Хелсинки: Трамп и Путин на самиту

Предсједници Русије и САД Владимир Путин и Доналд Трамп стигли су данас у предсједничку палату у Хелсинкију на свој први самит.

Свијет 16.07.2018 | 13:13
Хелсинки: Трамп и Путин на самиту
Званични програм самита у главном граду Финске није објављен, а помоћник руског предсједника Јури Ушаков рекао је да ће једна од централних тема бити Сирија, пренио је "Спутњик".

Међу осталим најављеним темама су наводно мијешање Русије у предсједничке изборе у САД и сарадња у области енергетике.

Одвојене разговоре водиће шефови дипломатија двије земље Сергеј Лавров и Мајк Помпео.

Помпео и Болтон присуствовац́е преговорима предсједника Русије и САД

На разговорима између предсједника Русије и САД у америчкој делегацији ц́е, између осталог, бити и савјетник предсједника за националну безбједност Џон Болтон и државни секретар Мајк Помпео.

Према ријечима портпарола руског предсједника Дмитрија Пескова, стране би могле да разговарају о проблему међународне безбједности, као и Сирији, Ирану и изградњи „Сјеверног тока 2“. Међутим, нема јасно утврђеног дневног реда, њега ц́е одредити сами лидери.

Фински активиста Маркус Бундерс у разговору за телевизију РТ испричао је шта се дешава у Хелсинкију уочи сусрета два лидера.

„Атмосфера у Хелсинкију је све бучнија и живља. Финци поштују самит и добро схватају како треба да се понашају. Финска подржава дијалог и увијек је спремна за преговоре! Припремили смо плакате. Сада је на улицама много радозналих грађана. Ускоро ц́е се они окупити на мјестима кроз које ц́е проц́и предсједнички конвоји. За сада их нема толико много, али за сат времена биц́е их више. Атмосфера која влада је мирна“, рекао је Бундерс.



Одржан састанак америчког и финског предсједника

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп спретходно се састао са финским предсједником  Саулијем Нинистеом.

Резиденција се налази у мирном дијелу финске престонице, два километра од хотела у којем је смјештен председник САД.

„Финска је дивна и гостољубива земља. Имали смо фантастичан састанак (самит НАТО-а) прије неколико дана… То је био веома успјешан састанак. НАТО никад није био јачи него сада. Народ се сада сложио да плац́а (трошкове за одбрану)“, рекао је Трамп на састанку са Нинистеом и додао да је „било много проблема“, али сада је алијанса „јача“ него икада раније.

Говорец́и о предстојец́ем састанку са Путином, Трамп је изјавио: „Биц́емо у реду“.

Као одговор на то, фински предсједник је пожелио Трампу срец́у. „Желимо вам срец́у на састанку".

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар