ЕП - Штета: Онај Чаба из полуфинала узео би бронзу!

Силађи без медаље, Барна надмашио Чавићев рекорд! Српски пливач Чаба Силадји освојио је пето место у дисциплини 50 метара прсно на Европском шампионату у Глазгову.  Наш пливач завршио је као пети у финалној трци на 50 метара прсно, са осетно слабијим временом у односу на полуфинале.

Остали спортови 08.08.2018 | 18:40
ЕП - Штета: Онај Чаба из полуфинала узео би бронзу!
Силађи је остварио резултат 27,20 и бронзана медаља му је измакла за 14 стотинки, односно требало је само да понови резултат из полуфинала, када је оборио национални рекорд - 26,99.

Злато је очекивао освојио Британац Адам Пити (26,09), сребро је припало Италијану Фабију Скоцолију (26,79), а бронза Словенцу Џону Питеру Стевенсу (27,06).

Британац Пити је трећи пут у низу освојио европско злато, после Берлина и Лондона.

Други српски пливач Андреј Барна није успео да се пласира у финале дисциплине 50 метара слободним стилом.

Ипак, он је поставио нови национални рекорд у времену од 22,27 секунди, али то је било тек седмо време у другој полуфиналној групи, а укупно 15.

Барна је овим резултатом оборио рекорд Милорада Чавића од пре десет година.

Чаба Силађи је пети у Европи!

Иако смо навикли да се радујемо и бројимо само медаље које наши спортисти освоје на великим такмичењима, успех који је наш 28-годишњи пливач остварио данас на Европском првенству у Глазгову не само да је вредан помена...

...већ и сваког поштовања!

Међутим, резултати говоре и да би време остварено у полуфиналу (26,99), нашем националном рекордеру донело бронзану медаљу.

Пливајући у стази број три финалне трке на 50 метара прсним стилом, наш олимпијац завршио је као пети у времену 27,20 и забележио један од бољих резултата током каријере започете 1997. тренинзима на базену Гимназије у Бечеју где је упоредо тренирао и ватерполо.

Злато је, према очекивањима, освојио неприкосновени Адам Пити у времену 26,09!

Актуелни светски рекордер у овој дисциплини (25,95, Будимпешта 2017), 23-годишњи олимпијац из Стафордшира, "оставио је" сребрног Италијана Фабија Скоцолија за седам десетинки (26,79), а бронзаног Словенца Џона Петера Стивенса скоро за пун секунд у само једној дужини олимпијског базена.

Стивенс се на постоље попео временом 27,06, што је седам десетинки лошији резултат од Силађијевог у уторак пре подне (26,99).

Барна оборио Чавићев рекорд и – испао! Србија има нови национални рекорд на 50 метара слободним стилом, међутим то време није било довољно за пласман у финале на Европском првенству.

Најбоље време у историји српског пливања на 50 метара слободним стилом није било довољно за пласман у финале Европског првенства у Глазгову.

То је забрињавајуће.

Али, у исто време, нови национални рекордер у најбржој олимпијској дисциплини остварио је велики напредак у односу на деби на европским првенствима у Лондону 2016. и наговестио да оно право тек долази.

То је охрабрујуће.

Мало након што је Чаба Силађи пропустио прилику да освоји бронзу у финалу на 50 метара прсно, млада нада нашег пливања Андреј Барна поништио десет година стар рекорд Милорада Чавића на 50 метара слободно (22,29, Мисури 2008) и дужину олимпијског базена препливао за две стотинке брже - 22,27.

То је, ма како чудно звучало, било довољно за седмо место у његовој полуфиналној групи, а 15. позицију укупно.

Финална трка на 50 метара слободним стилом одржаће се у четвртак од 16.50.

Барна, 20-годишњи Суботичанин који се већ неко време школује у САД где и тренира, направио је озбиљан напредак у односу на деби на европским првенствима, када је у Лондону 2016. испливао 23,02 и завршио као 35. у овој дисциплини.

Утолико - браво, Андреј!

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар