ЕП - За нову медаљу: 1ван1н велики изазов у Берлину!

Српска скакачица у даљ на Европском првенству у атлетици брани титулу освојену пре две године у Амстердаму и јури 11. одличје на великим такмичењима.

Остали спортови 09.08.2018 | 09:45
ЕП - За нову медаљу: 1ван1н велики изазов у Берлину!
Ивана Шпановић у четвртак пре подне у Берлину креће у одбрану европског трофеја у скоку у даљ.

Најбоља српска атлетичарка освојила је златну медаљу на претходном Европском шампионату у Амстердаму 2016. године скоком од 6,94 метра.

Ову сезону почела је сјајно, освајањем светског злата у дворани у марту у Бирмингему. Направила је најбољи резултат у историји српске атлетике скоком од 6,96 метара и сјајну увертиру за нову сезону.

Након тога учетвовала је на два митинга Дијамантске лиге, у којој је прошле године освојила пехар. У Стокхолму је била четврта са прескочених 6,81 метар, док је у Лозани заузела друго место скоком од 6,90 метара.

Наступала је и на Медитеранским играма у Тарагони крајем јуна, где је убедљиво тријумфовала остваривши најбољи резултат сезоне - 7,04 метара.

Ивану у Берлину очекује жестока борба, најпре у квалификацијама, у четвртак од 10.30 часова, а потом и у финалу, у суботу у 20.05 сати.

Актуелна европска и светска шампионка у дворани највећи је адут српског тима који броји 12 атлетичара у Берлину.

Највеће ривалке за место на највишем степенику победничког постоља биће јој домаће такмичарке, Немице Состен Тарум Могенара, трећа са СП у дворани у Бирмингему и Малајка Михамбо, као и дугогодишње противнице, Британке Лорејн Уген и Шара Проктор.

Она ће покушати да освоји 11. медаљу на великим такмичењима (светска, европска првенства и Олимпијске игре), којом би престигла Италијанку Фиону Меј и приближила се најбољој у историји, Немици Хајке Дрекслер, која је освојила 19 одличја, од чега 13 златних.

Од 2013. године у сенироској конкуренцији Ивана је освојила девет медаља (три злата, два сребра, четири бронзе) узастопно на великим такмичењима на којима је наступала.

Њен сјајан низ прекинут је прошле године на Светском првенству у Лондону, због чувених зихернадли које нису биле добро закачене, па јој је отпао број, и није јој признат скок од од 7,02 метра који јој је гарантовао златну медаљу.

И МИЛИЦА УЗ ИВАНУ ПРВИ ПУТ

Осим Иване Шпановић у квалификацијама скока у даљ у Берлину наступиће и Милица Гардашевић. Младој српскохј такмичарки то ће бити прво велико такмичење у сениорској конкуренцији. Она се нада да ће на дебију остварити добар резултат. "Знам да ће конкуренција бити веома јака, али моја жеља је улазак у финале и лични рекорд", рекла је Милица Гардашевић, за коју многи сматрају да је наследница Иване Шпановић. Деветнаестогодишња Милица Гардашевић, која је прошле године постала јуниорска европска шампионка, норму за ЕП у Берлину изборила је на митингу у Црној Гори скоком од 6,64 метара.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар