Потребно реално рјешење Космета

Потпредсједник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је "невјероватно" да "добар дио" политичке елите заговара замрзнути конфликт у рјешавању косовског питања не говорећи о томе каква је цијена тог конфликта.

Србија 18.08.2018 | 10:39
Потребно реално рјешење Космета
Подсјећајући да је и предсједник Србије Александар Вучић говорио о томе каква би била цијена замрзнутог конфликта, Љајић каже: "Не може то да буде ниска цена уколико ви зауставите све оно што је Србија учинила у последњих 15 или 20 година у правцу реформи, европских интеграција, у правцу опоравка наше економије, у правцу тога да се 65 одсто наше трговинске размене односи на Европску унију".

Истакао је да се никада није догодило да су "добар дио јавности, невладиног сектора и опозиционих странака" против било каквих преговора о рјешавању косовског питања.

"Милошевић је преговарао око овог питања - погрешно, лоше - али је преговарао. После 2000. године, Коштуница није ишао на преговоре зато што је волео, него зато што је знао да мора да покуша да се тај проблем реши, опет нажалост, све је било неуспешно, али се није доводио у питање сам чин преговора као начин решавања овог проблема", рекао је министар за РТС.

Како каже, у Влади нема подијељених мишљења о томе да је рјешење потребно, да је потребно преговарати и дати пуну подршку преговарачком тиму.

"Наравно да постоје различити погледи, на крају крајева ми смо из различитих политичких странака и позив на унутрашњи дијалог мотивисан је тиме, да свака странка, свака политичка групација, сваки значајнији пројекат каже шта о томе мисли (косовском питању). Уопште није проблем да се изнесу различита мишљења око будућности и око решавања овог питања.

Проблем настаје онда када ви не знате шта хоћете, а Србија до сада није знала шта хоће, осим што је говорила шта ми нећемо и видели смо докле је то дошло. Друго, Србија до сада није знала шта може, а у политици ако не знате шта можете, то је исто као да не знате шта хоћете", каже министар Љајић.

Подсјећајући да је Србија по први пут изашла са неким приједлозима, истиче да они нису коначни нити најбољи.

"На крају крајева, нико не зна шта ће од свега тога бити, јер ви нисте сами у овом процесу, нисмо ми неко пусто острво да од нас све зависи, а нисмо ни Кина ни бивши Совјетски Савез, па да са позиција моћи војне, политичке снаге утичемо доминантно на политичка решења", рекао је Љајић.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мароја

18.08.2018 11:25

Па реално већ имате.

ОДГОВОРИТЕ