Кривична пријава против Амфилохија

Црногорски покрет предао је кривичну пријаву Основном државном тужилаштву у Подгорици против митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Регион 07.08.2018 | 17:38
Кривична пријава против Амфилохија
Пријава је поднета, због, како наводе, повреде угледа народа, мањинских народа и других мањих националних заједница и изазивања националне, расне и вјерске мржње, јавља РТЦГ.

У кривичној пријави се наводи да је митрополит Амфилохије у интервјуу дневним новинама "Вијести" казао да онај који није крштен нема страха божјега ни стида пред људима, те да је Црногорску цркву назаво сектом која се родила из зеленашко-удбашких и четничко-партизанских подјела, а не из памети, ни од црквених људи.

"Црногорску цркву ствара исти фашистички дух који је створио и такозвану православну цркву Хрватску. Њу су створила двојица Црногораца - проклети Секула Дрљевић, творац фашистичке независне Црне Горе, и Савић Марковић Штедимлија из Пипера. Исти је тај и дух који који ствара овде Црногорску цркву", казао је, између осталог, Амфилохије.

У Црногорском покрету (ЦП) сматрају да је том изјавом починио кривично дело повреде угледа народа, и других мањинских заједница, у стицају с кривичним делом изазивања националне и верске мржње.

"Јер је повезујући Црногорску православну цркву, индиректно и Црногорце са злочиначким фашистичким и нацистичким творевинама из Другога светскога рата, намерно нарушио углед Црногорске православне цркве и националнога имена Црногорац. То је учинио тако да њихов помен асоцира на зло, злочин, и злочиначке организације које су у току Другога светскога рата вршиле уништење целих народа, с циљем да би Црногорце и Црногорску православну цркву компромитовао у земљи и вани", наводе из ЦП.

Истовремено, како се наводи, некрштене грађане је изложио порузи, зато што као атеисти или муслимани нису крштени, да би распирио верску мржњу између Црногораца различитих конфесија и идеологија.

"Оваквим порукама шаље мрачну поруку, сеје страх и панику, и немушто позива на прогон Црногораца, Црногорске православне цркве, атеиста, Муслимана и Бошњака и уништење Црне Горе", истичу из ЦП.

Оцењују да је митрополит Амфилохије на директни начин подстиче мржњу између припадника православне вероисповести који припадају двема црквама, Црногорској и Српској православној цркви, и између њих као хришћана и грађана исламске вероисповести и атеиста.

(рс.спутникнеwс.цом)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Аутохтона црква

07.08.2018 15:49

Митрополит Амфилохије само брани православље у оквирима Црне Горе, јер ако се духовно растакне на малој држави, неће имати будућности. Он није државник, ни политичар, да његова ријеч може изазвати мржњу у другим нацијама, јер нема такву моћ. Дакле, његова је морална, па духовна обавеза, као човјека и свештеника, да штити аутохтоност српске православне цркве на овим просторима, која је саставни дио црногорског бића вијековима. Уколико је ЦП на путу истине, не треба се бојати ријечи, поготово ако им је вјерујући народ вјеран. Уколико је тако јака синергија тијела и духа, не може је пољуљати ништа, поготово не ријечи једног старог свештеника. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муре

07.08.2018 16:57

Немас ти појма

Name

ре

07.08.2018 20:41

Ста је зу цудно, он реце сто срби мисле: убиј све сто не Мисли као ја

Name

Кнежево

08.08.2018 11:40

Истина и само истина, и самог Господа Христа су разапели због тога. Ако Нисам крив, што ме удари, Он упита пилата. Амфилофије је дужан да брани Свето Православље . То је радио и Његош , Краљ Никола, Свети Петар Цетињски...Живјели су у тежим временима, али су добро разумјели ону Христову "Ко се одрекне Мене пред људима и Ја ћу се њега пред Оцем Својим.

Name

израелац

11.08.2018 13:11

није његово уопште да прича о ичему сем о хришћанству љубави божијој и самоодрицању.. ти пијма немаш ста причаш јер ни твоје није да га браниш кад вријеђа све нас који нисмо хришћани а хришћанство је од нас хебреја потекло.. и то си заборавио

Name

Добро Је Рекао

07.08.2018 16:44

Зивио нас Митрополит на многа љета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

07.08.2018 22:45

Нама насег митрополита ,црногорска црква је секта..

Name

Мишо

07.08.2018 16:50

Да уништи углед некога ко тај исти углед и нема(ЦПЦ) је немогуће. Црногорску цркву не узимају за озбиљно ни окорјели Црногорци. То је спрдачина од цркве и на нивоу је секте. Такође, ни Амфилохија многи не доживљавају за озбиљно јер очигледно је да је човјек у великом проблему са својом главом..... Спаси нас и Амфилохија и Црногорске цркве, пун нам је орган и једних и других......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

07.08.2018 17:01

Амфилохије је бастион српства и православља. Треба владици помоци јер га монтенегрини или ти УСТАСЕ сепаратисти жестоко нападају. Тај несој се мора истријебити.

Name

Са

07.08.2018 17:11

Само хапси и затвори. Напријед Црна Горо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

07.08.2018 18:35

Ко теби дрма кавез?

Name

Кнежево

08.08.2018 11:44

Па и Пилат је Христа затворио и разапео.

Name

ПРАВДА

07.08.2018 18:17

СВАКА ЦАСТ АНГИЛОХИЈУ И ЊЕГОВОЈ БОРБИ ЗА БОЗИЈУ ПРАВДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана сцх

07.08.2018 18:19

НЕДАМО ТЕ ЗЕМЉО НЕМАЊИЦА ,,,ОЦЕ УВИЈЕК УЗ ВАС,,ВЕЛИКИ СИ ТИ ЦОВЈЕК И ЗНАС СТА ЈЕ СВЕТО И О ЦЕМУ ПРИЦАС,,,МЕТРЕОПОЛИТУ ВЕЛИКО ЈЕ И ИСКРЕНО СРЦЕ ВАСЕ,,,ГАДАЈУ КАМЕЊЕМ СА СВИЈУ СТРАНА,,БЕЗБОЗНИЦИ КОЈИ ЗЕЛЕ ДА УНИСТЕ ИСКРЕНУ И ПРАВУ ВЈЕРУ,, УСТАНИ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ И ОДАЛАМИ ИХ ПРЕКО УСТА СТО ТИ ВЈЕРУ И ЦРНУ ГОРУ РАСПЕСЕ ,,, ЦРНОГОРЦИ НЕ ДИРАЈ ТЕ СВЕТОГ САВУ НАСЕ СВЕТО ИМЕ И НЕ УЦИТЕ ЛАЗНО УЦЕНИКЕ КО ЈЕ БИО СВЕТИ САВА СРАМ ВАС БИЛО.. ЦЕМУ СЕ ВИ НАДАТЕ..? НЕ ТРЕБА НАМА АМФИЛОХИЈЕ МЕТРЕОПОЛИТ ДА КАЗЕ МИ ТО СВЕ ЗНАМО НЕ ОСУДУЈТЕ ЦОВЈЕКА НА ПРАВДИ БОГА КОЈИ ГОВОРИ ИСТИНУ ТОЛИКО ЈЕ КРАТКА ЛАЗНА РИЈЕЦ ВАСА ,,КАДА СТИГНЕ ДО СВИХ СВЕТИХ И ПРЕСВЕТЕ МАЈКЕ ВЛАДИЦИЦЕ БОГОРОДИЦЕ УТИХНУЦЕТЕ И ОНДА ЦЕ ВАМ БИТИ КАСНО,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

07.08.2018 21:14

Нисте ви црногорци, тај род је скоро изумро.Црногорци су некада били елитни Срби,а сад је правог Црногорца и срамота кад га тим именом зовну. Ви сте монтенегрини нека нова сорта, обољела раса чијој болести лијека нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

07.08.2018 22:47

Вјеруј у љубав попе,а не вриједјај никога и не зели другом несто рузно,јер се то мозе теби вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

микник

08.08.2018 18:00

попе ??? Благо твојој памети кад једног митрополита називас попе. Немас ти везе са зивотом, а камо ли несто да коментарисес !