Грађани одбранили бањалучки парк

Становници бањалучког насеља Нова Варош, успјели су у својој намјери да сачувају зелени површину на раскрсници улица Драгише Васића и Тина Ујевића.

Република Српска 17.07.2018 | 22:56
Грађани одбранили бањалучки парк
Тим поводом, представници Иницијативе грађана Рекреативна зона Бањалука уручили су Грађанској иницијативи Нова Варош признање на успјешно реализованој иницијативи.

Након сазнања да ће се на мјесту на коме се тренутно налази једина зелена површина у кругу неколико зграда, градити нови стамбено-пословни објекат, мјештани Нове Вароши изразили су велико незадовољство и неколико пута одржали миран протест против те одлуке.

На адресу управе Града, послали су скоро хиљаду личних захтјева станара, што ће се на крају испоставити као прави потез. На недавно одржаној јавној расправи о Нацрту Регулационог плана за интерполацију објеката друштвених садржаја на ужем подручју града Бањалуке потврђено је да се одустаје од изградње.

„Након само пар дана добре организације, успјели смо преко стотину примједби, на крају је то било 936 примједби које су пристигле, највише од стране мјештана Нове Вароши на овај нацрт плана, да некако својом борбом користећи законска средства да великом жељом емоцијом грађана Нове Вароши потврдимо ту своју борбу. Свјесни смо да сам процес планирања простора у граду не иде баш у неком друштвеном интересу већ више у интересу појединаца“, рекла је испред Грађанске иницијативе Нова Варош, Татјана Сухајчек Ђукић.

Побједа мјештана насеља Нова Варош је значајан показатељ колико је правовремено укључивање јавности у процес доношења одлука у планирању простора у свом насељу од изузетног значаја и како се вољом, жељом и добром организацијом, може утицати на пројекте Града и поштовати воља грађана.

„Нама је драго што је још једна организована група грађана професионално одбранила површину која им је била изузетно битна. Људе се полако буде и стају у одбрану оног свог животног простора, што у ствари чини овај читав град, градом за људе. Тако да, оно што је најбитније је да се ова иницијатива практично представи, између осталог и ова побједа људи из насеља Нова Варош, као један од примјера који могу да се пренесу и на друга насеља и друге градове у БИХ“, рекао је представник Иницијативе грађана „Рекреативна зона Бањалука“ Тихомир Дакић.

Мјештани Нове Вароши, предложили су и да се поменута зелена површина прогласи парком, те да се у другу сврху не може користити. То ће бити и циљ за све зелене површине у насељу, поручили су из Грађанске инцијативе Нова Варош.

(БН телевизија)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Випер

17.07.2018 21:03

То је обецање Радојцица да зрлене поврсине неце бити заузете зградама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта мислите

18.07.2018 02:35

Да се на Радојчићевом мјесту још увијек налази Давидовић - ту би се већ увелико зидао небодер?! Према томе једино могу рећи - Игоре свака част!

Name

Талиц Д.

18.07.2018 07:25

До избора це се стрпити а од избора градња.Па неце њега тамо нека сака незадовољних станара дисциплиновати.Бице како казе градонацелник а ви гдје сте науцили да на улици тразите своја права рамо се и селите.

Name

Цулум

18.07.2018 07:26

Дабидовиц је имао ону ствар за разлику од овог,висе га никада не гласам.

Name

ћутите

18.07.2018 09:43

Не знате ни како се човјек презива а упуштате се у некакве коментаре. РАДОЈИЧИЋ је његово презиме.

Name

За Ћутите

18.07.2018 12:23

Па наравно да знамо, бар толико да нам се Градоначелник презива Радојчић, по тати (мајка од Бабића из Шушњара, некад је то била најбогатија кућа у крају, чувене Перузије). Игор наслиједио најбоље са обе стране, ем згодан, паметан, образован, поштен, све ће он то довести у ред, већ је показао како се то ради! Игоре, воле те твоји Шушњарчани, који се тобом поносе, само напријед!

Name

Драшко

17.07.2018 21:39

Смијешно протествује Мјесни одбор Снсд а против рег плана који је припремио градоначелник Снсд а?!Сви МО Снсд по улицама у Н. Вароши су на сликама и прилозима .Ајде немојте насједати на Игорове спинове и ових плаћеника зелених сто неће да питају зашто на еко топлани нема филтера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мјесни одбор

18.07.2018 05:47

Ко води мјесни одбор у Новој Вароши. Је ли то професор Манојла Зрнић?

Name

ПЕРО

18.07.2018 05:12

УХ НЕК САМО ДОДИК НЕОДЛУЦУЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обећа' је..

18.07.2018 06:09

Одложено до иза избора. Градоначелник се не мијења на овим изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

18.07.2018 06:24

Ово је само да комшији цркне крава. И њихова зграда је поникла на зеленилу, то нису спречавали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

18.07.2018 07:11

Нису градјани ниста одбранили то це Баја градити послије избора сад му требају гласаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

18.07.2018 08:22

Изјава Срете Ђурковића (званог Срето пекара), нашег "представника" у градској скупштини: Шта ће у граду зеленило? Зна се шта ту треба бити, зграде, асфалт и бетон. Коме се гледа зеленило, нека иде на село и у шуму. Ето како сви они размишљају!

ОДГОВОРИТЕ