Оштетили буџет за 1,8 милиона КМ

Истражиоци Пореске управе Републике Српске имали су у првих шест мјесеци ове године пуне руке посла с обзиром на то да су надлежним тужилаштвима доставили извјештаје против 15 пореских обвезника за које се сумња да су буџет РС оштетили за 1,8 милиона марака.

Република Српска 18.07.2018 | 07:56
Оштетили буџет за 1,8 милиона КМ
Према подацима у посједу "Независних", највише посла имали су с утајом пореза и доприноса, али и злоупотребом овлаштења у привреди, те фалсификовањем исправа, злоупотребом лажног стечаја и оштећењем туђих права.

За утају пореза и доприноса поднесено је осам пријава, и то против одговорних у предузећима "Жита-Клас" из Источне Илиџе, "Фруктико" Љубиње, "Мешићи Траде" Приједор, Ауто-клуб "Ретро" из Лакташа, "Хуремагић" из Цазина, НПЦ "Интернатионал" Бањалука, "Еуромиб" Лакташи, али и против пореског обвезника Винка Митровића из Модриче.

Према рачуници из Пореске управе, они су збирно буџету РС направили штету од 1.436.217 КМ.

Поред тога, у првој половини ове године Пореска управа РС је надлежним тужилаштвима поднијела и три извјештаја против одговорних лица у три предузећа због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба овлаштења у привреди.

Укупна причињена штета по буџет РС само по основу овог кривичног дјела износи 216.069 марака, а извјештаји су поднесени против четири одговорна лица у предузећима "Еуро моторс" Бањалука, Агенција за посредничке услуге "Медиа БиХ" Лакташи, те "Океи Цомпани" такође из Лакташа.

У периоду јануар - јун 2018. године два извјештаја тужилаштвима су поднесена и због сумње да је извршено кривично дјело злоупотреба лажног стечаја, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 99.812 КМ, а извјештаји су због овог кривичног дјела поднесени против одговорних лица у предузећима "Со комерц" Бањалука и "Сареx" Бањалука.

Исто тако, надлежном тужилаштву је поднесен и извјештај због основа сумње да је одговорно лице у предузећу "Есперанза Цомпанy" Бањалука починило кривично дјело фалсификовање исправа.

Поред тога, извјештај је поднесен и против одговорних лица у предузећу "Дезосанит" Бањалука, због постојања основа сумње да су починили кривично дјело оштећење туђих права, чиме је по буџет РС причињена укупна штета у износу од 12.000 КМ.

Никола Салапура, портпарол Пореске управе, казао је како ови подаци показују да је и у првој половини 2018. године настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе РС на терену, с циљем разоткривања кривичних дјела.

"Наглашавамо да ће инспектори Пореске управе РС и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске", казао је он.

Економиста Предраг Дудуковић каже како је чињеница да су контроле, посебно оне с циљем сузбијања утаје пореза, у задње вријеме чешће и интензивније.

"Овим се шаље порука да се они који не плаћају порез доводе у исту равнину с онима који га плаћају. Са друге стране се повећава укупан прилив у буџет, тако да се могу очекивати још веће контроле", казао је он.

Извор: НН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

18.07.2018 06:14

Да нисте мало поранили,брацо...сад кад је све оглодано ви налазите толике проневјре ..ГДЈЕ СТЕ ДОСАД БИЛИ И ГДЈЕ ЦЕТЕ БИТИ КАД ВАМ НЕКО ДА СИГНАЛ ДА СТАНЕТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П.П. ЊЕГОШ

18.07.2018 08:03

Чуди ме како нису наплатили висе милиона утајеног пореза од власника Фармаланда који је побјегао са парама на Флориду и који је тамо купио вилу од 18 милиона КМ и који је био савјетник пропалог прецедника кобасичара милета???

Name

мабло

18.07.2018 06:20

Па петоструко више новца је држава издвојила за њихове плате него што су казни наплатили ... а тек сто рекета узму ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштени они

18.07.2018 06:43

Зашто је рад Пореске управе тајна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

УХ

18.07.2018 06:54

Вецина из Лактаса!? Доци це вријеме када Лактасани неце смјети реци одакле су, јер це у најмању руку бити пљувани, а мозда и пуно горе од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

18.07.2018 07:09

Ма то је ситница Милокрад је опљацкао сам 8.7милијарди па ниста дајте људи гледајте свјетско првенство,Дјоковица,Фарму,Парове,Звијезде гранда и све остало сто гледају и остали полуписмени идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕХ

18.07.2018 07:14

ШТА СУ РАДИЛИ СИНОВИ ПОШТЕНЕ ДУШАНКЕ МАЈКИЋ? САДА ЋЕ ТЕ ВИ СВАКИ ДАН НОВИ СЛУЧАЈ. БАЈА ПОТРОШИО БУДЗЕТ ЛИЧНИ ОД БЈЕДНОГ НАРОДА КОЈИ ЈЕ ВЕЋИ НЕГО ЕНТИТЕТСКИ.НЕКА УЗМЕ ИЗ,, АГАПЕ,, А ЈЕ ЛИ,, ПРОИНТЕР ПЛАТИО. ДОСТА БАЈА ХВАЉЕНА ОСТАВИ ТО ДРУГИМА.

Name

Глас

18.07.2018 08:24

Беру ситну рибу.Вец видјено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

18.07.2018 10:11

Опалите по малим пропалим фирмама,јебес 200 милиона од Бобар банке

ОДГОВОРИТЕ