Ускоро контрола мостова у РС

"Путеви РС" ће у наредном периоду појачати мјере контроле стања свих путних објеката, мостова, интензивираће се радови на одржавању истих, те ће се у складу са расположивим финансијским средствима покренути процедуре с циљем санације конструкција чије стање није задовољавајуће.

Република Српска 18.08.2018 | 09:09
Ускоро контрола мостова у РС
Истакли су ово у "Путевима РС", у којима су се на овај потез очигледно одлучили због трагедије у Ђенови (Италија), када је у урушавању вијадукта живот изгубило неколико десетина људи.

Они кажу да, сем старости моста, постоји много других разлога који могу довести до нарушавања стабилности мостовских конструкција.

"Мостови који су најоптерећенији су сви они који се налазе на главним путним правцима у РС, те на граничним прелазима и дионицама на којима се врши одвијање тешких теретних возила те ванредних превоза", рекли су у "Путевима РС" и додали да у складу са правилником преко предузећа врше редовне, односно систематске прегледе свих путних објеката, у које спадају мостови и мостовске конструкције.

У РС постоји неколико мостовских конструкција које нису у задовољавајућем стању, кажу у "Путевима РС", а то су прије свега мост преко ријеке Лим у Рудом, неколико мостова на путном правцу М-19.2, дионица Власеница - Тишћа - граница РС/ФБиХ (Луке), неколико мостова са дрвеном конструкцијом на путном правцу Р-465, дионица Укрина - Клупе, те мост преко потока Јеловац у насељу Врбања.

"За конструкције, за које се на основу обављеног прегледа сумња да су у лошем стању, раде се додатна испитивања, те се спроводе све неопходне мјере и радње у циљу њихове санације, а у међувремену се ограничава дозвољено оптерећење на њима", рекли су из "Путева РС".

Душко Хинић, технички директор Института за грађевинарство ИГ Бањалука, каже да у РС постоји више мостова који су стари неколико десетина година и да великих конструкција као што је вијадукт у Ђенови нема, осим великог моста у Чемерну, који је нов те за њега нема бојазни.

"Потенцијално су опасне монтажне конструкције мостова. У РС има неколико мостова који су дали све од себе, те по мојој процјени у Бањалуци недостаје пет нових мостова јер је саобраћај преоптерећен", каже Хинић и појашњава да се за мостове предвиђају периодични прегледи, гдје се формира картон моста и води евиденција о његовом понашању кроз вријеме, те се онда интервенише.

"Најчешћи проблем за одржавање мостова код нас је новац јер се мост мора сервисирати, одржавати те градити нови", каже Хинић.

Додао је да су појачане мјере контроле мостова корисне јер постоје скривене опасности, које се морају прегледати, и да се види шта је приоритет да се ријеши.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, каже да су појачане мјере контроле мостова добре мјере предострожности, јер ће ванредне, детаљније контроле дати одређене показатеље, те је много већа могућност да се уоче неки проблеми који нису уочљиви приликом редовне контроле.

"Поред тога треба сагледати и друге сегменте попут система заштитне ограде, који морају бити у функцији у случају удара возила у заштитну ограду како не би дошло до слијетања", каже Радовић и додаје да постоје примјери када се на лоше стање мостова одреаговало благовремено, те се није чекало на урушавање или неке друге негативне посљедице, попут Зеленог моста у Бањалуци, гдје је у току градња новог моста.

Незадовољавајуће стање: 

-Мост преко ријеке Лим у Рудом
-Неколико мостова на путном правцу М-19.2, дионица Власеница - Тишћа - граница РС/ФБиХ (Луке)
-Неколико мостова са дрвеном конструкцијом на путном правцу Р-465, дионица Укрина - Клупе
-Мост преко потока Јеловац у насељу Врбања

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Софер

18.08.2018 07:25

Супља прица. 10 година у Путевима РС не постоји слузба "Одрзавање објеката". У Федерацији БиХ то је посебна група. Цека се русење јадног моста или тунела па да настане правдање за овакву неразумну организацију канализације од "дрзаве".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Софер

18.08.2018 08:03

Русење моста у Дјенови `ознацило` је КОНЦЕСИОНАРА као одговорног за одрзавање. У `Путевима РС` су се сада пробудили и врсе припреме како да одговорност за русења њихових мостова пребаце на изводјаце радова редовног одрзавања. Трули мостови к`о и `дрзава`!

Name

тунел

18.08.2018 09:48

И тунеле под контролу.

Name

@ Тип топ

18.08.2018 07:52

Ено онај мост у Добоју на ријеци Босни мозете одма затворит без икакве контроле и будала види да је дотрајо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

18.08.2018 21:44

Не спомињите грађевинску контролу, грађевинску инспекцију, грађевински надзор..., тога у РС-а нема, не постоји. Надима на смијех и подмјех. Има нешто, издалека гледајући личи, али купљено, поткупљено, поткупљиво, љигаво. Душе продане. Уцијењене. Брука општа, брука грађевинске струке.

ОДГОВОРИТЕ