Хиљаде ракета за спас љетине

Ова година ће бити рекордна по броју дана са противградним дејством и броју испаљених ракета у градоносне облаке.

Република Српска 15.08.2018 | 09:01
Хиљаде ракета за спас љетине
Последњих пет година у просеку се за 35 дана дејствовања у кумулонимбусе испаљивало 820 противградних ракета, а ове године дејствовало се 36 дана са 1.380 ракета.

Тихомир Дејановић, директор "Противградне превентиве РС" са седиштем у Градишци каже да је систем на чијем је челу најделотворнији у региону. Инвестиције од преко 25 милиона конвертибилних марака допринеле су да је наша противградна заштита најбоља на Балкану, па и шире.

"Имамо два најновија метеоролошка радара америчке производње, један на Борји и други на Јахорини. Квалитетним сигналом пратимо територију комплетне БиХ, па чак и бивше Југославије и пола Албаније. Осим нас такве моћне и модерне радаре има само Немачка. Ти радари су од користи и метеоролошким сервисима, цивилној заштити, полицији и другим делатностима", рекао је Дејановић.

Пре два месеца у оквиру овог предузећа формирана је Агенција за развој и проширење брањеног подручја. Већ су успостављени контакти са неколико кантона у ФБиХ.

"Затражили смо од локалних заједница из Зеничко-добојског, Тузланског, Посавског и Унско-санског кантона да уђу у наш систем", рекао је Дејановић. 

(Вечерње новости)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

сарајлија

15.08.2018 07:14

Какве овај глупости изваљује...покрио пола Албаније а свако мало град уништи усјеве око Бања Луке...и само Њемачка има такве радаре...овај није био даље од Лакташа

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИТАР

15.08.2018 07:14

САМО ИДИТЕ У СИЛУ БОГА. ЈОС МАЛО ЦЕТЕ И БОГА ГАДјАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Митар

15.08.2018 07:52

Какав Бог, какви бакрачи, Бог не постоји и као таквог није могуће ни гађати: "Није Бог створио човјека, него је к себи човјек створио Бога" Ерицх вон Деницкен.

Name

Зељко Бањалука

15.08.2018 07:42

Кад је тако,како мени полупа лед викендицу у Рамицима просли мјесец,ја сам имао мању стету ста су људи дозивјели у Пријаковцима,Мисин Хану и Поткозарју. Неко краде прима паре и неради,има противградна одбрана имају ракете има радар,има радарски центар у Јазовцу али он цува плантазе Игора Додика а народ мозе и да трпи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Жељко

15.08.2018 08:40

Молим те, не причај глупости, противградна заштита тај пут није могла реаговати, јер је авион летио над тим подручјем! Јесу ли требали погодити авион са свим путницима, као што се десило у Украјини прије пар година (додуше тад није пуцала противградна заштита, али ефекат је могао бити исти). Што се мене тиче ја немам примједби на њихов рад, код нас, у Слатинском крају, су много пута, захваљујући баш њима, усјеви спашени!

Name

метузалем

15.08.2018 08:40

Није битна твоја викендица дзаба досло дзаба осло. Битни су усјеви људи који раде а не ухљеба сто су себи викендице од тудјих пара направили.

Name

Зељко Бањалука

15.08.2018 09:53

Одговор,није битна моја викендица,битни су усјеви сиротиње!Ти резимски боту узми сендвиц!! Који авион то је пропаганда Бисеркиних медија,радарски центар обавјестава све пилоте на вријеме да неударе у ледоносни облак,то је као удар у планину. Имао сам 4 године метеорологију,а мој отац јос 1974 радио на противградној одбрани.То да је авион летио је Бисеркина лаз да оправда крадју новца из будзета јер наплацују ракете а непуцају уствари исисавају нас нова на фору!!! Како је исти дан дјеловала противградна одбрана И СПАСИЛА ВОЦНАК СИНА ИГОРА

Name

За Жељко

15.08.2018 10:52

А ја ти кажем да није било тако, бар не у Слатинском крају. Мој комшија ради за ту Противградну службу, тај дан је испалио 4 ракете (прво 2, па за пола сата још 2), и наши усјеви, воћке и куће су спасени! Како ко наплаћује те ракетене знам, али знам да се код нас редовно испаљују- тачно онако, кад је потребно! Слатинка

Name

Није баш све истина

15.08.2018 07:47

Тачно је да Њемачка има радаре за праћење метео прогноза, али они не корсте никаве ракете или сличне направе да би се наводно отопио лед који се ствара не накој висини. Код њих је најсигурнији и најефтинији мрежасти систем, који 100% штиити пољопривреду од метео уништења, но ми смо још далеко од тога на жалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2018 08:15

Ти онда шеткај у њемачкој са оним мудзахединима

Name

Ре

15.08.2018 08:31

А ти онда навуци мрежу на своју кућу, па ће бити као и у Њемачкој, је л' да?

Name

Милорад

15.08.2018 09:50

Испалили би они мало сутра толике ракете да нису у питању воцњаци ове Бакинацке Битанге!! И јос се сад хвале са тим!! Браво мајстори, распоредите се око његових воцњака и пуцајте од јутра до сутра!! Од дрзавних пара је купио воцњаке, дрзава нека плаца и ракете!! То је ова Канализација од дрзаве. Јос му исплатите подстицаје и дајте му бесплатну нафту!! Заслузио је, да није то урадио син би му данас био наркоман и криминалац, овако је постени српски привредник!!

ОДГОВОРИТЕ