Судом траже 27 милиона марака

– Радници и пословни партнери покушавају судским путем од предузећа „Жељезнице РС“ да наплате чак 27 милиона КМ, али тај износ није коначан јер запослени најављују нове тужбе због кашњења топлог оброка и превоза у овој години.

Република Српска 13.08.2018 | 19:25
Судом траже 27 милиона марака
У образложењу уз полугодишњи финансијски извјештај овог јавног предузећа наведено је да је друштво укључено у већи број спорова који проистичу из његовог свакодневног пословања и односе се на комерцијална и уговорна питања, као и питања која проистичу из радних односа.

„На крају првог полугодишта 2018. године друштво се јавља као тужена страна у значајном броју судских спорова. Друштво је формирало резервисања за потенцијалне губитке који могу проистећи из наведених спорова према процјени руководства. Укупна вриједност свих судских спорова у којима се друштво јавља као тужена страна износи 27,2 милиона КМ“, наводи се у извјештају ЖРС.

Додаје се и да износи коначних губитака могу бити увећани по основу трошкова поступка и обрачунатих затезних камата.

Велики број спорва против ЖРС воде радници због смањења топлог оброка и они су у претходном периоду махом добијали пресуде против предузећа.

Предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности “Жељезница РС” Златко Марин рекао је данас за ЦАПИТАЛ да је тешко рећи колика је тренутно укупна вриједност спорова који радници воде против предузећа.

„Сваки мјесец наплатимо по двије или три пресуде које смо добили, тако да немамо тачну евиденцију о укупном дугу, али сви они који су тужили, а њих је око 2.000, добијају између 6.500 и 10.000 КМ“, рекао је Марин.

Марин: Тужићемо „Жељезнице РС“ због кашњења топлог оброка и превоза

Он је истакао да поред тужби које су раније поднијели радници планирају да покрену и нове, јер им касни исплата топлог оброка и превоза.

„Плата нам је редовна, али нисмо добили топли оброк и превоз за два мјесеца ове године. Доведени смо у ситуацију да поново морамо покренути тужбе, јер је очигледно да директор није испунио обећање које је дао када нам је смањио топли оброк и ограничио превоз, а то је да ће након тог умањења исплата бити редовна“, рекао је Марин.

Истакао је да су се због овог кашњења обратили и инспекцији, која је чак оправдала управу наводећи да је у таквој ситуацији да не може исплаћивати топли оброк и превоз.

„Остало нем је само да поново тужбама покушамо да натјерамо управу да нам редовно исплаћује оно што нам припада“, казао је Марин.

Нагласио је и да је стање у предузећу “Жељезнице РС”, без обзира на то што је почео поступак реструктурирања, изузетно лоше.

„Ја радим више од 35 година у овом предузећу и стуација никад није била гора. Дозвољен је одлазак извршног особља и сад тешко можемо организовати посао на жељезничким станицама. Поново се долази на идеју о затварању још неких станица. Немамо ми вишак извршних радника, већ администарције“, казао је Марин и додао да синдикат нема сарадњу са управом која их само обавијести кад донесене неку одлуку.

Са директором ЖРС Драганом Савановићем данас нисмо успјели ступити у контакт.

“Жељезнице РС” се налазе у фази реструктурирања, за шта је Свјетска банка одобрила кредит у износу од 51,3 милиона евра. Очекује се да тај новац ускоро постане оперативан, а у међувремену је Влада РС издвојила 7,7 милиона марака за исплату дуговања радницимакоји су стекли услове за пензију. Та позајмица ће бити враћена када стигне новац од кредита.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јовица

13.08.2018 18:18

Додик је дно дна највећи лопов на овом свијету,но,стиће га правда.нема му кош дуго дда пљсчка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никсон

13.08.2018 18:22

Па зато је гласачка стоко и узет овај посљедњи кредит од 50 мил. КМ да би се исплатиле отпремнине, дугови према радницима као и извјесни губици спорова према разним повјериоцима а све ћете то ви марво вратити. Ако неком није јасно шта то значи, па да упростимо ствар. Ви враћате оно што је Додикова подрепашка и пратећа странка ДНС скршила задњих 6-7 на свој лагодан живот и изборни резултат не водећи рачуна о посљедицама. Они одоше у живот али за разлику од популарне узречице, ови кршеви од возова остају вама. Па да их бар продате у старо гвождје али неће вас ни то запасти него рате кредита. Уживајте када нисте знали изабрати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа

13.08.2018 22:27

На зељезници од рата радници тузавали зељезницу и тад пре 15 20 година добивали одстету од 20 30 јиљада кМ и плус радно мјесто ко је успио успио а докупљивали су радницима и до 5 година рад стаза да иду у пензију и та пракса до дан данас траје али само за партијасе гласаце и поново примају нове раднике гласаце и тако у недоглед која је то работаби по којем закону то само руководиоци знајуа то нема нигдје те бахатости а цифре су баснословне колико се пара дало радницима одстете и ста јос не тамо је хаос за гинисову књигу рекорда само прабу ревизију направити па да на видјело све изидје у јавност оби радници гласаци су увецали лицну имовину емотмно а предузеце птопало до дна који криминал на зељезници хара од рата бахацењу нема краја зељезнице су опљцкане до дна а одговорности нема безакоње царује под јитно на одговорност све по реду и одузимање имовине по кратком поступку дно дна нема даље

Name

Мирослав

13.08.2018 20:14

Само смјена Савановица а не сто он ради мјења низе директоре а он остаје а направио нову радиону у Омарској а Маркан је није отворио , све по закону.

ОДГОВОРИТЕ