Странци воле камп туризам у РС

Према подацима Републичког завода за статистику РС, током 2017. године у камповима и просторима за камповање је забиљежено 4. 646 долазака и остварено 5. 416 ноћења.

Република Српска 14.08.2018 | 08:01
Странци воле камп туризам у РС
Како наводе из Туристичке организације РС, потреба за овом врстом смјештаја је велика и, како истичу, потребно је да се развија у складу са потражњом.

"Према информацијама којима располажемо на основу наших промотивних активности, активности рецептивних туристичких агенција и туристичких субјеката са којима сарађују, највеће интересовање за ову врсту смјештаја долази из  иностранства. То су земље попут Холандије, Белгије, Француске, Пољске, Чешке, Словеније",  кажу из ТОРС.

Истичу да су искуства из кампова на Тари одлична, а већина гостију који их посјећују враћа се поново.

"Добијамо информације да се тражи камп смјештај на Дрини, Врбасу, у Требињу и другим дестинацијама. С обзиром на то да код нас постоји релативно мали број смјештајних објеката који се налазе на атрактивним дестинацијама и близу природних атракција, овај вид смјештаја је пожељан као облик који је у складу са одрживим развојем туризма ако се уради према очекиваним стандардима", кажу из ТОРС.

Напомињу да је веома популаран глампинг (гламурозно камповање), што је једна од могућности развоја оваквог смјештаја и код нас.

"Неке развојне стратегије општина широм Републике Српске предвиђају изградњу кампова, међутим од тога још нема ништа. Надамо се да ће надлежне институције препознати значај оваквог облика смјештаја те омогућити одређене олакшице и подстицаје развоју истих", кажу из ТОРС.

Младен Шукало, самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији града Бањалука, каже да у Бањалуци има неколико  кампова који имају већину минималних услова предвиђених за такве врсте угоститељских капацитета.

"Имамо камп 'Врбас' и камп 'Олимп', који се води као сеоско домаћинство, али Бањалука има потребу за регистровањем одређених кампова с обзиром на експанзију авантуристичког туризма", каже Шукало за "Независне".

Напомиње да се авантуристички туризам најбрже развија и на неки начин је топ производ.

Додаје да се на сајму туризма у Утрехту у Холандији, гдје је ТО Републике Српске у сарадњи са Представништвом РС у Белгији представила понуду, дестинације и производе РС, 90 одсто посјетилаца штанда тражило само информацију о камповима.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дире Страитс

14.08.2018 06:44

У свему се касни педесет година па и у камп туризму. Хеј, ми сада причамо да треба градити просторе за кампирање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кампер

14.08.2018 07:45

Странци су приморани на камповање јер су лопови уништили хотеле и претворили их у штале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

14.08.2018 09:23

Цуј воле , немају људи другог избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретен Глупи

15.08.2018 20:19

и странци хоце дзабака!

ОДГОВОРИТЕ