Нема уговора о градњи аутопута

Изградања ауто-пута Бањалука – Приједор за сада служи као сигурна дионица за политичка надмудривања. Српска се обавезала да ће кинеском партнеру током концесионог периода који траје 30 година, годишње бити исплаћивано 30 милиона евра. Тај новац би требало да буду прикупљен од наплате путарина.

Република Српска 18.07.2018 | 19:49
Нема уговора о градњи аутопута
СДС инсистира на томе да власт објелодани детаље уговора између Владе и кинеске компаније. Осим тога, испоставили су још два захтјева.

’’На основу којих је истраживања Министарство и ’’Аутопутеви РС’’ дошли до податка да ће годишње путарине изности 60 милиона? Да ли се радила студија изводљивости тј. колика ће штета бити по ЖРС? Постоји реална опасност да ће доћи до преусмјеравања саобраћаја превоза руде тим изграђеним аутопутем’’ – каже посланик СДС у НС РС Давор Шешић.

Ресорни министар одговара да детаље уговора не могу да објелодане, јер уговор са кинеском компанијом не постоји. Неђо Трнинић каже да постоји само радни материјал који је у завршној фази, а уговор ће бити тек у септембру
уколико сагласност дају Правобранилаштво, Влада, Комисија за концесије и друге надлжене институције. Трнинић тврди да неће бити штете по ЖРС.

’’Ја бих волио да видим та исраживања на основу чега су донијели тај закључак. Та могућност постоји и сада. Постоји комуникација путна између Рудника Љубија до Жељезаре. Друмски саобраћај је и сада на располагању.
То је предизборни коментар. Жељезница је јефтинија за ту врту робе, не мислим да ће доћи до таквог преусмјерења’’ – одговара министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић.

У СДС-у су израчунали и да је РС под овим условима дизала кредит у некој банци од 600 милиона марака и дала гаранцију од милијарду и 800 марака добила би каматну стопу од 9,5 одсто. На сцени је кажу такмичење која ће
дионица аутопута у РС бити најскупља у региону.

’’Ако узмемо постојеће дионице аутопутева и видимо да је годишње прикупљање тих путарина од 7 до 10 милина марака долазимо до податка да ће Влада сваке године морати да издвоји додатних 50 милиона КМ кинекој компанији што је на период од 30 година – милијарду и по марака’’ – каже Шешић.

То негирају у ресорном Министарству.

’’Нису тачни ти подаци, та кинеска компанија која је послала понуду, она је послала то на основу своји истраживања и сматра да им је то сигурно оправдано. Кроз концесију ако буде потребно било разлике враћати, ја не знам колико је то у овом моменту, показаће ријеме. Кинеска компанија је тешка и не би ишли у ту причу да нису оцјенили да је то исправно’’ – рекао је за БН елевизију Трнинћ.

У СДС-у су навели поређење са Црном Гором гдје је кажу за исти износ новца (милијарду и по марака) изграђен аутопут Бољаре – Бар од 169 километара у односу на 49 километара аутопута Бања Лука – Приједор.

(БН телевизија)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Рус

18.07.2018 17:50

Бице уговор ста сте одмах зинули јбт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.07.2018 19:26

Биће, али какав???

Name

Путар

18.07.2018 19:42

Бице ааааа, треба се договорити аааа, Треба се подизводјац наметнути ааааа, па тек онда ааааа.

Name

жељко

19.07.2018 12:01

Аутопут Бар бољаре се тек гради и то прва дионица од 40-так километара.Тренутно је завршена на неких 30 километара.Цијена те дионице је милијардду ЕУРА а гдје је осталих 140 километара тог пута.Зато нека новинар саслуша па провјери шта су рекли па напише.Ово наравно ако се жели бити објективан.

Name

Тале

18.07.2018 18:56

Нормално би било,три мјесеца, пред изборе,да се не склапају никави уговори.Тада неби владајућа страна могла манипулирати народ.Овако владајући политичари, само још више варају и краду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

18.07.2018 19:14

Исправно је улагање, али за КИнезе. Нема на свијету исплативије концесије, али за концесионара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Боле

19.07.2018 05:52

А Интеграл отвара каменолом на Козари...Чорокало га већ има...Марјановић припрема терен...опет исти људи ће клепити милионе, и подијелити са политичарима који их штите. Продали душу Сотони и згазише свој народ.

Name

Мурија

18.07.2018 22:22

Бице то квалитетан пут као кинеске сандале.па где кинезе да најду идиоти!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

19.07.2018 06:41

Мало сте претјерали савкаматом. Најгора камата је цца 7%. Са колатералом који се спомиње камата мозе бити маx 5%

ОДГОВОРИТЕ