Ко је обучавао дјецу у кампу?

Дјецу из Србије и окружења која су претходних дана похађала патриотско-омладински камп на Златибору, између осталих тренирали су и припадници руске парамилитарне групе Е. Н. О. Т Корп. Штавише, ова контроверзна “мини-војска”, била је један од организатора, сада већ расформираног, кампа.

Србија 18.08.2018 | 21:31
Ко је обучавао дјецу у кампу?
Да је Е.Н.О.Т. Корп један од коорганизатора кампа нико није крио, штавише, заставе и ове организације, али и Русије, вијориле су се на Златибору претходних дана.

Како наводи РСЕ, руска ултранационалистичка група Е.Н.О.Т. Корп, читав овај пројекат је описала као “војни патриотски логор”, а наводи и да је управо у њиховом кампу ове године, само у Русији, тридесетак тинејџера из Србије имало сличне вјежбе. Млади људи, међу којима и један број маљолетника, учили су сналажење у пророди, ратне вјештине, руковање импровизованим оружјем, и то све у војним униформама.

Шта је Е.Н.О.Т. Корп?

Валериј Самбаров, један од лидера Е.Н.О.Т. рекао је за РСЕ да његова организација жели да помогне да млади “постану прави људи и ратници како би бранили своју земљу”.

Ова, како поједини медији пишу, приватна војна компанија настала је за вријеме сукоба у Украјини 2015. године. Међутим, оно што је занимљиво, и што се може прочитати по разним медијима, она је само једна од многих које су под неформалним патронатом Кремља. С обзиром на вријеме када је настала, намеће се закључак да су њени чланову учествовали у скукобима у Домбасу и Доњецкој области, наравно на страни Русије.

Подршка терористима, али и директна умјешаност у ратне активности је нешто што се везује за Е.Н.О.Т. Корп, али и да се све то одвија под плаштом хуманитарних мисија и грађанских активности. Писало се и о томе да група учествује и у аранжманима око продаје војне опреме, али и да снабдјева милитанте оружјем.

Везе са Кремљем?

По медијима се спекулише да је Е.Н.О.Т. Корп заправо само једна од продужених руку Кремља, и да за интересе Русије ратује тамо гдје ова земља не жели званично да има своју војску или учествује у сукобима. Обуке за те одреде одвијају се у камповима у којима, као и у Србији до пре неколико дана, учествују и јако млади људи и дјеца.

Они иначе у Русији постоје од 2015. године, што се поклапа и са настанком Е.Н.О.Т Корпа, али и са позивом Кремља на повец́ање “патриотске младости”, односно дјеце која расту као војници.

Управо су припадници ове паравојске били инструктори младима који су учествовали у омладинско-патриотском кампу на Златибору. Један од њих је ратни ветеран Алексеј, а други његов млађи колега Евгеније (22).

Како су испричали за НИН, обојица су чланови Е.Н.О.Т., за који кажу да не добија руску државну помоћ, већ да се искључиво баве хуманитарним радом. Међутм, један од њих је ипак признао да су поједини чланови њихове “ветеранске организације” ипак учествовали у сукобима у Украјини, пише Блиц.

Повезаност са неонацистима

Осим што су организација за себе, Е.Н.О.Т. Корп је повезана и са другим, такође екстремним руским групама. Медији су доста писали о вези са неонацистичким одредом “Русих”, чијим вођама нису страна ни звјерска убиства, а још мање мучења. Илустрације ради, један од истакнутих чланова ове групе је Алексеј Милхаков, је младић који је некада убијао псе, чиме се хвалио, али је у међувремену почео да убија и Украјинце у Украјини, чиме се хвалио још више, и то на друштвеним мрежама.

Тако један од украјинских сајтова који се бави људским правима пише да је управо његова организација, заједно са Е.Н.О.Т Корп имала и заједничке тренинге за борце, који су укључивали семинаре, али и вјежбање гађања снајперима, коришћење пиштоља и такозване “машинке”… И овдје се говори о учешћу дјеце у тим патриотским камповима, и то са тренерима злогласне “Русих групе”, који себе сматрају успјешним борцима из Домбаса.

Подршка Русије
Поред тога што је одржавање омладинско-патриотског кампа на Злативору подржала општина Чајетина на челу са Миланом Стаматовићем, на његовом отварању био је, наводи РСЕ, и један представник Амбасаде Русије у Србији, што може да сугерише да званичој Москви ипак ова милитантном организацијом није страна.

(Српскаинфо)

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

Марија

18.08.2018 19:57

Па шта? И ја бих своје дијете послала на обуку за прежживљавање у природи. Боље је то него да беспосличаре. Уосталом само тако могу постати прави мушкарци. А правих је све мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

18.08.2018 21:50

Није ни теби лако. Прави мускарац је само ако зна клати псе а послије и људе као један од описаних "правих мускараца"? Јесу ли по теби и мудзахедини који се обуцавају по камповима "прави мускарци" или је то еxклузивитет само за српску децу?

Name

Нострадамус

18.08.2018 22:03

Посаљи своје дијете и у рат ја своје дијете уцим како се презивљава,а хвала драгом богу и у сколи и у спортском клубу уци како се презивљава. Али требас цувати Марија своје дијете да се не бори да би њихова дјеца узивали.

Name

ре Марија

18.08.2018 22:26

Лудо ме занима који су твоји критерији за "правог мушкарца"?

Name

ре

19.08.2018 03:54

Па саљи... Одмах..

Name

Денy Розенфелт хип хоп јез

19.08.2018 05:17

Вала си у праву,.У каквој дрзави зивис требаце ти информације како глисте испрзити у тави, и какве сумске зацине исцједити из дрвеца.Засто дјецу слати у сколе, курсеве да се усаврсавају, боље зјевати по суми и дзаба убирати плодове природе.

Name

марио

19.08.2018 05:39

Да се играју рата јели? са брацом из русије лијепо размисљас па да за коју годину иду на нека ратиста дали би тад била сретна??? посаљи их на спорт да постану спортисти то прави праве мускарце а не псеудо кампови по којима се сваста ради !!!

Name

херцеговац

19.08.2018 05:44

Људи ,ми старије генерације смо исли на предвојниицку обуку ,која је остала водиља у зивоту цовјека .Тамо се стицу психо физицке навик,однос према руководиоцу,према спорту к ,култури ,одгоју нормално и војницке обавезе. Највеца вриједност обуке је самосталност лицности.Знаци да би сва дјеца требалапроци ове врсте обуке, без некакве негативне конотације,а посто је ова регија де факто нестварна све људима смета па сто гледа лосим погледом.

Name

xyз

19.08.2018 06:06

Једно је преживљавање у природи, друго је обука за борбу (убијање). Зар би унаказила своје дијете и/или дала да погине за очување туђег богатсва?

Name

спиннер

19.08.2018 06:10

Мариа, јеси ли цула мозда за колективне спортове и спортске кампове, косаркаске, одбојкаске или мозда за љетне морске спортске кампове? Ни не оцекујем да јеси... залим и тебе и твоју дјецу, а ова дјеца у руским камповима то су вец идиоти као и њихови родитељи и нема им помоци... у будуцности, не дај Бозе, прво топовско месо... ретарди једни

Name

Ре

19.08.2018 06:36

Ста је по теби прави мускарац? Бит це да и сама не знас.

Name

аа ре маја

19.08.2018 06:42

Немој бркати бабе и жабе ( а можда и не разумијеш ). Обука у преживљавању и обука коју држе професионални војници у вјештинама ратовања и руковања ватреним оружјем није исто. Да ли би ти своје дијете од 15 гогина послала у војнички камп и правила од њега плаћеника и професионалног убицу?

Name

Ми Сами

19.08.2018 06:42

Која будала мозе дијете да пусти да иде у тај камп!?Стално нам је неки рат неки напади,агресија на уму...отидјите људи преко.Да видите како се возе лијепа кола,праве куце,зивис у миру,планирас на дуге стазе...код нас би само да несто пускама ресавамо.Ста це нам и РС и Србија кад за 20 година неце бити никога осим стараца у њој.

Name

Ре Марија

19.08.2018 06:43

Да ти одес код неког доктора да ти сними главу???А дијетету надји несто корисно да ради,да не буде беспослицар.

Name

Ре

19.08.2018 06:44

Чуј, па шта? Интелигенција "одише" у твом коментару. Не вјежбају они њих џаба, већ да их могу врбовати за нове потребе, да их могу "појевтино" гурнути, гдје затреба. Јеси ли бар прочитала текст, јер "између редова" читати не знаш!? А за своје дијете си ти одговорна како ће расти и какав ће постати, изузев ако желиш баш оваквог, као горе наведени.

Name

сарајлија

19.08.2018 06:47

Марија,ово није била обука за извиђаче,сналажење у природи и обука у познавању јестивих гљива и трава него обучавање за убијање.Да овакав камп направе Албанци,Бошњаци или Хрвати-не би тако писала...

Name

Суви

19.08.2018 07:06

Само што није обука за преживљавање.Ово је обука за нове "вође навијача ",Обука за преживљавање не укључује оружје,Зашто су брзо расформирали камп кад је све ок за дјецу?

Name

Зоки МАРИЈА

19.08.2018 07:18

Ја бих тебе послао и такве слицне теби да презивљавате без хране и воде да додјете памети.И ја сам и моји саборци презивљавали пет година по ратистима без хране,а прије тога као и сад смо исти мускарци,а они прави су дали зивоте за своју земљу.Доста је орави мускараца само нема прави зена и сви они који ово подрзавају са дијецом дабогда им рат и оваква обука у куци била цитав зивот.

Name

ЛАЖЕШ!!!

19.08.2018 07:24

Такве "ПАТРИОТЕ" су у протеклим ратовима СВОЈЕ СИНОВЕ КРИЛИ, А ТУЂЕ МОБИЛИСАЛИ!!! Зна ли ико навести ТАТИНЕ СИНОВЕ, који су били У ПРВИМ БОРБЕНИМ ЛИНИЈАМА!?

Name

Ре Марија

19.08.2018 07:28

Да имаш дијете, сигурно га неби послала да вјежба ратне вјештине, за то ти је паметније да шутиш. Није их Србија онако расформирала. Ти кампови вријеђају интелигенцију.

Name

Црни Груја

19.08.2018 09:07

Сад су распустили камп и дјеца могу да наставе да блеје у своје мобилне телефоне и да одрастају као дебили.

Name

Ја

19.08.2018 11:39

Лицно сам за обуку у кампу. боље да се обуце него да уце како себи убризгати херојин. ко ме се не свида ,нека саљу дјецу на сплавове да се опијају,краду ,дрогирају да јуре за јурвама и сл..

Name

Ре Ја

19.08.2018 14:29

Или дрогирање, или војна обука, других опција нема.

Name

Тито

18.08.2018 20:20

Горили ко славска свијеца, дјецу гурају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

19.08.2018 06:20

На слици невидим да су деца вец младици око 17 -18 година то је било у југи предвојницка обука.

Name

Мрачајски прото

19.08.2018 06:36

Треба свако младо чељаде да прође обуку и да види и зна како да се одбрани. Не треба се тога бојати, није православни свијет жељан туђе груде па да иде убијати као што други вјејовима чине.

Name

Слободна Српска

19.08.2018 07:18

Да си мало образованији, знао би да је Тито један од највецих узрока бројних српских невоља, те се не би потписивао његовим именом. Ако си Србин?

Name

Источна Србија

19.08.2018 07:25

Хахахахаха "Тито" се заклиње у славску свијецу

Name

Генерал

19.08.2018 07:46

Дјеца и гину у рату док се стари извуку а дјеца лете на метак док им разни "филозофи" просипају пропаганду.

Name

ста је проблем

19.08.2018 08:56

Зар у комунистицкој југославији, вец у 7и8 разред основне није била одбрана и застита, гдје је осим обуцавања дјеце да прузе прву помоц након повреда хладним и тупим орузјем, након повреда од студени и ватре, давана обука и у склапању и расклапању тадасње м48 , као и гадјање на стрелисту из исте? У цему је проблем? Ко хоце мир, нека спрема рат. Сад је опасност неколико дјецака сто зеле да здраво одрасту, и да воле своју дрзаву и народ, а нису тоне наркотика које се свакодневно налазе на насим друмовима или мозда нису десетине хиљада терориста које злостављају насе суградјане. Они нису опасност који силују насе дјевојке и пљацкају имовину, а опасност су наса дјеца која само зеле да се науце бранити.

Name

Па

18.08.2018 21:26

Приупитајте Мектића или Галијашевића, њих 2 сигурно знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вип

18.08.2018 21:31

хттпс://стоптеррор.ин.уа/инфо/2015/11/приват-милитарy-цомпанy-е-н-о-т-цорп-ис-траининг-цхилдрен-фор-тхе-цомбут-оператионс/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир и сабур..

18.08.2018 21:49

Ебале вас пушке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

18.08.2018 23:46

Е мој Вуцицу јадна ти мајка која те родила.Народ те изабрао и вјерује ти, а ти са даволом Додиком тикве садис. Није добро! Који кампови гдје је српска војска и извидаци . Све сте обезвреднили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

19.08.2018 04:37

Никад немогу сватити родитеље који дају дјецу да ицх обуцају за погибију,па Срби јесмо ли ми нормални висе. Па Нико неприца о бољем зивоту они Стефаноци бот као ови наси у Србској понављају реценице као папагаји.Људи моји ста смо пре неколико година за такав камп код муслимана ста смо лајали .Види насих патриота гурају децу у национализам никако да свате да само Срби православне вере губе све крени те од Хрватске ЦГ,Македоније Косова сад јос треба РЕпублику Србску унистити и то је тај београдски пасалук.Играмо се ватром као деведесетих и сигуран сам 100% ми цемо у њој изгорети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.08.2018 07:54

Слазем се дзоо.

Name

а не сметају вехабије

19.08.2018 06:34

Ја не могу да разумем ову стоку којој смета васпитавање дјеце да се уци вољети отадзбину и Православље, а да им не сметају параде педера и терористицки вехабистицки кампови сиром Србије или на пример устаски споменик у Модрану код Дервенте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

19.08.2018 06:55

Ко организује кампове по Тешњу, Бихацу, Какњу и другим мјестима фердерације!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ

19.08.2018 07:25

Вехабије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

19.08.2018 07:56

Само цитам коментаре и не могу да се нацудим ... Нисте се згрозили ни на једном једином кампу за обуку терориста (којих у БиХ) има кол'ко ти Бог хоце, а на неку информацију са Златибора цитава јавност се згразава. Мозете мислити, српска омладина се обуцава! Па нека се обуцава. Кад могу они-могу и срби. Уосталом то је сусједна земља и мозете да дувате. Колико то јос моземо бити ниски и јадни? Кад негативан коментар да неки муслиман или хрват, то могу да схватим, не воле те па то ти је. Али кад поцне србин да се клања као дјерам е онда побјесним и повраца ми се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

19.08.2018 08:05

Па нису то срби ваљда си то до сада схватио

Name

Ре

19.08.2018 16:13

Циме ти нас поредис стварно не знас ста писес.Нисмо ми муслимани да дјецу користимо за ратовање а нити смо партизани који су такодје дрзали дјецу у својим редовима. Сваки родитељ треба да застити своју дјецу до 18 година па и дузе. Ово сто се ради иде паралелно са исламским тероризмом а ви који то подрзавате сте исти као и они исламисти терористи.Мозда гријесим

Name

Мислим Ман

19.08.2018 07:57

Људи има ли зена гдје згодних, финих мјеста за у рибу отиц', добре ракије и музике... .ебо вас ове вијести, зашта ће нам ово? Хоћемо ли још 3000 година једни другима бити шта у крви дужни? Нема ту праведног обрачуна, ту увијек несто неком превагује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективан

19.08.2018 08:41

Ово су најобицније ГЛУПОСТИ Вуцицевих назадњака.....Ти кампови слузе за пропагандне свтхе, гдје дјеци прузају некакву "брзинску обуку" од које нико неце имати никакве фајде......Јос се малоумници хвале таквим активностима"оно као" они це несто "патриотски" да ослободе......ЗНА ВУЦИЦ ДОБРО, да је НАТО јак ко земља.....Нема никакве сансе да уради несто таман д сад има цјелокупну ЈНА силу из 1991 а камоли гладну и дроњаву неплацену Војску Србије....Војску, ције се униформе кроје од кинеског плиса и ликре (а овамо се прица како су то униформе по 511 стандарду ахаха), војска којој хеликоптери падају и пилоти гину.......војска којој експлодирају цијеви закривљене на охрнданим аутоматским пускама старим по 50 и висе година....а лафо пластику стсвили умјесто дрвених дијлова рукохвата и кундака бруку да прикрију.....Све ово је само МАЗАЊЕ ОЦИЈУ....Исто ко и СДА с вехабијским камповима а хљеба јести немају покрасе лопови све.....ДОСТА МЕДИЈСКИХ СПИНОВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратка

19.08.2018 08:51

Ја управо цитам и мислим да су ова дјеца терет родитељима па им свеједно какви це људи постати. И ова господја и мајка управо то потбрди. Опаси га бомбама па посаљи нека убије неколико недузних људи и то у име Бога. О Бозе ослободи какве су зивотиње неки људи постали у овом злом времену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

19.08.2018 17:53

Да је оваквих кампова висе било би пуно мање малољетних насилника. Погледајте само у француској, америци, мадјарској... Како ти кампови раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

20.08.2018 06:50

Зато це срби са НАТОм на везбу. стаце им ови патриотски кампови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мађар

20.08.2018 14:55

Пише да има повезаности и са неонацистима. Катастрофа да неко коментира да је камп у реду. Да је то у Хрватској, све новине у региону би брујале. Иначе, о овоме у хрватској штампи нисам ништа прочитао. Всљда не желе дизати тензију. Браво.

ОДГОВОРИТЕ