Ко се противи доласку Путина?

Очекивани долазак руског председника Владимира Путина на венчање шефице аустријске дипломатије Карин Кнајсл ствара проблеме у Аустрији.

Свијет 17.08.2018 | 22:47
Ко се противи доласку Путина?
"Како аустријско председништво ЕУ може за себе да каже да је искрени посредник (између ЕУ и Русије) ако се министарка спољних послова и канцелар јасно сврставају на једну страну?", упитао се посланик опозиционих социјалдемократа (СПО) Андреас Шидер.

Европосланица из СПО Евелин Регер је рекла да се ради о "провокацији европских размера" и осудила "срамоту за имиџ Аустрије". 

Такође опозициона партија Зелених је затражила "неодложну оставку" министарке, наводећи да је "Владимир Путин најагресивнији непријатељ ЕУ на пољу спољне политике". 

Карин Кнајсл (53), коју је за шефицу дипломатије именовала екстремно десничарска Слободарска партија (ФПО) иако није њихов члан, сутра ће се удати за бизнисмена Волфганга Мајлингера. 

Кремљ је у среду потврдио да је Путин пристао да присуствује венчању, пре састанка с немачком канцеларком Ангелом Меркел. 

Није предвиђено да руски председник даје изјаве, а Путинов долазак је Беч назвао "радном посетом". 

Украјина је осудила Путинов долазак и оценила да је Аустрија тиме себе искључила из Минског мировног процеса. 

Аустријско МСП је саопштило да Путинова посета "не мења ништа у спољнополитичкој позицији Аустрије". 

Аустријски дневни лист Кронен цајтунг је навео да Путин "не долази јер је министаркин пријатељ, већ из политичког рачуна", а таблоид Естерајх је најавио "државну аферу".

Аустријска екстремна десница подржава руско припајање Крима, а ФПО се залаже за укидање санкција Русији, уведених због сукоба у Украјини.

(Бета/АФП)

Коментари / 0

Оставите коментар