350 погинулих, 800.000 исељено

Више од 350 особа је изгубило живот, а око 800. 000 је расељено током поплава које су погодиле провинцију Керала на југу Индије, саопштили су данас званичници.

Свијет 19.08.2018 | 18:45
350 погинулих, 800.000 исељено
Како се наводи, то су најгоре поплаве у последњих 100 година које су погодиле ову државу, преноси АП.

Падавине које су почеле 8. августа изазвале су поплаве и клизишта и узроковале урушавање кућа и мостова широм Керале, провинције познате по прелепим плажама и водопадима.

Хиљаде спасилаца и даље покушавају да доду до људи који су остали заглављени у поплавама и да доставе потрепштине изолованим областима, а при томе користе стотине чамаца и неколико десетина хеликоптера, изјавио је званичник из Управе за катастрофе П.Х. Куријан.

Према његовим речима, временски услови су се значајно побољшали и очекује се да се до понедељка спаси 10.000 становника који су и даље заглављени.

Према проценама, око 800.000 становника је пребачено у око 4.000 кампова широм провинције.

Како се наводи, званичници предвиђају још падавина до понедељка .

У неколико села у предграђу Ченганура, једне од области која је највише погођена, након што је вода почела полако да опада, испливали су бројни лешеви угинулих животиња, огромна поља пиринча су и даље одвојена од копна, а бројна возила потопљена.

У неким селима, ниво воде је виши од три метра и куће су потпуно поплављене.

Пијаћа вода допрема се из суседних провинција, а Куријан је рекао да су власти скоро обновили системе за снабдевање водом.

"Оно сто нам је тренутно потребно је пијаћа вода, коју је лако транспортовати у изоловане и удаљене области провинције, где су људи и даље заглављени", рекао је он.

У поплавама је оштећено око 10.000 путева, а један од главних аеродрома је од уторка затворен и предвиђа се да ће бити отворен 26. августа.

Индијски премијер Нарендра Моди хеликоптером је надлетео поплављене области и састао се са државним врхом, при чему је обећао 70 милиона долара помоћи.

Процењује се да је штета коју су изазвале поплаве око три милијарде долара.

Током недељне мисе, папа Фрања је минутом ћутања одао почаст жртвама.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Х

19.08.2018 22:30

СТРАСНО.

ОДГОВОРИТЕ