Обавезно уништити амброзију

Власници и корисници пољопривредног земљишта дужни су да уништавају амброзију, рекао је Срни пољопривредни инспектор општине Костајница Горан Грубљешић.

Република Српска 15.08.2018 | 14:07
Обавезно уништити амброзију
Он је навео да је ова обавеза прописана Законом о пољопривредном земљишту и Одлуком о мјерама за сузбијање и уништавање амброзије.

"Цвјетање амброзије почиње у јулу, а најинтензивније је у августу. Позивамо све власнике и кориснике пољопривредног земљишта да у току вегетационе сезоне изврше њено уништавање на својим парцелама како бисмо спријечили њено ширење и штетан утицај на здравље људи", истакао је Грубљешић.

Он је додао да је за уништавање ове коровске биљке на јавним површинама задужено Комунално предузеће "Комунално".

Према његовим ријечима, закон предвиђа казну од 700 КМ за физичка лица, те до 5.000 КМ за правна лица која се не придржавају прописаних законских мјера.

"Прошле године, општинска пољопривредна инспекција није изрекла ниједну казну, али је издато 17 рјешења са наредбом да се изврши уништавање. Ове сезоне смо до сада изрекли три усмене опомене због уоченог корова на пољопривредном земљишту", напоменуо је Грубљешић.

Уништавање и сузбијање амброзије се врши копањем, кошењем, заоравањем, спаљивањем или употребом хербицида.

Амброзија је једна од најпознатијих и најопаснијих алергених биљака на свијету и настањује неуређено и запуштено земљиште.

(Срна) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Село

15.08.2018 20:09

Па кад је прошао неки инспектор кроз село да контролисе и опомене за амброзију има је на мјестима између 2-2,5 м контралиситеееееее еј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретен Глупи

16.08.2018 18:44

За коју годину науцници це доказати да је амброзија корисна и здрава. Цекамо резултате.

ОДГОВОРИТЕ