Париз ће помоћи интеграције Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за медије у Паризу да је са француским колегом Емануелом Макроном разговарао о билатералним питањима, пријатељству двеју земаља, али и о дијалогу Београда и Приштине. Париз ће помоћи Србији у решавању најосетљивијих питања на путу ка Европској унији, поручио је Макрон.

Србија 17.07.2018 | 16:26
Париз ће помоћи интеграције Србије
Александар Вучић је, обраћајући се на конференцији у Паризу након састанка са Макроном, рекао да је од француског председника добио подршку за проналажење комрпомисног решења са Албанцима на Косову.

"И то не само да сачувамо мир за годину или две, већ за трајни мир да бисмо се концентрисали на екномски напредак", истакао је Вучић.

Председник је захвалио Макрону што, како каже, и Србија и цео наш регион поново гледају у Париз, у Француску за шта је, додаје, заслужан управо Макрон.

"Француска је данас много значајнија за наш регион и целу Европу него што је била у неком ранијем периоду. Ја сам отворен човек и говорим шта мислим. Честитам што је вратио Француску на место које јој припада у Еворпи и свету", нагласио је председник Србије.

Истакао је да је са француским председником постигао висок степен сагласности о кључним питањима - очувању мира и стабилност, заједничком тражењу решења и гледања у будућност а не само у прошлост.

Председник је истакао да билатерална сарадња Србије и Француске напредује из године у годину, додајући да је све више француских компанија које праве добре послове у Србији.

Додао је да трговинска размена Србије и Француске расте и прећи ће милијарду евра.

Напоменуо је да је са Макроном разговарао о искреном и дуготрајном пријатељству две земље, које, како каже, траје не деценијама већ вековима.

Од Макрона, како напомиње, очекујемо да помогне Србији и на њеном европском путу.

Вучић је Макрону честитао поводом победе Француске на Светском првенству у фудбалу, док је француски председник честитао Вучићу на победи Новака Ђоковића на Вимблдону.

Франуски председник је изјавио да ће Париз помоћи Србији у решавању најосетљивијих питања на путу ка Европској унији.

Макрон се, после разговора са Вучићем, захвалио Србији на сарадњи у борби против тероризма, организованог криминала и илегалне имиграције, као и на позиву да 11. новембра у Београду учествује на обележавању 100. годишњице краја Првог светског рата.

(РТС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Основно питање је

17.07.2018 15:09

Основно питање је дали це Париз помоци да се Косово врати/интегрисе у састав Србије. А први корак за то је да Париз повуце признање Косова, Све остало је вуцење Срба за нос

ОДГОВОРИТЕ