Дачић: Промјена америчке политике

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће америчка подршка дијалогу с Приштином помоћи да се додје до ријешења, и оцијенио да неће бити проширења формата преговора.

Србија 28.07.2018 | 19:15
Дачић: Промјена америчке политике
Дачић је новинарима у резиденцији амбасаде САД у Београду рекао да је приштинска политика која је до сада вођена пропала и да Србија никада није боље стајала у односима с великим силама.

Он је истакао и да нема никакве шансе да се процес преговарања заврши давањем столице у УН Косову или признавањем Косова.

Дачић је рекао да је америчка политика према Србији и Косову до сада била на "аутопилоту", али да се то промјенило доласком Веса Мичела на функцију помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију.

Он је навео и да нису у праву ни они у Београду који кажу да је Косово потпуно српско, а ни они у Приштини који кажу да је Косово потпуно независно.

Заставе Србије и САД истакнуте на резиденцији амбасадора

Ивица Дачић и амбасадор Кајл Скат данас су у част стогодишњице Дана Србије, који се 28. јула 1918. обиљежавао у САД, истакли српску и америчку заставу на резиденцији амбасадора.

Тиме је обиљележена стогодишњица истицања српске заставе, као прве заставе неке стране земље, на Бијелој кући, 28. јула 1918.

Дачић је рекао да су се претходних дана Вашингтон и Београд "присјетили савезништва и утрли пут даљим партнерским односима".

Амбасадор Скат рекао је да истицањем српске заставе поред америчке жели да покаже посвећеност САД партнерству са Србијом, као што је предсједник Вудро Вилсон учинио прије сто година.

"Морам да нагласим да се оваква врста симболичног изражавања поштовања према другој држави и народу догодила само двапут у историји САД. Заправо, подизање српске заставе био је први случај у америчкој историји да је предсједник одлучио да на такав начин изрази поштовање према неком народу", рекао је Скат, и додао да је други случај био 1920, с француском заставом.

Извор: Н1

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нострадамус

28.07.2018 17:17

Срам те било Дацицу престављас им се као пријатељ па им подметнес позар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дачић

28.07.2018 22:27

Ви ђе ће мо !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Америка

29.07.2018 12:09

Очекујемо ускоро повлачење признања косова од Америке, као и јавно извињење.

Name

Поштовање

29.07.2018 08:41

Уколико постоји толико поштивање и уважавање за Србију, зашто ова велика сила не нареди разријешење "косовског чвора", јер је шифра у њиховим рукама. Приче, ријечи и разне формалне изјаве нису ништа, јер се пријатељи познају на дјелу.

ОДГОВОРИТЕ