Повреда Иване Шпановић: Колико је озбиљно?!

"Ивана је, наравно, бурно реаговала", рекао је тренер наше атлетичарке Горан Обрадовић у интервјуу за "Новости".

Остали спортови 15.08.2018 | 21:30
Повреда Иване Шпановић: Колико је озбиљно?!
"Није то олимпијско злато па да ризикује. Већ има три европска", сликовито је објаснио атлетски тренер Горан Обрадовић у разговору за "Новости" колико је, бар за њега, одлука да еврпској шампионкиИвани Шпановић саопшти да неће бранити злато на "Олимпијаштадиону" у Берлину.

Обрадовић није имао дилему око тога колико је парцијална раптура Ахилове тетиве, установљена после њеног рутинског проласка кроз квалификације скоком 6,75 забележеним у четвртак ујутру из првог покушаја.

У међувременум, прегледи који су обављени након што се Зрењанинка пожалила на бол, показали су да је дошло до видног оштећења тетиве која "везује" стопало са мишићем листа ноге и која, када дође до пуцања лигамента, спада у најтеже у професионалном спорту.

Ахилова тетива неретко је била узрок за завршетак каријере, а чест је случај и да спортиста по изласку из операције и дуготрајног процеса опоравка никада више не успе да поврати изгубљено самопоуздање, као и ниво припреме.

"Могла је да наступи и да из једног покушаја узме титулу без икаквих последица, али исто тако је после тога могла да паузира годину дана и оде на операцију у случају да је нешто пошло по злу", надовезао се дугогодишњи тренер наше шампионке.

Он је открио да су лоше вести стигле у петак, дан после квалификација.

"Био је то цео процес са прегледима и чекањем резултата, а коначне налазе смо сазнали у петак касно увече. У суботу ујутру смо разговарали ми унутар стручног штаба, а око три по подне смо донели одлуку да се не ризикује, да не настане још већа штета. Финале је било заказано у 20 часова", рекао је Обрадовић и надовезао се:

"Ивана је, наравно, бурно реаговала".

Потом је објаснио и због чега...

"Желела је да скаче по сваку цену, знате какви су спортисти у тим ситуацијама, као питбулови би да грабе ка медаљама. Била је у животној форми на отвореном, рекла ми је да се осећа спремном као пред финале у Београду, када је скочила 7,24".

"У питању је десна, коју зовемо замашна. Лева је одразна, па смо у том сегменту мирни", рекао је Обрадовић.

Обрадовић нема дилему око тога да ли би Ивана освојила и 11. медаљу на великим такмичењима у каријери, у години у којој је већ постала дворанска првакиња света из Бирмингема (6,95) и златна са Медитеранских игара у Тарагони (7,04).

"У квалификацијама је повређена скочила 6,84. У финалу су због ветра били много слабији резултати, а Ивана је једина такмичарка која је могла да се носи са ветром. Сетите се европског сребра 2014. у Цириху са 6,81 по таквим временским условима. А сада је 2018, има четири године више искуства", слегао је раменима тренер, који је открио и кад ће Ивана почети са тренинзима.

"Делимична раптура није толико озбиљна као потпуна. Очекујемо да у октобру буде спремна за тренинге. Ионако би тек тада кренула са припремама за дворану. Није то много страшно", рекао је и додао:

"Идемо даље. Неће ово на њу много утицати, ни физички ни психички. Најважније је да смо спречили озбиљну повреду и дугу паузу. Биће још много прилика за европска надметања".

Ивана Шпановић је национална рекордерка и у дворани (7,24, Београд 2017) и на отвореном (7,10, Београд 2016).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар