ЕП: Лети, лети - Ивана!

Шпановићева вечерас од 20. 05 часова на Европском атлетском првенству у Берлину брани најсјајније одличје.  Српкиње у финалу: Напред Ивана, напред Драгана! Српске атлетичарке вечерас у Берлину бориће се за медаље на Европском првенству. Ивана Шпановић у финалу скока у даљ од 20. 05 часова, Драгана Томашевић од 20. 20 сати у финалу бацања диска.

Остали спортови 11.08.2018 | 16:15
ЕП: Лети, лети - Ивана!
Ивана Шпановић је последњих година симбол српке краљице спортова, али и нашег женског спорта уопште. И као таква са правом добија велику пажњу и обожавање.Колико нам је стало до ње и њених успеха, да не кажемо летова моћи ћемо да проверимо вечерас од 20.05 часова када почиње финале скока удаљ на Европском атлетском првенству у Берлину.

Невероватни, монументални стадион главног града Немачке, изграђен још за потребе Олимпијских игара из давне 1936. године, поприште многих великих такмичења и утакмица, као и великих спортских и животних драма попут оне легендарног Џесија Овенса савршена је позорница за Летећу Зрењанинку.

Наша најбоља атлетичарка пласирала се у финале ЕП са најбољим резултатом у квалификацијама, а најдаљи скок имала је у трећој серији од 6,84 м. Норма за финале износила је 6,67 м, а поред Иване, само пет такмичарки успело је да је испуни, док је осталих седам прошло по резултату.

“Волим да скочим из првог скока норму, али сам направила преступ. Други скок нисам успела такодје да остварим, а када сам видела да остале девојке скачу добро, нисам ништа желела да препустим случају и из трећег сам успела. У сваком случају, први и трећи скок показују да сам близу нивоа на ком треба да будем и бићу максимално спремна за финале”, обећала је актулена владарка Старог континента јоја је пре две године у Амстердаму скочила 6,94.

Највећа претња за Иванину одбрану злата је Лорејн Уген из Велике Британије, те Немица Малаика Михамбо, које је и селектор Горан Обрадовић издвојио као једине праве ривалке Ивани. Прва је у квалификацијама скочила 6,70. Тамнопута Немица је имала само центиметар краћи скок од Аген у квалифкацијама. Шера Проктор у последње време није у врхунској форми, али је једна од само четири финалисткиње која је скакала преко седам метара у каријери.

Поред Иване Шпановић данас у Берлину наступа и наша Драгана Томашевић којој ће то бити пето финале ЕП од шест учешћа. Финалне борбе у бацању диска заказане су од 20.20 часова.

Две српске атлетичарке Ивана Шпановић и Драгана Томашевић вечерас ће у Берлину наступати у финалу Европског првенства.

Ивана Шпановић ће у финалу скока у даљ, од 20.05 часова, бранити европско злато освојено пре две године у Амстердаму.

Најбоља српска атлетичарка спремна је да испише историју и попне се још једном на највиши степеник победничког постоља.

Она је и у квалификацијама потврдила да је у одличној форми, када је остварила најбољи скок од 6,84 метра.

Ивана је на прошлом ЕП најсјајније одличје освојила резултатом 6,94 метра, али је од тада напредовала и забележила много успеха. Вечерас ће покушати да можда постави и нови лични рекорд на отвореном и прескочи 7,10 метара.

Мотива јој не мањка, поготово не на Олимпијском стадиону у Берлину где је оборено 19 светских рекорда до сада. Биће то сјајна прилика да увећа своју ниску одличја, која сада броји десет медаља на великим такмичењима.

Драгана Томашевић ће се такође вечерас борити у финалу бацања диска. Почетак тог такмичења заказан је за 20.20 часова.

Српској бацачици највећи адут је искуство, јер је ово шесто учешће на европским шампионатима и пето финале у каријери.

У квалификацијама је остварила хитац од 57,7 метара, и то већ у првој серији, па је као десета укупно изборила пласман међу 12 најбољих.

Драгана је поручила после квалификација да се нада бољем резултату у финалу, будући да је ове сезоне бацила 60,78 метара, а у каријери има резултат и 63,63 метра.

Напред Ивана, напред Драгана!

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар