Еко катастрофа пријети Козари

Станковићевој фирми одобрена сјеча 110 ха шуме ради изградње каменолома. Екосистем већ угрожен постојећим “интеграловим” каменоломом. На изградњи пута до Мраковице – пробијени сви рокови, а бачени милиони.

Република Српска 16.07.2018 | 19:41
Еко катастрофа пријети Козари
На само неколико километара од границе Националног парка Козара, поред пута до спомен-подручја Мраковица, пута који се гради годинама (обично од избора до избора), фирма “Интеграл инжењеринг” из Лакташа планира посјећи око 110 хектара шуме и отворити каменолом.

Као што је познато, а о чему смо и раније писали, ријеч је о фаворизованом предузећу власника Слободана Станковића, познатог као тајкуна блиског актуелној власти у овом ентитету и њеном предсједнику Милораду Додику.

Станковићева фирма позната као “шампион” многих, стотине милиона марака вриједних тендера и ову концесију је добила још прије двије године од Владе Републике Српске. О томе, међутим, јавност појма није имала све донедавно, док се ово питање није нашло пред одборницима Скупштине општине Градишка на чијој територији је планиран овај злочин према природи..

У близини овог планираног каменолома под називом “Вучјак”, већ годинама постоји каменолом “Трнова”, који је у власништву предузећа “Јединство” из Градишке. Већински власник приватизованог Јединства је такође Интеграл инжењеринг.

И изградња, односно реконструкција пута од Горњих Подградаца до Мраковице, уз који је планиран и нови каменолом, прича је за себе. Прича која се по потреби активира, уз обавезно учешће највиших званичника РС па се потом, обично по окончању избора, нагло заборави.



Раскопавање Козаре

Изградња пута до Мраковице и намјера отварања новог каменолома, приче су које се, ипак, не могу раздвојити, јер нови каменолом, као и постојећи, наводно, неопходни су за изградњу пута. Ријеч је о путу од 20 километара дужине, предвиђене ширине 5,5 метара који од 2013. године гради друга фирма “Нискоградња”, коју фаворизују ентитетске власти, такође из Лакташа, чији је власник Љубо Ћубић, такође познат као неко врло близак Милораду Додику и актуелној власти.

Тај пројекат, како је у старту најављено, требало је да кошта 25 милиона марака. Међутим, с обзиром на све пробијене рокове градње, сталне одроне на градилишту, ова цијена је, без сумње, а то потврђују и релевантни извори на терену, вишеструко премашена.

Уз све то, сем изградње неколико потпорних зидова, радови готово да се нису макнули са мртве тачке. Пролазак дионицом у изградњи, у што смо се на лицу мјеста увјерили, због сталних одрона стијена, представља авантуру врло опасну по живот.



Каменолом

Влада РС је 1. септембра 2016. године донијела Рјешење о додјели концесије за експлоатацију техничког грађевинског камена (дијабаза) на локалитету Вучјак, општина Градишка, привредном друштву, Интеграл инжењеринг а.д. Лакташи путем Министарства индустрије, енергетике и рударства.

У Информацији о стању у области шумарства и ловства на подручју општине Градишка за 2017. годину, која је недавно разматрана у локалној скупштини, појавила се и ова информација.

“Реализацијом уговора о додијељеној концесији на овом локалитету, ово газдинство остаје без цца 110 ха најбоље шуме, чиме ће се смањити дрвна залиха и етат, те смањити приход од продаје шумских дрвних сортимената, што ће се одразити и на издвајање средстава посебних намјена према локалној заједници. Осим тога, отварањем новог каменолома доћи ће до еколошких промјена, нарушавања екосистема, те других поремећаја у природи.“

Ово се између осталог наводи у поменутој информацији коју је пред градишке одборнике доставило општинско одјељење за привреду и пољопривреду.

Вучјак се налази непосредно уз регионални пут Горњи Подградци – Мраковица, који је у изградњи и за чије проширење трасе је већ извршено крчење шуме. Тај пут би требало, између осталог, да служи у туристичке сврхе, да људи уживају у природним љепотама Козаре, а не да удишу прашину која штетно дјелује на здравље. Крчењем шуме на том локалитету појавило би се клизиште, што би угрозило изградњу и безбједност саобраћаја на том дијелу.

“У непосредној близини налази се активни каменолом “Трнова”, који је 2007. године проширен крчењем шуме за 13,5 ха, на основу рјешења Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде од 20.12. 2006. године, а чији је власник такође “Интеграл инжењеринг” из Лакташа. Према нашим сазнањима у том каменолому има довољно сировине, тако да нема разлога да се активира и каменолом Вучјак”, наводи се у закључцима које су одборници једногласно усвојили.

Интересантно је да је прошло скоро двије године од када је Влада додијелила концесију Интегралу до тренутка када је ова информација “угледала свјетло дана” у скупштини општине!?

Радислав Дончић, одборник Партије демократског прогреса, каже да ништа није случајно.

“Прича о путу до Мраковице , па тако и о каменолому, активира се сваки пут пред изборе. Више пута поновљено обећање Милорада Додика о скором завршетку пута и даље је неиспуњено, а избори се ближе. Очекујем да ће се и ове године Додик појавити са истим обећањем, а као оправдање што пут није завршен у предвиђеном року, мора наћи нове изговоре. Можда један од изговора буде и противљење скупштине општине отварању новог каменолома.

О овом новом каменолому и сјечи шуме, када су радови на путу почели, није било ни ријечи, а сада се та прича мора некако пласирати грађанима, од којих очекују да и овај пут за њих гласају, без обзира на сва лажна обећања и на штету коју су направили и коју намјеравају направити, уништавањем шуме на Козари”, каже Дончић.



Одроњени милиони

У Извјештају о раду Комисије за концесије Републике Српске за 2016. годину, у дијелу који се односи на нови каменолом Вучјак, између осталог наводи се да је „израђен елаборат о резервама и да су потврђене резерве од стране ресорног министарства. Поднесен је захтјев ресорном министарству за одређивање граница експлоатационог поља. Провођене су активности на припреми техничке документације“. Из овог извјештаја се види и да је период трајања уговора 10 година, почевши од 27. септембра 2016. године.

Прије седам година, почетком јула 2011. године, мјештани Горњих Подградаца су блокирали пут према постојећем каменолому Трнова, протестујући против све тежих услова живота, узрокованих експлоатацијом и превозом камена. Мјештани су протестовали због пута уништеног камионима који превозе материјале из каменолома , неподношљиве прашине и испуцалих зидова кућа од сталних детонација.

Двије године послије, почетком јула 2013. године, Милорад Додик, предсједник РС је свечано отворио реконструисани дио пута у Горњим Подградцима у дужини од 14, 5 километара. Како је тада речено, у овај посао су „Аутопутеви Републике Српске“ уложили 15 милиона марака. 

Том приликом Додик је најавио и почетак радова „на потпуној реконструкцији“ пута од Горњих Подградаца до Мраковице у дужини од 24 километра, чија је вриједност 25 милиона марака, која ће „ускоро бити завршена“.
Извођач, радова, на изграђеној дионици пута, погађате, био је Интеграл инжењеринг.

Тендер за избор најповољнијег извођача радова, о чему су поједини медији и раније извјештавали, никада није потписан. Интеграл је посао отпочео у јеку предизборне кампање, у септембру 2012. године.

Приликом отварања овог пута, Додик је најавио и почетак радова на потпуној реконструкцији пута од Горњих Подградаца до Мраковице на Козари у дужини од 24 километра, а вриједност пројекта је око 25 милиона КМ. 

Посао је овај пут на тендеру добила “Нискоградња” из Лакташа. Према тендерској документацији, а што је објављено и на званичном сајту Нискоградње, радови су почели 10. августа 2013. године. Рок за завршетак радова је био три године. Рок је, дакле, пробијен скоро двије године, а како радови “напредују” увјерили смо се на лицу мјеста.

Како вријеме одмиче тако и вриједност пројекта расте, због сталних одрона, подземних вода и других “непредвиђених” појава. Упућени тврде да је та цифра давно премашила 40 милиона марака. Питање је да ли је могуће да прије почетка реализације овог пројекта није извршено адекватно испитивање терена како би се предвидјеле и “непредвиђене” појаве.

По свему судећи “непредвиђена” појава је и “потреба” за уништавањем шуме на површини од 110 ха и то, како тврде стручњаци, најквалитетнијих стабала. 
Изградњом овог пута биле би повезане општине Градишка и Приједор, што ову саобраћајницу, када и ако буде завршена, сврстава у регионалне.

У међувремену, обећања о “скором завршетку пута” није фалило, а без сумње, како се избори ближе, неће их ни фалити. Представници власти често понављају да ће изградња пута до Мраковице, између осталог, допринијети и развоју туризма на Козари.

Међутим, како сада ствари стоје, потенцијални туристи ће умјесто у нетакнутој природи ове планине, изузетног природног, али и историјског значаја, “уживати” у голетима искрчених шума и прашини каменолома. У каквим ће условима живјети, ако дође до предвиђеног крчења шуме и изградње новог каменолома, становници Горњих Подградаца, али и околних села, ушушканих у козарско зеленило, не смије се ни помислити.





Аутор: импулспортал.нет

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Бритка сабља

16.07.2018 17:50

Већег геноцида од ових приватника на овим просторима није било, уништиће и сав екосистем, изазвати праву еколошку катрастрофу у доскоро еколошки најчистијем простору у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

режим

16.07.2018 18:11

Овај режим је све опустошио и тера и даље. Шишај Баја овце на нулу, не остављј за зиме.

Name

револуција

16.07.2018 18:30

Само револуција може режим обалити, уз помоћ ових 40 енглеза.

Name

дудук

16.07.2018 17:50

Шта овај пљачкаш Додик ради са РС, све опљачка преко режимских/својих тајкуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

17.07.2018 05:47

Станковић је краљ сушења буџета..

Name

Ре

16.07.2018 17:53

Где год је овде допро човек остала је пустош од пророде, загађење и ваздуха и земљишта. Природа је остала сачувана само на мјестима гдје није допро човјек. Најгоре је уништење обрадивих земљишних поврина направљео изградњом лудачких и неразумних инфраструктурних пројеката, као што су аутопотеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

16.07.2018 17:55

И... ста народ...цути..е па нека,зато нам је катастрофа у свим порама..хоце ли нам неко други цувати оно сто су нам дједови у аманет оставили

ОДГОВОРИТЕ
Name

кртица

16.07.2018 18:01

Додик попљачкао на земљи, а сад пљачка под земљом, угрожава подземни свет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно ДНА

16.07.2018 18:27

Продуце Козару као сто су продали јасеновацку градју. Ниста И'м нине свето н и људи ни дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

козара

16.07.2018 18:41

Има и Перица Бундало каменолом у Козари вец петнаестак година.Писите мало и о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

16.07.2018 19:06

Сјечка?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иванка

16.07.2018 19:45

Ужасно шта се ради Па то се треба зауставити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

16.07.2018 21:14

Бог си леми,само сјеци ко га јебе тито је садио,нису твоји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козара

16.07.2018 22:10

Маму ти Бакинацку. Остави нам козару иди униставај своје Бакинце. Ја сам као мали пионир садио те стабљике да би их ви сад униставали. Зар нисте натрпали дзепове осиромасили народ сад јос И еколоску катастрофу правите неда те нам ни дисати.багро да бог да вас бог казнио за све сто сте до сад покрали И згријесили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

17.07.2018 07:25

Слобо и Милокраде само ви крцмите имате ви овај ретардирани народ који це ако бог да опет гласати за Снсд јер он брани Републику Србску.

ОДГОВОРИТЕ