:28

Што би се рекло, свако је ковач своје среће.

Name

Ратко

21.08.2018 11:05

Господине Ивкошићу од срца желим теби и свим твојим истомишљеницима до краја живота угођај који су имали људи у Јасеновцу. Желим да се лијепо и креативно забављаш баш онако како су се и они забављали. Нека ти драги Бог подари ту "добрину".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.08.2018 11:17

Фала такодзер.

Name

Питање Без Одговора

21.08.2018 12:58

Да ли је логор Јасеновац био организован ради културе и представа или ради фудбала? Или мозда нецег другог,писцу мање занимљивог? То да је логор био радни и да се производило за рат је вјероватно тацно,али је сваки радник био израбљиван до краја. Да закљуцим коменрар с питањем аутору,да ли су у Јасеновцу убијали само оне који би изгубили утакмицу или ни побједа није утицала на крајњи резултат

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриЈЈЈота

21.08.2018 16:47

Имају људи право на преиспитивање раније утврђене "истине" о Јасеновцу, то се зове демократија. Зар и Срби не урадише исто са извјештајем о Сребреници?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мађар

21.08.2018 19:26

Не знам колико је жртава било у Јасеновцу јер хвала Богу нисам био тамо, родио сам се касније. Знам само што сам учио у школи. Али чуо сам информацију да су власти ондашње ФНРЈ вишеструко повећале број да би ратне репарације за Југославију биле што веће. Нисам ни на једној страни осим што сам за правду, али то ми звучи доста логично. Са овим не желим никога наљутити, али никоме не шкоди информација која и не мора бити тачна.