Шаровић: Кренуо извоз јабука

Уколико буде набављена амбалажа, те поједностављена процедура извоза у Русију, ова сезона могла би да обезбиједи добру зараду воћарима у Републици Српској, закључци су са састанка који је одржан између
произвођача воћа и институција БиХ у Требовљанима код Градишке.

Република Српска 08.08.2018 | 20:52
Шаровић: Кренуо извоз јабука
Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић изнио је податак да је на руско тржиште из Српске већ отпремљено 400 тона јабуке раних сорти, а да ће укупна вриједност извоза у Русију достићи 100 милиона КМ.

“Настојали смо да постигнемо сагласност са воћарима у вези са потезима кључних институција у ланцу извоза, те да омогућимо да овај посао буде у интересу за оне које се баве овим сектором, а нипошто за појединце манипуланте који су злоупотребили овај процес, јер смо шест мјесеци били без извоза у Руску Федерацију”, рекао је министар Шаровић.

Процедуре се морају поштовати, истакао је министар Шаровић, јер се не смије поновити лоше искуство када је увоз заустављен пола године због неодговорних појединаца.

Воћари из Поткозарја, гдје је производња воћа рекордна у Републици Српској, казали су Мирку Шаровићу, министру спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ, те представницима Управе БиХ за заштиту здравља биља, да постоје сви услови да ова година буде успјешна. Потребно је отклонити мање проблеме и испоштовати јасне
извозне процедуре.

“Тражимо да се сертификати и потребна документација дају на границама које су овлашћене за извоз. То је један од највећих проблема које имају извозници у Републици Српској и БиХ, пошто се неколико дана чека папирологија. Ове године је натпросечан род и можемо да извеземо десетине хиљада тона”, изјавио је Драгоја Дојчиновић из Удружења воћара Републике Српске.

Послије апела у медијима, воћари су ријешили и недостатак берача.

(БН телевизија)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

неко

08.08.2018 17:54

Ко о чему Шаровић о јабукама, треба се чувати јабуке раздора, мој министре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛНО

08.08.2018 17:58

Мирко Шаровић је увијек био господин и прави примјер како се ради у интересу свог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

08.08.2018 18:32

Браво министре...

Name

Ако ћемо истину

08.08.2018 18:37

Увијек је био дон Корлеоне

Name

Воцар

08.08.2018 18:15

Само напријед министре Саровицу у интересу народа који зиви од свог рада. Колико цујем власт из Бањалуке се није удостојила нити да додје на састанак, а камоли да помогне воцарима. Њих оцигледно занима само властити дзеп, а од извоза јабука оцигледно немају проценат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел ово реално

08.08.2018 18:59

Е мој министре цијели мандат се бавис само тим несретним јабукама и јос се хвалис тиме...

Name

Ре

08.08.2018 19:12

Ето ти бас знас цим се Саровиц бави. Знају они у Снсд-у, па се хвале његовим резултатима, као сто је повећање укупног извоза, раст производње и сл.

Name

Подстицај

08.08.2018 18:22

Лако је Николи Вукелицу бити воцар кад му ДОДИК обезбеди подстицај за све за град сусу кису снег црве санкције мој Саровицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

А,

09.08.2018 08:42

иде ли извоз преко Лакташа?

ОДГОВОРИТЕ