Раде и на +40: Ко брине о радницима?

Иако температура ових дана прелази 35 степени, многи радници у Српској, посебно грађевинари и комуналци, раде цијели дан на отвореном. У Савезу синдиката позивају послодавце да заштите раднике. Послодавци кажу да врше прерасподјелу радног времена.

Република Српска 10.08.2018 | 21:46
Раде и на +40: Ко брине о радницима?
Упркос врућинама и по здравље опасном времену, радници у Српској раде у најтоплијем периоду дана. Директно изложени сунцу, путари и грађевинци кору хљеба зарађују на врелом асфалту и бетону и у 13 часова.

Из синдиката поручују да за рјешавање овог проблема нису потребни никакви закони, него мало више савјести послодаваца. Наглашавају да високе температуре утичу на концентрацију радника, што може да буде узрок озбиљних повреда.

Прерасподјелом радног времена штитимо раднике који раде на отвореном, тврде послодавци.

Рупе у закону везале су руке инспекторима, а дале простора несавјесним послодавцима. У Српској законом нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном. Није прописано ни при којим условима послодавци треба да обуставе радове, јер постоји опасност за живот и здравље радника.



БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Скептик

10.08.2018 19:51

Гле, огласили се и синдикалци. Браво! Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фронт

10.08.2018 20:13

Који ј.бени синдикат. Само се лијепо договоре радници да у 11 часова оду у дебелу хладовину а у 16 се поново окупе и наставе са радом. Нико им ништа не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

10.08.2018 21:04

Ова дрзава је вец одавно распад система,тако да је ово ситница и не треба о овоме расправљати јее има многи вазних ствари од овиога. Не постују се много битније ствари а ви и овоме ,ма дај те молим вас.

Name

Бескрупулпони систем

10.08.2018 21:04

Послодавци су бахати, незајажљиви, коликогод богати, мало им је... Данашњи радници су у горем положају од робова, јер сваки "газда" има данас право на своје методе израбљивања. Што се тиче "рупа у законима" за као фол дјеловање инспекције, оне су рупе у менталном и интелектуалном склопу гонича робова, док је са друге стране оштрица тоталне корумпираности. Ти закони су прављени по њиховим потребама, жељама, да им радник ради што више, да га плате што мање, без права на мишљење и било какав протест, бар за оне који имају петљу. Данас су температуре биле око 40 Ц, нехумани услови и за животиње, што значи да је човјек као биће угрожан са најкраћим боравком вани. Радити тешке физичке послове на овом "невремену", равно је насиљу над елементарним људским правом, очувања физичког бића. Отуда је логична ријека људи свих генерација који бјеже вани, главом без обзира, са жељом да се овде, у ове "тамне вилајете", никад не врате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа им није свето

10.08.2018 21:13

Рупе у закону им везале руке, а цвјећару затворили због руже за коју није добио рачун. Срам их било! Људи немају ни слободан дан, немају основне услове за рад ни отићи јести, попити воде, вршити нужду, а дрнде их искориштавају и понижавајући. Маркет раде недељом, па људи немају ни слободан дан за себе и своје најпрече најмилије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

10.08.2018 21:48

Ко брине?Бисерка,а ко други.По качкет снсд ће да добију,да их сунце не спржи до октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путар

11.08.2018 16:33

20 година радим са колегама на уградњи асфалта чија је температура око 165 степени приликом уградње,а температура ваздуха није нижа од 45 Лажу када кажу да нам је послодавац направио прерасподелу радног времена. Немамо чак ни воду,а конзерву што нам дају за ручак ни мачке неће да једу.Срамота! А ви и даље пљујте по путарима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

11.08.2018 17:44

Па шта, радим и ја у Немачкој читав дан напољу, носим себи и воду и храну од куће и нико ме непита. У задњих два мјесеца није ниједном пала киша, а температура око 35. И нико некука на државу. Што ниси учио за попа.