Колико је урадио посланички клуб?

У три парламента у БиХ постоје посланички антикоруптивни клубови. Међутим, њихов учинак личи на узалудну борбу са вјетрењачама јер су до сада једва успјели да прогурају два амандмана на законе. Та два корака су дјело Антикоруптивног посланичког клуба Парламента Српске, док такве групе у Парламентарној скупштини БиХ и федералном Парламенту још нису урадиле ништа.

Република Српска 22.07.2018 | 20:14
Колико је урадио посланички клуб?
Иако Антикоруптивни клуб у Парламенту Српске постоји годину дана, владајућа скупштинска већина прихватила је само два њихова амандмана. Првим је уведена могућност да судије и тужиоци кривично одговарају у вршењу службене дјелатности, док је другим амандманом брисана могућност да одговара свако ко коментарише судске пресуде. И ту је све стало. У Антикоруптивном клубу признају да је све то недовољно, али да је бар направљен први корак.

Тражена је и измјена Закона о јавним тужилаштвима и Закона о кривичном поступку, али измјене нису прошле. За утјеху, новом Стратегијом за борбу против корупције у Српској, власт се обавезала да ће ти закони ипак бити измијењени. Зато је поражавајуће, тврди Шукало, да у Републици Српској постоји само једно процесуирано кривично дјело за корупцију са правоснажном пресудом.

Парламент Федерације БиХ је тек прије мјесец дана, пред крај мандата, формирао свој антикоруптивни клуб и тешко је очекивати да ће њихов рад имати резултата. У тај клуб ушли су и поједини посланици власти што би могло убрзати одређене промјене. Да би Антикоруптивни клуб Српске имао још боље резултате, потребно је да се у ту причу укључе и посланици владајућих странака, сматрају у Транспаренсију.

Антикоруптивни клубови у БиХ могли би се угледати на онај у Србији који је успио да инсталира софтвер у Народној скупштини који прати трошење новца који изађе из Министарства финансија у износу већем од 1 000 еура. До тада, остаје обећање свих клубова да ће бољих резултата бити након избора јер је њхихова претпоставка да ће неки чланови остати и у наредном сазиву.  



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кпд Фоча

22.07.2018 19:58

Синишу Гољанина провјерите,директора кпд_а Фоча.Човјек узима само паре за све што се дешава у истаново!Направио је кућу,јер је украо од "ц" одељења што се правило код нас. Онда је за свако запослење узео 15 хиљада марака!Узима новац од затвореника,и то Фоча зна.Али џаба!

ОДГОВОРИТЕ