Све веће тензије на Косову

Припадници америчког Кфора већ седмицама, на планини Бајгора, обучавају припаднике Косовских безбједносних снага (КБС) за будућу “војску Косова”, пишу Вечерње новости, позивајући се на тврдње неименованих извора.

Србија 06.08.2018 | 07:47
Све веће тензије на Косову
Извори листа тврде да се обука спроводи за најмање стотину припадника КБС који се у одређеним временским размацима ротирају на Бајгори, као и да припадници америчког Кфора, осим што обучавају припаднике КБС, увелико и наоружавају ове снаге.

– Команда КБС откупила је од Американаца 27 борбених возила ”хамер”, док су 24 добили на поклон – наводи извор.

Новости наводе да косовски Албанци убрзано интензивирају вјежбе са Американцима, у оквиру заједничке операције под кодним називом “Златна сабља”, која се у безбједносним круговима тумачи као финална фаза отимања сјевера Косова и Метохије и заокруживање “суверенитета” лажне државе.

Планина Бајгора се налази на ободима подујевске општине и простире према сјеверу, односно ка Косовској Митровици. Та планина је, како подсећа лист, била једно од највећих упоришта тзв. ОВК, одакле су својевремено планиране и спровођене многе терористичке акције.

Новости наводе да ове узнемирујуће безбједносне информације долазе у тренутку подигнутих тензија на КиМ и све чешћих спекулација да Приштина само чека окидач за акцију којом би кренула у заузимање сјевера Косова.

У склопу тога је и, како пише лист, пуштена прича да ће Срби једнострано формирати Заједницу српских општина, што је лидерима косовских Албанаца требало да послужи као алиби за упад у општине са српском већином и заокруживање своје “независности” на цијелој територији КиМ.

(Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Зворник

06.08.2018 06:39

Тако се то ради они не заузимају ницији простор тоје њихова дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

06.08.2018 07:23

Зворник.. мржња је болест.. иди лијечи се

Name

Д

08.08.2018 05:34

А дали је Р. С .српска држава ,вјероватно ћеш рећи није ,Не разумијем појединце да немају мудрости ни мало ,лупетају што јим сцу драго ,подржават нешто са чим имаш исто проблема,размисли зашто Шпанија не подржава косово ,зато што је мудар народ ,.

Name

Владо

06.08.2018 06:42

Ја стичем дојам да Београд фабрикује ове приче. Кад читаш србијанске медије рекао би да ће сутра рат избити, а кад погледаш телевизијске прилоге свих других медијских кућа, онда видиш да се на сјеверу Косова ама баш ништа не догађа. Људи нормално живе своје свакодневнице. Никакве тензије не постоје осим ових што Београд кроз медија пласира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиша

06.08.2018 14:24

Које друге медије?? Косовске??

Name

123

06.08.2018 17:18

Оцито ти ниси на терену...јос је пуно горе они несмије реци

Name

дзоо

06.08.2018 06:58

Па то је нормално и ми да смо нормали везбали би са нато снагама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драга

06.08.2018 07:22

Нема висе 1991 продосе та времена,настаје друго полувријеме и судија једном мора да освира крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Особа x

06.08.2018 07:54

Колико има ове стоке која својим коментарима показеје неодољиву зељу да се Србима несто лосе деси или да им се отме сто се отети мозе. Невероватно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

06.08.2018 11:55

Да би ти неко несто отео ..прво то морас посједоват. Мени јос нико никад није отео Ферариа.

Name

Истина

06.08.2018 12:03

Среца па це им и остати само пуста зеља!

Name

Мирко Немирко

06.08.2018 11:48

Ево ја као србин кажем да смо све ратове после 1945 изгубили. Био сам од Словеније, преко Хрватске, Босне па до Косова у рату. Шта сам добио од тога? Изгубио пријатеље, ратне другове, породица од Београда, преко Канада, Аустралије до Америке расељена. Зато Србија треба да каже грађанима да су Косово признали али још није официјелно. А они који хоће за Косово да гину, сретан им пут. Овај пут без мене. Поздрав из Швајцарске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај

06.08.2018 13:07

Друзе,дао ти Бог здравље и теби и твојој породици. Све сто си казао је тацно. Исто то добили смо и ми у ФБиХ. Смисао ратова поцео је због земље. Људи свој цијели зивот се свадјају са комсијама,брацом око земље,а земље има на претек. Да је макар неко користи како треба,него све обрасло и пука пустос, нити ко ста сије нити обрадјује,а сви полудјели ратују због земље. Бог је сваком цовјеку спремио комад и парцелу која га цека и она му је сасвим довољна. На крају само је довољно знати своју висину и сирину,и земља ти је глупи цовјеце вјеруј загарантована и то 1:1. Хоце ли то људи икада схватити.

Name

за Мирко Немирко

09.08.2018 06:32

Нисам сигуран да ико заговара било какво "гињење" за било ста. Једноставно се оцекује од неких, да не потпису, било коме, ма колико он био напоран, било ста сто би званицно удаљило КиМ од Србије. Није исто, кад ти неко несто узме и кад ти њему, то узето званицно поклонис. Историја нас уци, да је интерес једних за несто тудје увек постојао. Самим тим и адекватна потреба других за самозаститом. Све се врти у круг,једна царства пропадају,друга се дизу и на крају све ипак додје на своје место. Нисам ни за какво делење, ицега, без драговољне сагласности свих страна, ма где то било. Ово је само моје мисљење и надам се да никога нисам њиме увредио. Леп поздрав свима. Богољуб