Паклене врућине наредних 10 дана

Готово цијелу Европу погодио је топлотни талас, а многи страхују да би данас могли пасти и нови температурни рекорди. Највише су на удару Шпанија и Португал, гдје би се дневне температуре могле попети чак до 47 Целзијусових степени.

Регион 03.08.2018 | 13:40
Паклене врућине наредних 10 дана
Метеоролози, како јавља ББЦ, тврде како постоји 40 одсто могућности да температура у неким дијеловима Пиринејског полуострва премаши 48 степени, највишу температуру измјерену у Европи откад је мјерења. Било је то 1977. године у Атини.

Друга највиша температура забиљежена је 2003. године у португалској Амарелеји, 47,4 степена, а трећа у шпанском Монотору, гдје је прошле године у јулу било 47,3 степена, преноси "24 сата".

Метеоаларм за Шпанију и Португал издао је црвено упозорење и вријеме окарактеризирао као врло опасно и потенцијално ризично за људске животе.

Ништа боље није ни у Италији, гдје су се на удару топлотног таласа нашли Рим, Фиренца, Венеција...Швицарска полиција због врућине је власницима паса препоручила да својим љубимцима заштите шапе како би могли ходати по врућем асфалту.

Врућине нису заобишле ни сјевер Европе - у Великој Британији данас би се температуре могле попети до 33 степена, у Шведској су забринути због топљења глечера на планини Кебнекаисе, а у Норвешкој су власти упозориле возаче да пазе на овце и собове који бјеже у тунеле како би се спасили од врућина.

Стручњаци тврде да су климатске промјене довеле до тога да је опасност од топлотних удара у Европи данас дупло већа у односу на прије 10 и више година. 

(Аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар