НСРС: Ставити ван снаге извјештај

Народна скупштина Републике Српске (НСРС), гласовима пвласти и опозиције, одбацује извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године и тражи од Владе РС да га повуче и стави ван снаге – наводи се у усаглашених закључцима странака из Републике Српске. Усвајањем усаглашених закључака у поподневним часовима завршено је посебно скупштинско засједање које је било посвећено извјештају Комисије за Сребреницу из 2004. године.

Република Српска 14.08.2018 | 15:29
НСРС: Ставити ван снаге извјештај
У предложеним закључцима наводи се да парламент РС сматра да Влада РС треба да формира независне међународе комисије које би на објективан и непристрасан начин утврдиле страдања Срба на подручју сребреничке регије од 1992. до 1995.године, као и у Сарајеву од 1991. до 1995.године.

У закљчцима се наводи да рок за рад новоформиране независне међународне комисије не требе бити дужи од једне године.

Посланици странака из РС сматрају да треба усвојити закључак у којем парламент изражава своје опредјељење да се кроз истраживање истине о догађајима у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. јача међусобно повјерење у Босни и Херцеговини и региону и елиминишу манипулације о овим догађајима, те да се резултати презентују релевантним домаћим и међународним институцијама и јавности, како би се спријечило даље манипулисање са судбинама истинских жртава и њихових породица.

Тврде да је извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, сачињен "под притиском високог представника за БиХ и међународне заједнице" те да је Комисија радила "под снажним притиском високог представника с унапред задатим и одређеним резултатима које је морала постићи", чиме се констатује да Комисија у своме раду није била независна.

Извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године одбацују, јер “није у складу с опредјељењем институција РС о објективном и истинитом тумачењу наведених догађаја и јачању међусобног повјерења у Босни и Херцеговини и региону”.

- Народна скупштина констатује да је Комисија била спријечена да се бави страдањем и српског народа у ширем подручју Сребренице и да је у својим препорукама навела да је укупна слика о догађајима у и око Сребренице могућа само након сагледавања њиховог укупног историјског контекста - наводи се у закључцима.

Сматрају да се извјештајем Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године “манипулише истином и покушава мијењати карактер рата у БиХ, а све у функцији слабљења РС”.

У закључцима се додаје и да парламент сматра “да су извјештаји са прилозима Радне групе Владе РС за провођење закључака из коначног Извјештаја Комисије за Сребреницу, од 30. марта и 30. септембра 2005. године, сачињени ван оквира Одлуке дома за људска права БиХ, под непримјереним и тенденциозним притиском неких међународних представника у БиХ, те да су као такви несврсисходни и непотребни, и тражи од Владе РС да их стави ван снаге”.

Комисија ће, додају, у смислу претходног, све дијелове извјештаја Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, а који су у међувремену неспорно доказани и докуменотвани као тачни укључити у садржај свог извјештаја, стоји у предложеним закључцима.

Тренутно се у скупштинској сали води расправа о поменутој тачки дневног реда након чега ће бити прихваћени закључци који су усаглашени  током консултација шефова посланичких клубова странака из Републике Српске.

Иницијатор посебне сједнице НСРС био је предсједник РС, који је поднио и уводно излагање, а о раду Комисије говорио је и тадашњи премијер Републике Српске Драган Микеревић, који је рекао да је тадашња као и све до сада владе РС била под притиском можда, како је навео, мало већим тада него се то дешава у посљедње вријеме због снажнијег утицаја међународног фактора који је у то вријеме био у БиХ.