10.000 долара за америчке лобисте?

Предсједница Владе Републике Српске (РС) Жељка Цвијановић изјавила је почетком августа да је током посјете САД-у остварила нове контакте у оквиру Бијеле куће и окружења америчког предсједника Доналда Трампа.

Република Српска 07.08.2018 | 08:55
10.000 долара за америчке лобисте?
Америчким медијима није требало дуго да открију бројне детаље ове посјете те планове лобиста у САД-у које ће плаћати СНСД на челу са предсједником РС Милорадом Додиком.

Наиме, лобисти Јасон Осборне и Мике Рубино, који су помагали Трампу током његове кампање за предсједничке изборе у САД-у, открили су износе који ће им бити уплаћени из Републике Српске.

„Постоји усмени договор да ће Додикова партија СНСД плаћати 10.000 долара мјесечно у наредна три мјесеца“, рекао је Осборне за америчке медије.

Новац ће бити уплаћиван компанији Тwин Роцкс Глобал коју су Осборне и Рубино основали прошлог мјесеца.

У опису ове компаније наведено је да ће пружати „стратешко усмјеравање и савјетовање у вези са државним пословима и односима с јавношћу у САД-у“.

Амерички медији наводе да је Додик још увијек под санкцијама САД-а, али да то није спријечило његову партију да покуша лобирати код Републиканаца у САД-у, управо путем Осборна и Рубина. Такође, подсјећају да Додик не крије сецесионистичке амбиције.



Осборне наводи да је у току свог досадашњег ангажмана успио заказати одређене састанке у САД-у за Цвијановић и то са сенатором Рогером Wицкером, као и са републиканским конгресменом Даном Рохрабацхером.

Рохрабацхер је познат по томе што подржава етничке групе које желе да оснују независну државу, а често га зову и „најдражим Путиновим конгресменом“, због његових пријатељских ставова према Русији. Својевремено је и ФБИ упозорио Рохрабацхера да га руски шпијуни сматрају потенцијалним „важним фактором“.

„Током сусрета са америчким званичницима Цвијановић је умањила руски утицај у СНСД-у и поновила је више пута да њена партија жели боље односе са САД-ом. Она је хтјела да успостави линије комуникације које до сада нису постојале и да исприча своју страну причу“, рекао је Осборне.

Он је устврдио да је Цвијановић више пута поновила како Срби у БиХ не желе независност.

„Поновила је како они само желе да осигурају своју аутономију унутар Босне и Херцеговине“, навео је Осборне.

Овај лобиста тврди да није лично разговарао са Додиком.

„Али сам добио гаранције од СНСД-а да лобирање наше фирме неће имати никакве везе са промовирањем руских интереса“, казао је Осборне.

Општи избори у БиХ биће одржани у октобру, а Осборне се осврнуо на могућности да ће он помагати СНСД-у током кампање. Није негирао такве могућности.

„Нисам потписао да ћу савјетовати Србе у БиХ током кампање, али сваки пут када радите са клијентом, очекујете да ће се сарадња наставити“, закључио је Осборне.

Извор: Фокус.ба

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

ДЕГОТХИА

07.08.2018 07:08

ЗНАЧИ ПРИЈЕ ИЗБОРА ВЈЕЧНИ ПРЕДСЈЕДНИК ЛАКТАШЕНКО НЕЋЕ СМЈЕТИ ИЋИ У ПУТИНОВ ХОДНИК НА "СЛИКАЊЕ" СА ПУТИНОМ ЈЕР ЋЕ ОВИ ОДМАХ РАСКИНУТИ УГОВОР... АХАХА КОЈА ПОЛИТИКА ИЗГУБЉЕНОГ СЕЦИКЕСЕ ПИНОКИЈА. И КОЛИНДА ЈЕ ЗА ЊЕГА ИНСТИТУЦИЈА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми Сами

07.08.2018 07:23

Ови свјетски хостаплери и зиве од ових отписаних лидерцица који су покрали милионе а немају слободу.Садам,Гадафи,Слобо....сви су они плацали и давали паре да их Амери не дирају али дзаба.Потез оцајника,или сто би Зељка рекла...'успоставила је контакт с људима који знају неке људе а ти људи знају неке људе...'.Готов си Милораде,дзаба се копрцас.

Name

Крле

07.08.2018 07:23

Свака цаст уа коментар, замисли јос да се Миле презива Грабар,гдје би му крај био...

Name

Ре Крле

07.08.2018 08:09

Није он Грабар ал зато има Зељку.

Name

Дали

07.08.2018 08:15

Бацају опет паре. Фино му је рекао видовити Дали да је нагазио, колико да му енергија кренеу позетивном смјеру. И молио би без оних пријеких и искривљених погледа, подметаљки и ухода јер дијете препласи, а коб расте. Осмјех врата отвара и 250 000 Евра.

Name

Ре Крле

07.08.2018 08:20

Не презива се Грабар ал би му прилицило ГРОБАР.

Name

гавран

07.08.2018 08:27

Немора Миле нигде ици,али бице,убједљиво предсједник по зељи народа,а на залост вас саке антисрбиста.

Name

075

07.08.2018 08:41

@ДЕГОТХИА Милораде, од најхрабријег народа направио си највеће кукавице, свака ти част јер је "српски трпити и ћутати"!

Name

Ре гавран

07.08.2018 09:35

А цега це бити прешједник ахахах

Name

Велики Рудоња

07.08.2018 13:23

Је сулне насе паре морао искесирати да се слика са Путином.. а сад би да се слика са Транпом.

Name

Пролетер

07.08.2018 18:46

Наше паре у неповрат. Нико никада није сједио и на америчкој и на руској столици, поготово не особа са црне листе. Тачно се стидим поријекла, кад видим ко нам је власт.

Name

Никола

07.08.2018 07:18

Е мој Миле,гдје си год пљувао,сада ћес морати да лижеш и још нашим парама да плачаш!? Стидиш ли се Бога,ако се не стидиш народа!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

07.08.2018 09:48

Осим тога предсједник ,а ни они којига савјетују оцито не схвата како функционисе америцка демократија.То није пијаца на којој мозес да се цјењкас.Све зависи од Морине Кормак коЈа представља САД у б и Х,а њу је предсједник и његови досад толико пута извриједјао и радио против интереса САД.Једини нацин да се скине са црне листе је да се поцне нормално понасати.

Name

Гагреб

07.08.2018 09:49

Ре за Гавран Издао ти бог памет,цуј анти срба.Јел ти мислис да је велики србин ако има 150кила ко Милорад и ако гули и пљацка сопствени народ ,е мој гавране црни гавране,црњи си но сто мислис.

Name

мј за Миллос

08.08.2018 06:23

Ме се понаса садвим нормално он је предсједник и у својој је дрзави а гдја Кормакова је овдје гост и трба да се понаса у складу са дипломатским кодексом.Отидји ти у САД-е и понасај се тамо као она овдје излетит цес за двије секунде.

Name

Господооо

07.08.2018 07:41

Видимо се послије избора...само ви млатите празну сламу ...Предсједник и Премијерка раде раде раде...а то це донијети резултат на изборима ....па се видимооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа

07.08.2018 07:57

Ау која лова који лобисти па албанцима су помогли мозда це и зељки и додигу помоци да побиједе да бар паре не иду узалуд ооооооо сезаме отвори се а јад мисле одговарати за злоупотребу полозаја и институција ко уруси све то ко покраде све до коске ко натод опљацка па та питања цекају и после избора мора се одговарати мора закон зазивити неце ваљда остати у 16 вијеку народ сто га лопови гурнусе у робовласницко друствоооова Новалиц и Фазлиц су посебна прица даце бог да и они изидју на видјелоо

Name

Турбоскара

07.08.2018 07:50

Доче њему и Руси и Амери главе ни једни ни други неволе овакве љиге и полтроне.Ал да незаборавимо ко је био дашак вјетра на балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зр

07.08.2018 07:55

Они од САД-а тразе да им дозволи крадју на изборима. Опозиција мора спријецити крадју јер у супротном готови су.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуца цуца

07.08.2018 08:22

Ције паре харците по свијету предсједнице и премијерко, моје, мог дјетета, твог дјетета. Расипници, мегаломани одкуд вам право, кога сте питали. Своје само мозете давати, али не нецете јос дуго мислити да је све васе и да све мозете. Крај је навратима, само јос да вас пометемо

Name

коле

07.08.2018 08:26

То не ниста..за то немозе ни телефоне назвати..Сиптари су дали "црно иза нокта",али су успјели.Код нас,кад би дао марку,полуде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШТО ЋЕ ИМ ЛОБИСТИ

07.08.2018 09:16

А ШТО ЋЕ ИМ УОПШТЕ ЛОБИСТИ? ПА ЗАР НИСУ УБЈЕЂЕНИ У СВОЈУ "ВЛАСТ" И БЕЗ ЛОБИСТА? ОВА ЧИЊЕНИЦА ЈОШ ВИШЕ УВЈЕРАВА ОВАЈ ГЛАДНИ НАРОД ДА НЕЋЕ ВИШЕ ЊИХ У ВЛАДВИНИ - ПОТРОШИШЕ НАРОНИ НОВАЦ ДОК КАЖЕШ КЕКС!!!!

Name

КО СУ ДОДКОВИ ЛОБИСТИ И ШТА РАДЕ?

07.08.2018 08:36

У најширем смислу лобисти су плаћени активисти који заступају одређену особу или интересну скупину, и који или желе нешто промијенити или желе задржати статус qуо у одређеној јавној политици на локалној, државној или федералном нивоу. Два су начина на који лобисти у САД-у могу утицати на полицy процес. Први је начин путем новца: с једне стране, директним донацијама одређеном политичару или, с друге, фунд раисингом – прикупљањем новчаних средстава за избор или ре-избор политичара. Други начин је изградња мреже контаката у одређеном полицy сектору, а који се могу касније “користити” за рјешавање одређеног проблема. ОВДЕ БИ ПИТАО ЦВИЈАНОВИЋКУ А КАКВОГ ТИПА СУ ЊИХВИ ЛОБИСТИ? То из разлога да поставим и следеће питање: колико њихови лобисти зарађују у САД-у? Просјечна лобистичка плата у САД-у је 46 000 долара. Висина плате овиси о: образовним постигнућима, искуству, послодавцу код којег је лобист запослен, савезној држави у којој ради и државном нивоу на коме лобира. Који су неки од водећих професионалаца у струци? Тхомас Хале Боггс Јр., познатији као “Томмy Боггс”, један је од најпознатијих лобиста у Wасхингтону. Његова фирма – Паттон Боггс – остварује добит од 70 милиона долара годишње, а има преко 350 регистрованих клијената за које лобира, одржавање статус qуо, уз задовољавање qуид про qуо принципа. КАД ОВО ПРЕТХОДНО САГЛЕДАМО ЛОБИСТИ СУ ВЕОМА СКУПИ - МИСЛИМ ДА И У ВЕЗИ ЛОБИСТА НАС ЛАЖУ УВЕЛИКО И ДОДИК И БАЈНА ПРЕМИЈЕРКА - ОНИ КОШТАЈУ ОВАЈ НАРОД ВИШЕ ОД 10.000 долара, ТО ИДЕ ИЗ НАРОДНИХ ПАРА. СРАМОТА ПОВИСИЛИ СУ ПЛАТЕ НАРОДУ ........ПА МИСЛЕ ДА ЋЕ ТАКО ОПЕТ У ФОТЕЉЕ ПРЕМИЈЕРА И ПРЕДСЈЕДНИКА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

07.08.2018 08:42

Мислим да су ту мало цифре умањене. 10000 долара мјесецно да се уплацује је мала сума. Прије би била измедју 100.000 и 1.000.000 долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

07.08.2018 11:38

За 10 000 долара нико се не би ни фотографисао са Бисерком. У тим сферама су сасвим друге суме. Испод цетвртину милиона долара се уопште и не почињу разговори. Једино је могуће да се формално направи уговор, као нпр. Сто се купује банка за 1км. Народ це та будалаштина коштати милионе

Name

Ре Реалитиц

07.08.2018 12:12

Наравно да се ту мути око пара. Ста је 10 хиљада долара, ако се зна да инзињери скоро толико у Америци зарадјују. Прије да је 100 хиљада или милион. Али и то це се зазнати једнога дана и бит це као и до сада, ујео вук магарца.

Name

мј.

07.08.2018 14:05

Господо не цитате детаљно текст.Миле је рекао да це СНСД-е три мјесеца улацивати по 10 000 мјесецно, а није рекао колика је конацна цифра за лобирање и ко остало плаца.Ја лицно мислим донације разних удрузења и црка из Америке.

Name

бл

07.08.2018 09:21

И wилл воте фор СДС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре Крле

07.08.2018 09:22

То му је занимање. Одавно већ. Гробар српске будућности на овим просторима. А тако им и треба. Бирали па изабрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија, историја

07.08.2018 09:27

Да би лобисти успјели мора се има реалан и објективно остварив циљ. Нешто што је тешко, али и могуће. А ако је остварење мемогуће, лобиста ће предузети шта се може, а ако не може слегнути раменима, сори, паре наравно узети. Уговор га штити. Скидање санкција овом лику није у изгледу. И сви то знају. То је само игроказ за домаћу употребу, за тупаве гласаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тупил

07.08.2018 09:46

Xаx дје ли вам је онај стари лобиста Кесиц....сто вам излобира црну листу за лидера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

07.08.2018 11:43

Додиков новац у иностранству који је криминалом и лоповлуком стечен је блокиран све док је он на црној листи. Зато он очајнички покушава већ сада да шта оствари јер је свјестан да у октобру за њега касно је . Знаци да он сада тачно зна да су избори већ изгубљени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Wодилија

07.08.2018 13:27

Тако је. Он одавно плаца лобисте, само се то у јавности брзо заборави. Паника! Паника!