Калиновик: Муке породице Аврам

Према последњем попису станивништва општина Калиновик има нешто више од двије хиљаде становника, од чега мање од половине пописаних свакодневно бораве и раде у Калиновику. Међу сталним становницима највише је пензионера а најмање дјеце али се и поред тога најмлађима посвећује најмање пажње. О томе свједочи и однос према породици Аврам која има седморо дјеце.

Република Српска 19.08.2018 | 20:00
Калиновик: Муке породице Аврам
Тијана и Радомир Аврам имају седморо дјеце.Седам прелијепих дјевојчица од којих најстарија има 13 а најмлађа 2 године. Радомир од јутра до мрака ради на калиновачкој фарми за 500 марака плате и уз 140 марака дјечијег доплатка то је сав буџет девоточлане породице. Уз помоћ општине и донатора изградили су нову кућу а прољетос су добили и донацију од 6 хиљада марака за опремање куће. Међутим новац им није исплаћен већ је речено да ће добити неопходан намјештај и бијелу технику.

Мајка Тијана тврди да су добили 4 тепиха и два половна ормара и сто,кухињске елементе те пећ на дрва. Иако то не вриједи 6 хиљада марака,поклону се у зубе не гледа. Међутим за Авраме проблем је био испорука 4 половна душека за дјечије кревете.

"Ти су душеци били за смеће а никако да дјеца на њима спавају.Након једне ноћи на тим душецима појавило им се црвенило и свраб и зато сам ја те душеке избација'', каже Тијана.

Међутим због тога је породица Аврам преживјела  праву драму.Неколико пута полиција је долазила на врата,тврди Тијана,да је опомене да душеке врати у кућу али када она није на то пристала полиција је,у пратњи социјалног радника, упала у кућу.

,,Полицајац је упао у кућу и дрекнуо устај Тијана'',тврди мајка и додаје да је након њеног питања зашто рекао устај немој да те вежем.

,,Рекли су ми да идем у Дом здравља да ме прегледају,да ми изваде налазе, да нисам нешто болесна због душека које сам избацила. Кренула сам са њима а дјеца су почела да вриште. Једва су ме одвојили од њих'', прича Тијана и додаје да је након Дома здравља  одведена у болницу Касиндол, а након тога у пратњи полиције и социјалног радника  у психијатријску болницу у Сокоцу. Присилно, без пристанка супруга или неког другог члана породице. Сво вријеме је, каже Тијана, плакала, питала гдје и зашто воде и молила да је врате дјеци.

,,Мислиа сам да ме никада неће вратити,да никада више нећу видјети дјецу.Плакала сам,молила али ништа није помогло.Социјална радница ме је гурнула и рекла остајеш овдје'', тврди Тијана. 

Тијана каже да су јој прво вече дали три таблете за смирење, а већ сутрадан терапија је укинута јер је након прегледа и разговора са психијатром утврђено да јој лијекови нису потребни.Ипак у психијатријској болници остала је четири дана.

У отпусном писму Тијане Аврам конзилиј љекара је,између осталог,написао да је Тијана доведена без јасног разлога,да је контактиран супруг који негира постојање психичких проблема и не слаже се са поступцима социјалног радника према супрузи,те да је након присохолшких третмана и на основу њеног понашања утврђено да нема разлога за хоспитализацију.

Тијана се вратила ћеркама од којих се,до тада,није раздвајала ни дана.

У отпусном писму љекара психијатријске болнице у Сокоцу наводи се и да, с обзиром на начин на који је према Тијани поступано, нагло и без најаве присилно одвајање од седморо малољетне дјеце без пристанка мужа, постоји ризик по њено здравље.

Дијагноза је, нажалост тачна али угрожено је и здравље дјеце. Дјевојчице, тврди Тијана, почињу да вриште чим неко покуца на врата а она је у сталном страху да ће је поново одвојити од дјеце.

Након ове драме,која се одиграла средином априла ове године,породицу Аврам није посјетио нико из Центра за социјални рад општине Калиновик.

Тијана тврди да од тада не примају никакву помоћ центра а њене четири ћерке које похађају основну школу више немају бесплатну ужину.

Опозицини одборници у општини Калиновик покушали су да на Дневни ред Скупштине општине ставе то питање али их је већина,предвођена СНСД-ом и социјалистима,у томе спријечила. На њихово инсистирање да се, како кажу, срамни случај разјасни наченица општине доставила је писани одговор у којем наводи да је урадила све што је у њеној моћи да економски помогне породици Аврам. Доставила је и мишљење Центра за социјални рад у којем директорица тврди да мајка занемарује дјецу те да је, како каже, агресивна према особама које јој желе помоћи.

ТЕЛЕФОН ЗА ПОМОЋ ПОРОДИЦИ АВРАМ:

ТИЈАНА АВРАМ +387 66 / 492 - 270



БН телевизија

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Рале

19.08.2018 18:14

Ста је ово,о цему се овдје ради.Какве су ово игре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

аман

19.08.2018 19:08

Ко зна, треба ово истразити, ту полицију и социјално, ово је срамота

Name

А

19.08.2018 19:23

Видиш на чему се траже гласови. Пу за лијека вам требало

Name

Зр

19.08.2018 20:34

Па ради се о томе да је њихову донацију од 6000км неко хтио да стави у свој дзеп.

Name

поусрбин

19.08.2018 18:16

Волим дјецу ал брате немаш примања да једно изведеш на пут ти рађаш седморо и правиш социјалне случајеве и од себе и од дјеце Има контрацепција жено драга распитај се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Полусрбин

19.08.2018 19:36

Срам те било. Због таквих као ти који само на себе мисле нама као народу пријети изумирање. Знаш, некад је паметније уста не отварати.

Name

@поусрбин

19.08.2018 20:04

Камо лијепе среће да тебе твоја није окотила. Оваквим породицама држава треба да обезбиједи трајни смјештај и посао за родитеље + докатак мајци у висини једне просјечне плате у Р.Српској. Не само њима него свим Србима који имају троје и више дјеце, држава треба да их третира ко мало воде на длану. Нестајемо убрзано.

Name

ддддддддд

20.08.2018 04:57

Слажем се са поусрбин,али нису та јадна дјецица тражила да се роде у нељудским условима.....

Name

За пусрбин

20.08.2018 06:11

Ало бре,ради СЕ о томе да је неко стрпао 6 хиљадарки у падзе

Name

ТАТЈАНА

19.08.2018 18:31

Срам вас било и општину и начелницу и полицију и социјални рад..багра до багре...породици желим све најбоље и недајте се стићи ће и њих Божија ПРАВДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

19.08.2018 19:42

7-оро дјеце па мафијаши из социјалног иду на рачуницу, прогласимо мајку лудом, па онда иако троје продамо опет ће им остати четверо. Багра је то. Име полицајца и соц. радника објавити јавно. Имају ли дјецу? Боје ли се Бога? Чуј 6000 КМ половни ормари и мадраци. Па и на сиротињи се уграђује стока.

Name

Тијана

19.08.2018 18:35

Пружила си отпор јачем од себе (због 4 половна душека и два половна ормара, која су хтјели да подвале под нове), и послије те снашло, све што те снашло! Буди срећна да ти не отму дјецу, јер они и то раде! Правде овдје нема, бар док су ови на власти, то заборави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Коле

20.08.2018 06:08

тако је коле.само хоћемо имена матер им ј..ем.да стоку видимо.

Name

попа

19.08.2018 18:36

Ово се зове додикова социјал дрмокрарзија и полиција Р.С-зато и даље гласајте за њих марво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

амадеус

19.08.2018 18:39

Фино брате Свраке што имаш дјецу,прелијепа.!! Нек су жива и здрава! Ти то ћераш сина? Али одмори мало брате и ту жену јадну и дај дјеци наде да се могну изшколовати ..!! Немој криво схватити али претјерујем,женска дјеца су исто благо ! Не имати сина није никаква брука!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бандо једна лоповска

19.08.2018 18:47

Каже "агресивна према особама које јој желе помоћи"! Па да не дајете своје криминалци једни, наго сте дали половне и уништене ствари, а себи узели 6 хиљада марака! Чекај, чекај доћи ће драги и мили октобар! Одговараћете за сваки уздах и за сваку сузу овог честитог народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бале Баки

19.08.2018 19:01

Све ок мозда је истина негдје измедју али ко је овластио социјалног радника да даје дијагнозу ко је за лијецења а ко није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.08.2018 19:34

Неморас бити луд али они имају методе како да те ако ниста направе лудим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УЛОГ

19.08.2018 20:19

Боље да сте ставили снезин телефон и помоц за њу. јер све сто деба украде њој је мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуи

19.08.2018 22:27

ТЕСКО.РС.ДОК.ЈЕ.СНСД.НА.ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

20.08.2018 04:40

Ово је велика срамота ста се ради према овој породици,треба да их тузи је на то сто су урадили немају право и прекрсили су закон само је питање коме кад је и тузиластво криминално и корумпирано.И крајњи неморал је украсти од ове дјеце тих 6000км,па дали се боје барем бога,јел мисле ако оду у цркву да це им бити све опростено па онда изнова све поново на некем другом па опет у цркву помолити се бог као то све опрости и тако даље.Нек су ова дјеца и њихови родитељи зиви и здрави и порука од мене само бјезите ако мозете из овог амбиса,неце бити ниста боље никад висе овде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сладоје

20.08.2018 04:51

Па зар Деба баш немаш мјере. У Калиновик није марка ушла да ти и Милева нисте упрљали руке. Стићиће аферими , полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тихо

20.08.2018 04:52

Јагода из социјалној је малоумница која је хтјела да утрпа половне дусеке ово зени. Па нек своју церкицу стави на те дусеке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аморе

20.08.2018 04:54

ЈАГОДА ЈЕ КАДАР СНСДа у Калиновику а недавно је доњела диплому из Цазина. Е такав кадар кроји судбину у Калиновику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боса

20.08.2018 04:55

Вегета је продала два кауца по 300 км а купила их је у Цесљине зене по 100км то цијели Калновик прица. За то се иде у затвор али код нас су такви на власти !

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивси снсд

20.08.2018 04:56

ето ста снсд ради у калиновику. и од кад их је зена пријавила да су је незаконто послали у лудницу од тадда јој у опстини не дају никакву помоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арсеније

20.08.2018 05:00

Калновачки хуманисти су највећи лицемјери и преваранти. Све користе за личну промоцију и убирање јадних политичких поена. Умјесто да признају грешку и исправе то они се крију сада као последње кукавице. Не знају колико су мали и примитивни у својим иступима али срећа има неко други ко суди па ће нам свима одрезати по заслузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

октопод

20.08.2018 05:19

Верица је осим овој зени, два кревета половна продала као нове у дом за старија лица. Мало јој,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

20.08.2018 05:34

Која злоцинацка власт! Овакав злоцин, су поцинили према мени и мојој дјеци, а муза су ми убили, то могу тврдити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буц

20.08.2018 06:12

Залосно и овако нас је све мање,а неко покусава да се угради и на оваквим слуцајевима! Зар да и од ове дјецице узму... Залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

20.08.2018 06:18

Ово је очајнички потез , толико је неправде у овој држави па и сам имам разлог да преко медија покушам правду извући али ме спутава неугодност коју би доживела породица изласком у јавност. Режим је на власти. УСТАЈТЕ ВИ ДОДИКОВО РОБЉЕ, НАРОДЕ КОЈИ МОРИ ГЛАД...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевски податак

20.08.2018 07:56

Тужно је што сте користили податак из Пописа од Агенција за статистику БиХ, умјесто податка Завода за статистику РС :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.07.2021 14:42

У малим опстинама где нема ста да се краде,опстинари лесинаре,овој фамилији украли су 6000.марака,а донијели су са смеца стару пец или са отпада ,као и дусеке ,које је неко избацио на улицу,Треба под хитно ухапсити Додика,само на основу овога сто је радјено са господјом Аврамовиц,за злоцин над њом и њеном децом и цовјеком,јер је Додицина,од два метра,одговоран за своју секту,ма било где да направи злоцин.