Дачић: Значајна посјета Вучића

Посјета предсједника Србије Александра Вучића Француској и афирмативан став француског предсједника Емануела Маркона појачава позицију Србије у дијалогу Београда и Приштине, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Србија 18.07.2018 | 10:16
Дачић: Значајна посјета Вучића
"Резултати и порука овог састанка у Паризу су веома добри и то показује да Француска има разумијевање за српске ставове , што је веома значајно за наставак дијалога", рекао је Дачић за Прву.

Предсједник Србије Александар Вучић данас ће се састати са косовским председником Хашимом Тачијем у новој рунди разговора о свеобухватном споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине.

"Свакако да је за Србију веома важно да има што јачу међународну позицију и у том смислу позиција Србије се промијенила значајно у ових шест година. Србија је постала поуздан и кредибилан партнер који не изненађује својим потезима наше партнере било на западу било на истоку. Посвећни смо дијалогу и мирном рјешењу проблема у региону", рекао је Дачић.

Истиче да у том смислу може само да буде позитиван ефекат ових посјета и поновног збилижавања са Француском, као што је био и позитиван ефекат успостављања позитивних односа са Њемачком.

На питање како види то што приштинска делегација "долази у јаком саставу - Тачи, Харадинај и Весељи", Дачић истиче да то говори да они једни другом не вјерују, па морају сви заједно да дођу управо на захтјев Брисела.      

"Када један не дође онда опструира оно што је други договорио. Често се користи тај алиби, па Тачи каже - ја бих али се буни Харадинај и Весељи и слично".

Дачић наводи да је приштинска страна главни противник било којих компромисних рјешења.

На питање да ли је он њој сада припремио неки поклон, Дачић је рекао да још размишља о томе, али да је сигурно то ће Захарова доласком у Србију на сабор трубача потврдилити још једном да се залаже за добре односе са Србијом.

Дачић очекује да ће је народ у Гучи са одушевљењем дочекати.

"Предстоји рад са поједним земљама које су нам биле традиционални партнери вијековима уназад, као са САД. Циљ треба да буде успостављање контакта и оваквог нацицна комуникације са новом америчком администрацијом и предсједником Трампа, секретара Помпеом и потпедсједником Пенсом", рекао је Дачић.

Како је рекао, треба наћи зајендички интерес како би сви били спремни да подрже нашу идеју да би се дошло до компромисног рјешења за највећи проблем у региону, а то је питање КиМ.

На питање да ли је тачно то што приштински медији наводе да је министрарство одбране САД са 10 милиона долара помогло финансирање косовске војске, Дачић је рекао да на зна да ли је то тачно, али да га не би изненадило да је то тачно, имајући у виду историју њихових односа.

"Сљедеће недјеље обележавамо 100 година октада се српска застава вијорила на Бијелој кући одлуком тадашњег предсједника Вилсона, као знак заслуга и поштовања према улози Србије и српским жртва у Првом светском рату. Том приликом и премијерка Бранабић ће бити у Вашингтону, као и ја, на једном скупу који организује државни секретар Помпео и на којој ће бити и потпредседник Пенс. Да пробамо да направимо један велики искорак даље како би имали подршку за рјешење овог питања", каже Дачић.

Он је рекао да Србија неће због неког европског пута или уцјена које долазе са те стране да напусти наше традиционалне пријатеље и покварио односе са њима.

"Тако да ће се Вучић срестима са кинеским предсједником преко љета у Кини, на тзв. кинеском Давосу. Такође, Путин ће доћи у посјету, а ја да вам кажем да је (портпаролка руског Министарства спољних послова) Марија Захарова прихватила мој позив и да долази у Гучу", каже Дачић.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ста Је Са Афером Коферце

18.07.2018 10:16

Овај Дациц се увукао Вуцицу у дупе само му пертле вире а Вуцицу опет то годи тако да узива фа му се сви диве и увлаце.

ОДГОВОРИТЕ