Свињари пријете гашењем фарми

Због драстичног пада цијена товних свиња фармери у Лијевче пољу најављују прекид ове производње и гашење фарми, те друге радикалне мјере.

Република Српска 14.08.2018 | 15:53
Свињари пријете гашењем фарми
Садашње цијене товљеника су 2,5 КМ, а без минимално 2,7 КМ по килограму ова производња је неисплатива, тврде у Удружењу узгајивача свиња РС. Мишо Маљчић, предсједник ове асоцијације рекао је за Српскаинфо да су откупне цијене најниже у посљедњих 10 година.

– Производња није рентабилна. Нелогично је да у сезони највеће потражње свињског меса домаћи фармери не могу продати свиње. Основни проблем је увоз обрађеног свињског меса, такозване свињске конфекције из Европске уније. То је преплавило наше тржиште, а цијене увозног меса су испод сваке рачунице за домаће произвођаче, чак два евра по килограму. Веома смо угрожени – наглашава Маљчић.

Товљачи свиња су незадовољни и они најављују прекид производње, уколико се ситуација ускоро не промијени у њихову корист, истиче он, који такође у властитим оборима има неколико стотина товљеника које безуспјешно покушава продати, дијелећи тиме судбину осталих фармера, чланова удружења.

– Губици се свакодневно увећавају зато што је неопходна набавка хране, а расту и други трошкови. Комплетан циклус је успорен јер нема могућности набавке прасади, нема мјеста ни простора за обњављање това – сагласно је више фармера у околини Нове Тополе.

Они кажу да су принуђени на продају и по цијенама мањим од 2,5 КМ по килограму, само да би испразнили објекте и прекинули даљњу агонију. Ранко Сарајлић, највећи произвођач свињског меса у Ламинцима, има 400 товљеника за продају.

– Одавно пласман у јулу и аугусту није био лошији. Неопходне су хитне сезонске мјере за заштиту домаће производње или додатно оптерећење увозника, са којима се ми не можемо борити у садашњим условима и околностима. Довољно је видјети колоне хладњача на границама, на улазу у БиХ или испред царинских терминала па да нам све буде јасно – упозорава Сарајлић.

Домаћи свињари наглашавају да је из појединих земаља, у којима су регистровани случајеви афричке свињске куге, свињетина преусмјеравана у БиХ. Свињетина је на наше тржиште углавном стиже из Њемачке, Холандије, Аустрије, Хрватске и Мађарске.

– Увјерио сам се, посједујем рачуне и друге доказе из којих је јасно видљиво да су цијене увозне свињске плећке или бута од 1,75 до два евра по килограму. Не знамо на који начин је могуће формирати такву, невјероватно ниску цијену коју ми, чак и када дајемо товљеника по багателним цијенама, не можемо поднијети, не можемо бити конкурентни. Да ли је у питању квалитет увозног меса, дуго стајање у хладњачама, стимулације у ЕУ или нешто друго, то нама није јасно – категоричан је Сарајлић.

Сматра да Савјет министара БиХ, на основу међународних споразума, има могућност да интервенише и заштити домаће произвођаче свињског меса.

– Уколико у року од једне седмице не услиједе заштитне мјере, гасимо производњу. Овако више не можемо издржати и нећемо дозволити да даље стрмоглаво пропадамо – истичу у Удружењу произвођача свињског меса РС.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, сматра да је ово питање првенствено у надлежности Владе РС. Он каже да узгајивачи свиња треба да започну што прије преговоре са ресорним министарством како би заштитили властито тржиште.

– Ово питање захтјева и мјере Савјета министара БиХ. Из медија сам информисан да се фармери жале на цијене свиња и потребу заштите домаћег тржишта. Нама још није стигао никакав приједлог у вези евентуалног увођења заштитних мјера предвиђених Централно-европским уговором о слободној трговини и ССП-ом – појаснио је Шаровић за Српскаинфо.

За процес доказивања да је дошло до прекомјерног увоза, каже, мора бити укључена најмање половина произвођача свињског меса из цијеле БиХ.

Поразна статистика

За пет мјесеци ове године, у поређењу са истим периодом лани, у клаоницама у Српској заклано је 10.700 свиња, а произведено чак 655 тона свињског меса мање. У РС се годишње утови око 100.000 свиња, иако су капацитети три пута већи, показује анализа Удружења узгајивача свиња РС.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ указују да је у 2017. увоз свињског меса повећан за 4,7 милиона КМ и достигао 62,8 милиона КМ. Из Српске је лане извезено свињског меса у вриједности 22.000 КМ, а вриједност увоза износила скоро 34 милиона КМ.

(Бука)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Хаха

14.08.2018 14:13

Гасите ја пресо на јањетину цијена свиња скупља него злато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маракуја

14.08.2018 16:08

Зна се адреса, ко је одговоран за увоз, чика Шаровић, дика и понос СзП.

Name

бјелобрк

14.08.2018 14:16

Људи морају падати цијене кад се број кизмића у једном окоту крмача у просјеку повећао са 8 на 11 и то искључиво захваљујући несебичном прегалаштву и раду активиста власти на челу са великим Бајом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост_ртвбн

14.08.2018 14:22

Једимо здравије Нпр.јагњетина испод саца И све це бити ОК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шумар

14.08.2018 14:47

Па угасите. Ако неко има рачуницу да у Холандији узгоји прасе и онда га продаје по 1,5 евра по кг рачунајући ту и трошкове транспорта до РС, а ви без трошкова транспорта продајете по 2,7 евра да би били на нули онда угасите. Нисте кобкурентни јер не знате радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

14.08.2018 15:04

Слободно затворите. Ако неко у Холандији узгоји прасе и уз трошкове транспорта прода месо по 3 КМ по кг у РС, а вама треба 5 КМ да би били на нули угасите производњу. Нисте конкурентни, јер не знате радити. Увијек иста прича наше је првокласно, а увозимо смеће. Прије пар година на кратко је забрањен увоз и дигли сте цијене на 6-7 КМ живе ваге по кг. Чим славе и Божић цијена оде на 5,5 - 6 КМ. Постоји нешто што се зове понуда и тражња. Расте тражња, падају цијене. Пада тражња, расту цијене. Код вас све наопако. Расте тражња, расте цијена и обрнуто. Када на западу очекују периоде боље продаје (божић, схоппинг даy, схоппинг нигхт, 8. март и сл.) они снижавају цијене да би се ријешили залиха. Ви дигнете цијене у жељи да преко ноћи зарадите за годину дана. И сада вас полако стижу посљедице глобализације. Да сте за Божић и славе држали прасиће по 4 КМ продали би много више, ријешили се залиха, али би и сада могли продавати по тој цијени, јер би до сада стигли нови прасићи. Не би бацали новац на исхрану прасади коју нисте могли продати због нереалних цијена и тиме би смањили трошкове производње. И да ако ће неко продати прасе од 80 кг за 200 КМ нека се јави, требаће ми за кобасице у децембру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

14.08.2018 15:51

Браво,такоје све си добро написао.

Name

ре рале

14.08.2018 16:12

Прасе од 80 кг браво то јос не цух.

Name

!

14.08.2018 15:17

Све гасите и пакујте се НА ПУТ БЕЗ ПОВРАТКА! Овде живота ни будућности нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

14.08.2018 15:51

Бацајте месо само папци имају најбољу цијену на планети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

14.08.2018 18:21

Да продајете прасе као сто је др Стевандиц добро би зарадили. Он је мени исти као гицко , мало дебљи. она његова глава и вратина . :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими 53

14.08.2018 19:57

У години избора папци имају нај бољу цијену. С папцима до побједе и боље будуцности.

ОДГОВОРИТЕ