"Преварени смо, идемо у протесте"

Дијализни пацијенти и они који чекају трансплантацију бубрега за септембар најављују протест пред Владом. Траже и смјену министра здравља због неиспуњених обећања.

Република Српска 16.08.2018 | 18:12
"Преварени смо, идемо у протесте"
Пацијенти су и раније најављивали протест пред Владом али су одустајали због обећања из Министарства здравља. Сада, потврђују за БН ТВ, у протесте иду почетком септембра јер ни једно обећање није испуњено а тражиће смјену министра Драгана Богданића.

Дијализни пацијенти и даље, годинама, чекају да Влада купи апарат за типизацију ткива који би омогућио кадаверичну трансплантацију.

Пацијенти су огорчени јер су све рједје и трансплантације са живог донора. Министар здравља Драган Богданић у више наврата је најављивао скору куповину апарата за типизацију ткива. Посљедњи пут у јуну ове године.

Пацијенти на дијализи и они који чекају трансплантацију напомињу да Српска и даље нема листу чекања на трансплантацију органа а да без тога није могуће направити централну листу која је услов за улазак у Еуротрансплант. У јуну је министар Богданић најавио улазак у Еуротрансплант на други начин.

Иако је и то до сада требало да буде урађено није направљена ни анализа старосне доби пацијената. Раније је обећано да ће макар младјим пацијентима бити омогућена трансплантација у иностранству о трошку Фонда али ни једном дијализном центру није упућен захтјев за анализом старосне доби.

Опозиција велики дио кривице за стање са дијализом у здравству Српске пребацује на бившег министра здравља Ранка Шкрбића.

Дијализни пацијенти су се прије неколико дана жалили и на кашњење инвалиднина које добијају али је тај проблем у медјувремену ријешен.



БН ТВ

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Истино моја

16.08.2018 16:18

Никада нецете добити трансплантацију док је хемодијализа Шкрбићева. Оде му онда зарада. А најскупља је и иду паре директ из будзета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који Скрбиц?

16.08.2018 17:51

Богданиц је министар вец 5 година и укупно гледано он је највеци кривац за сахрањено здравство Српске. Нико никада није сустински истразио профил овог психопате и невидјеног лопова. Наравно, Скрбиц је поцео урусавати здравство, али га је Богданиц немилосрдно утаманио.

Name

Зз

16.08.2018 18:07

Потпуно тачно. Тај је једна лопурда и битанга потекла из ригловане кућице са села. Такви имају незајазљив апетит и немогуће га је задовољити.

Name

Мк

16.08.2018 18:23

ДАЈТЕ НЕБУЛАЗНИТЕ ШКРБИЋ ЈЕ КОМШИЈА ДОДИКОВ И МОГАО ЈЕ РАДИТИ ШТА ЈЕ ХТИО САМО ПРОФИТ ЈЕ ДОДИК ПОЛОВИО СА ЊИМ И ТО ЈЕ ЦИЈЕЛА ПРИИЦА ЧОВЈЕК ЈЕ СВЕ МИНИСТРЕ СТАВИО СВОЈЕ КОМШИЈЕ ИЗ АЛЕКСАНДРОВЦА И УЗИМАО ГОТОВЕ ПАРЕ .И ЧАЂО ДА НИЈЕ НАПРАВИО ШТО ЈЕ НАПРАВИО СА ОНИМ УДЕСОМ И ДАНАС БИ БИО ДОДИКОВ МИНИСТАР ПОСЛУШНИК МАДА ЈЕДИНИ ЧАЂО ИМА БАР МАЛО ВИШЕ ПОШТЕЊА ОД ЊИХ СВИЈУ ЈЕДИНО НИЈЕ ТРЕБАО ПОСЛУШАТИ СУВОЗАЧА ОНУ ВЕЧЕ И ДА ПОДМЕТНУ ВОЗАЧА ЗА КРИВЦА УДЕСА ГДЈЕ ЈЕ СТРАДАО МЛАДИЧ ИЗ Б.Л.

Name

Истина

16.08.2018 18:39

Истина је да је су кривци сви, од Скрбица па Богданица али и и сви запослени (ухљебљени) у министарству здравља, од цистацице па преко референата до министра јер добијају плате док својим радом само праве стету! Готово је, спаса нема, не само хемодијлизним пацијентима него цијелом здрваственом систему у РС!

Name

Марко

17.08.2018 06:26

Ма сви су мегаломани невидјени,Скрбиц је унистио здравство овај докрајцио.Скрбиц је власник најсавременијих медицинских установа у Србији са поједином опремом коју немају ни дрзавне здравствене имституције тамо.Овдје такодје.За затвор је био вец први мјесец свог мандата тад.А овај сад хоце да постигне исто то док је ту.

Name

Кеба

16.08.2018 16:25

Мој Драгане, сто ме заборављас , мој Драгане, сто ме заборављас , ја ти писем ти ми се не јављас, ја ти писем ти ми се не јављас.Три године како зито класа,три године како зито класа, а од тебе ни трага ни гласа, ,а од тебе ни трага ни гласа, Мој Драгане, моја грудо леда,мој Драгане, моја грудо леда, од срца се откинути не да, од срца се откинути не да!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре кеба

16.08.2018 17:40

Благо теби!

Name

Тип топ

16.08.2018 16:26

Кум Ранко отворио нову клинику, треба њему пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

16.08.2018 16:32

Све договорено са министром врло брзо це исплата вец видено као са Ранком Мисиц ,прави сцене а мицемо купити поене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

16.08.2018 16:48

Да ли ишта ама баш ишта треба рећи.....господо драга,све што је учињено учињено је ради личног интереса Рудоње и кума му Шкрбића .... Довољно је погледати само гдје је могуће извршити било какве озбиљније здравствене интервенције....све је могуће преко Тузле ,опреме Турске, и у Турским здравственим установама које чувају посао јер налазе је једино могуће код њих очитати....а плаћање преко здравственог фонда који контролише кум,на мјесту декана,у управним одборима....за било шта озбиљно је могуће,али само ријетки,одабрани,страначки,њихови,они који знају.....тако да је за трансплантацију потребно мишљење од Рудоње до кума му Шкрбића.....јер његов фонд за соц.питања је велики преко 10 милиона.....некоме то трошити свако.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.08.2018 17:34

Богданиц је отров за здравство као сто је био и скрбиц Отели су себи шта треба Тачно за скрбица и хемодијализу Не требамо ни презиме да му пишемо великим словом Није ништа од народа и државе заслужио А држава је народ , не појединци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацијент

17.08.2018 19:50

Јос ниста није уплацено а И то сто треба да уплате И то је без икаквог ресења. Док у федерацији дијализни пацијенти имају 245Км ови немогу ни 100КМ исплатити.

ОДГОВОРИТЕ