Ел Чапо више није најопаснији

Америчке и мексичке власти објавиле су да је најновији, најтраженији вођа картела бивши полицајац Немесио Осегуера Сервантес, познатији као Ел Менчо. Ел Менчо на овој је позицији замијенио Хоакина Гузмана познатог као Ел Чапо, који је ухапшен 2016.

Свијет 19.08.2018 | 15:15
Ел Чапо више није најопаснији
Пол Крејн, Американац који је водио мексички тим који је ухапсио Гузмана, сада је Сервантеса означио као "број један".

"Он има армију од хиљада и хиљада баш злих људи", казао је Крејн у интервјуу за "Тхе Неw Yорк Пост".

Америчка ДЕА и мексичке власти раније су овог мјесеца одржали заједнички састанак у Чикагу и на том сусрету Ел Менчо је означен као мета број један - можда најопаснији господар наркотика на свијету, а води картел "Јалисцо Нуева Генерациóн" (нова генерација Халиска). Како се очекује, САД и Мексико сада ће покренути низ заједничких акција како би зауставили криминално царство Ел Менча.

"Нова генерација Халиска" картел преузео је послове Ел Чаповог "Синалоа" картела и успоставили су бројне трговинске руте наркотицима у САД, Азији, али и Европи. Хапшење Гузмана створило је својеврсну игру пријестола, у којој су се ривали борили ко ће преузети трон.

Иако "Синалоа" и даље функционише - шеф је сада бивши партнер Ел Чапа, Исмал Замбада Ел Мајо, 70-годишњи дијабетичар који није успио вратити трон краља кокаина. 

"Халиско је још опаснија, јер функционише као паравојна организација", тврди Крејн.

Постављају чак и барикаде у мјестима гдје намјеравају преузети "власт".

Ел Менчо има прилично озбиљну биографију - прије три године био је идејни вођа паравојног удара на сигурносне снаге у Мексику. У овом нападу чак су срушили војни хеликоптер.

Прије него што је преузео ову криминалну организацију, Сервантес је био ситни дилер који је радио за полицију. Касније је напустио овај посао и придружио се "Миленио" картелу, гдје је оженио Росалину, сестру вође овог картела.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Нострадамус

19.08.2018 14:47

Нису јос цули за ове насе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

19.08.2018 15:04

Аматер. Напустио полицију да би дилао дрогу. Сто не додје код нас да види како се то ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

20.08.2018 04:26

ЕИ ЧАПО, ЕЛ МЕНЧО, ЕЛ МАЈО сви сте ви мале маце за ЕЛ ДОДА.

ОДГОВОРИТЕ