Разговарали Путин и Меркелова

Председник Русије Владимир Путин састао се у Берлину са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Свијет 18.08.2018 | 22:02
Разговарали Путин и Меркелова
Пре доласка у Берлин, руски председник је боравио у Аустрији, као гост на свадби министарке иностраних послова Аустрије Карин Кнајсел.

Руски председник Владимир Путин позвао је ЕУ да финансијски помогне у обнови Сирије како би се омогућио повратак неколико милиона избеглица.

"Треба појачати хуманитарну димензију у сиријском конфликту. Хоћу да кажем да пре свега треба појачати хуманитарну помоћ сиријском народу и да помогнемо региону где су избеглице како би се вратиле својим домовима", рекао је Путин пре састанка у дворцу Мезербег код Берлина с немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Путин је подсетио да се по око милион сиријских избеглица налази у Јордану и Либану, а око три милиона у Турској.

Меркелова, чија је земље примила неколико стотина хиљада избеглица од 2015. године, рекла је да је то потенционално велики терет за Европу и додала да треба учинити све што се може за њихов повратак. Немачка канцеларка је додала да је приоритет у Сирији да се избегне хуманитарна катастрофа.

Путин и канцеларка Меркел рекли су пре састанка да нема напретка у решавању украјинске кризе.

Русија придаје велики значај развоју обострано корисне сарадње са Немачком, а енергетика је један од наших приоритета, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин.

После састанка није предиђено саопштење.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар