Понижавање Срба и након "Олује"

Политички аналитичар Бранко Радун оцијенио је да Срби у Хрватској 23 године након погрома у војно-полицијској акцији "Олуја" живе као Јевреји у Варшавском гету и настављен је континуитет хрватске политике екстремног шовинизма, национализма и рехабилитације усташтва.

Регион 03.08.2018 | 09:52
Понижавање Срба и након "Олује"
Радун је рекао за Срну да Срби терминолошки гријеше кад погром над српским народом Крајине из августа 1995. године називају "Олујом", као што то чине Хрвати, нагласивши да је то, прије свега, било етничко чишћење са елементима геноцида, а никако "бриљантна војна акција и тријумф хрватске одбране".

"То није био рат. То је било етничко чишћење Срба из Хрватске и грешимо када прихватамо њихове термине попут `Олује`, јер је `Олуја` њихова пропаганда која треба да једну бруталну политичку акцију прогона, етничког чишћења и геноцида прикаже као неку беспрекорну војну победу, па да то асоцира на `Пустињску олују` када је Америка поразила војску /ирачког предсједника/ Садама Хусеина. То уопште нема везе једно са другим", истакао је Радун.

Он је рекао да јак антисрпски набој у Хрватској никад није стварно престао и да само буде "плиму или осјека" тога.

"Сада опет имамо јак тај набој - антисрпски пре свега, и недавну посету председника Израела Рувена Ривлина видимо као коректив тога, јер је хрватски председник Колинда Грабар Китаровић на инсистирање протокола морала да оде заједно са њим у Јасеновац, а то је урадила невољно", навео је Радун.

Он је додао да је Китаровићева на мјесту страшног злочина "мијешала бабе и жабе" и да је, пошто је већ отишла у Јасеновац, морала негативно да коментарише геноцид у Јасеновцу и да у то умијеша деведесете године прошлог вијека и фактички релативизује жртве у Јасеновцу.

"Али, то је континуитет хрватске политике и само наивни Срби веровали су у братство и јединство, толеранцију и суживот. Хрвати остају доследни у свом непријатељству према Србима", рекао је Радун.

Он је нагласио да је то непријатељство једнако усмјерено и према Републици Српској и према Србији.

"Без обзира какви сад били односи Срба и Хрвата у БиХ, који су силом прилика добри због тога што су Срби и Република Српска гаранат опстанка Хрвата у БиХ, у овом моменту генерално, политика Хрватске и Загреба је оптерећена антисрпским набојем и ту се неће променити и Колинда само изражава став елите, политичара, интелектуалаца и доброг дела јавности", рекао је Радун.

Према његовим ријечима, релативизација злочина, рехабилитација усташтва или промоција преко контроверзног пјевача Марка Перковића Томпсона, који је државни пројекат, а не приватна ствар, већ нешто иза чега стоји елита и готово нико се не буни против тога.

"Значи од Хрвата ништа ново... Мислим то што се дешавало у Другом светском рату и деведесетих се наставља у сфери медија, пропаганде и културе. Кажем то се наставља. Ево видимо запаљене куће повратника", рекао је Радун.

Он је нагласио да Срби дугују захвалност познатом ловцу на нацисте Ефраиму Зурофу и израелском предсједнику што је свјетска јавност сад пректично упозната о Јасеновцу и оном шта су Хрвати чинили тамо.

"Јасеновац је непознат светској јавности. Знају за Аушвиц, али за Јасеновац? Када каже председник Израела да је Јасеновац балкански Аушвиц, то није мала ствар. То има тежину и одјек у целом свету и ту морамо да будемо захвални оним који се тиме баве и због својих интереса, али би требало и наши политичари више о томе да говоре", закључио је Радун.

У хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Та акција почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Акција "Олуја" је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

(Срна)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Роки

03.08.2018 07:58

Он тебе каменом ти њега хљебом , то неиде више. Он тебе каменом ти њега стјеном. то треба тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2018 08:36

Човић покровитељ: Почело обиљежавање акције "Олуја"

Name

Рокију

03.08.2018 09:00

Па тако је и било у “ Олуји”. Тачно тако

Name

АЛО

03.08.2018 08:03

А ко продаде Јасеновацку градју?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.08.2018 08:31

Будала. Могао је копирати а Хрватима дати само фотокопије овјерене апостиле-печатима а оригинале чувати.

Name

Овако стоје ствари!

03.08.2018 08:03

Не могу се поредити Аусвиц и Јасеновац! У Аусвицу су Нијемци врсили погубљења гасом, а у Јасеновцу су устасе клале Србе и лизале крв са ноза - то се никако не мозе поредити. Даље, Јасеновацка градја је продата, па је са бројке од 700 000 зртава (Јад васем поминње 600 000) број зртава фалсификован на 80так хиљада, сто није ни цудно имајуци у виду да је устаство у хрв. сваким даном све изразеније, сто се посебно исказало током мундијала. Трагедија је и то сто у тој репрезентацији листом играју покатолицени Срби, са изузетком једног Талијана - Пјаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

03.08.2018 09:24

Тацно тако ти си био тада.Теско нама са таквим будалама који зиве са нама.Док је такви увјек це насе бабе одати у црнини.

Name

Кхал Дрого

03.08.2018 08:10

Радун је све добро и рекао и примијетио. У Хрватској смо имали етничко чишћење, наставак погрома једног народа и оног што је започето у времену ендехазије. Сама злочиначка акција "Олуја" је завршни чин тог процеса, но Срби су из Хрватске темељито почишћени и са простора гдје није било ратних дејстава. Ту паралелно иду и други процеси,реафирмација усташтва, ревизија историје, времену ендехазије се даје ново "пожељније" тумачење, у тим процесима оно Срба што је претекло у Хрватској изложено је прогону (прогони се и духовност, језик, писмо ћирилица, историја) и асмилацији. Оно што можемо и морамо, не само ауторитети у нашем роду, него и други, је да не дозволимо да се ово страдање Срба у ендехазији и 1940их и 1990их не заборави, да остане сачувана истина о том нашем страдању, о Јасеновцу, и то ваља увијек поменути, било некима прави или не. Наравно, ваља и знати нашу историју, ваља дјецу учити о томе, и о Јасеновцу и о погрому над родом српским 1990их. На жалост превише је погани који потпомажу те процесе којима се сатире наш род, чак и на овакве текстове имамо злураде и пакосне коментаре (ту иде питање како на портали у Српској који има модератора могу рроћи такви коментари) , или се то сјећање на наше страдање, па и на Јасеновац, каља политичким под*ебавањеј и над*ебавањем коментатора, што је такође непојмљиво. Како год, истину о страдању нашег народа ваља сачувати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерација

03.08.2018 08:11

Република Српска гарант опстанка Хрвата хахахааа..ста реце и оста зив

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

03.08.2018 09:11

У РС у нема 5 % Хрвата

Name

ББ

03.08.2018 08:51

Гдје је била војска Српске Крајине да се супротстави Хрватима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

03.08.2018 08:56

ИМАМО МИ СВОЈУ ОЛУЈУ ИСПРЕД АМБАСАДА.У РАТУ СУ ПРОТЈЕРАНИ СРБИ ОДНОСНО МАСОВНО БЈЕЖАЛИ А САДА У МИРУ БЈЕЖИ ОМЛАДИНА ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА.ЗАТО ШТО СУ ДОСАДНИ И СА ОЛУЈОМ И СА КОСОВОМ И СВИМ ДРУГИМ МЕДИСКИМ ПРЕПУЦАВАЊИМА.ОВИ ИЗ ОЛУЈЕ СУ СЕ СНАШЛИ ТО СУ ЊИХОВЕ РИЈЕЧИ НИ ТЕНКОВИМА ИХ ВИШЕ НИКО НЕБИ ВРАТИО .НОВИ САД БЕОГРАД ГДЈЕ БОЉЕ ТУ ДУЉЕ .САД ТРУЈТЕ НАРОД.ХАЛО ХОЋЕМО ЛИ ИЋИ НАПРИЈЕД ИЛИ НАЗАД.КОГА ВИШЕ ЗАНИМА ОЛУЈА ПУСТИТЕ ИСТОРИЈИ НЕКА СЕ БАВИ С ТИМ А ВИ ГЛЕДАЈТЕ НАШЕ ЕГЗОДУСЕ У МИРУ КОЈИ БЈЕЖЕ ОД СОПСТВЕНОГ НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

03.08.2018 08:59

Жалосно и срамно је то што су чинили и чине....али никако не могу да се отмем утиску да још ,како историчари зборе и приповједају , ми нисмо у стању створити свесрпско јединство, заузети јасне ,принципијелне и једном за навијек дефинисане ставове у којима се јасно и без икаквог околишања и могућности дефинише који су то србски циљеви,ставови ,одлуке испод којих нико , ама баш нико несмије да одступи јер је у противном издајник са најстрожијим последицама по такав став и изражену несолидарност и борбу за српску ствар! Ми таквог става немамо, него кокошаре који су увијек , кроз историју доказано, продавали се за шаку гроша, продавали све што су могли и трговали са непријатељем и при том се енормно богатили...а сада , сада нам продају муда под бубреге, граде цркве "тобож они су патриоте", а сви знамо ко су шта су. коначно је ли се прииспитала наша црква која је њена улога у изградњи националног јединства и стварања здраве морално јаке, етиички стабилне и национално опредељене нације....зар нетребамо да се угледамо на Јевреје, колико их је страдало у свим ратовима, па ником напамет не падне да руши Јеврејску државу! Имамо ли ми , а то се кроз образовање и васпитање, од породице,вртића,школе,факултета, предузећа,цркве, политике., довољно образованих и одлучних људи који ће да воде овај народ , а не да га пљачкају, и да ако треба изгинемо сви до једног бранећи, част,поштење,достојанство, вјеру православну Немањићку.... На жалост не,не ,не....политичари лопови,попови лопови, владике кода су стално спремни за вашар и гдје год се ноге под сто могу завући..., а народ, исељен,протјеран,млади без јасног циља и правца, фабрика нема, просветари ко да су од зла оца и од горе мајке, уз дужно поштовање појединцима се извињавам, и онда ко год може оде....јер за кога и за шта се борити..зар да се понос ,морал,част и врлине продају за 50 КМ за глас на изборима...срамно да срамније неможе бити..... Протећи ће много воде Дунавом, Савом, Врбасом , Дрином док честита младост не дође и не преузме , па усраном мотком, налупа и понда постави здраве националне интересе који су жеља свих паметних,поштених,часних и оданих људи...даће бог да то сјеме остане у животу ...до тад апел да изградимо демократију и наказе из свих области склонимо и од почетка кренемо стварању и очувању националног бића! Амин Боже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

03.08.2018 09:09

И сам Тудјман је рекао "зелим да послије овог не остане ниједан Србин на подруцју Хрватске, да схвате да овдје нема зивота за њих и да сваки нестане одавде"... Пред Бљесак и Олују... етницко цисцење оно класицно! И Срби су погријесили сто су у тудјој дрзави бити искљуциво за откидање пола хр и припајање Србији... али Хрвати су ипак се показало веци нељуди од нас Срба по свим питањима

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

03.08.2018 09:19

Хрвати су својој јадној историји само са Србима ратовали, ко год им је досао они су им се приклонили, тако је било у првом свјетском и у другом рату а ми их опет прихватимо у заједницку дрзаву, два пута, њима се историја писе од ‘91 зато оволики набој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

03.08.2018 16:35

Интересантно је видјети како се сви згражавамо над дјелима Хрвата над нама од прије 70 година, док нико од нас није способан погледати истини у очи и назвати оно, што смо у Босни урадили својим комшијама муслиманима и католицима, именом које су утврдили највећи свјетски судови - геноцидом. Тешко нама са нама. Умјесто да раскрстимо са демонима прошлости, ми колективно допуштамо да нам кљусине попут дудука соле памет и мажу очи, увјеравајући нас да је цијели свијет против нас, док свакодневно завлаче руку све дубље у наше подеране и празне џепове. Али важно је бити националиста! Поготово пред изборе, кад наше врле вође купују којекакве папке силним кредитима које ћемо ми сви врацати, само да би се још један мандат одржали у фотељама, које су једини сто их спасава од заслужене робије.... Како народ каже: “ма знаш ти нас, ј.ебо нас....”

ОДГОВОРИТЕ