ПОЧИЊЕ ЕП! Српска доминација Европом...

Хрвати би да заљуљају трон, Грци из сенке. . .  На старту 33. Европског првенства за ватерполисте владари Старог континента имаће лакши тренинг против Румуније која је на 21 сусрету извукла само реми пре 10 година. Баракуде прошле сезоне скинуле Делфине са светског престола и у Барселони су главна претња по изабранике Дејана Савића.

Остали спортови 16.07.2018 | 13:30
ПОЧИЊЕ ЕП! Српска доминација Европом...
Заталасаће се вода у базену Бернар Пикорнел у Барселони – креће 33. Европско првенство за ватерполисте. Зна се, владари Старог континента су изабраници Дејана Савића. Србија је троструки узастопни шампион Европе, а у Каталонији браниће пехар освојен пре две и по године у београдској Арени.

Српски делфини на последњих шест шампионата имају четири злата и по једно сребро и злато. Наша земља има низ од осам ЕП на којима је узела неко одличје. Последњи пут празних руку вратили смо се на шампионату у Фиренци 1999. године. У односу на протекло велико такмичење, Светско првенство у Будимпешти, златни селектор Србије Дејан Савић је направио једну измену. Уместо досад стандардног у најбољих 13 Немање Убовића, шансу је добио дебитант, центар Немања Вицо, који брани боје Катаније.

Србија је фаворит за четврто узастопно злато, а највећи конкурент биће Хрватска. Прошле године на СП у Будимпешти, Баракуде су скинуле проклетство, у полуфиналу су победиле нашу репрезентацију, а онда у борби за злато били бољи од домаћина, Мађарске. Наоштрени су изабраници Ивица Туцка да заљуљају и европски трон доминантној селекцији последњих неколико година, Србији.

Ипак, Хрвати више немају у својим редовима једног од најбољих ватерполиста света протекле деценије Сандра Сукна. Он је због проблема са срцем завршио каријеру. Сјајни бек је прошле године је био МВП Светског првенства у Будимпешти. Остали су ту, Туцак се определио за проверене снаге: Јоковића, Лончара, Бушљеа, Гарсију...

Од фаворита, стандардно у борби за медаље су Италија, Мађарска и домаћин Шпанија. Црна Гора је на последњим такмичењима у паду. Смена генерација је извршена после Олимпијских игара у Рију, па европски вицешампион није оно што је некада био – у најужој конкуренцији за одличје. Од фаворита из сенке треба обратити пажњу на Грчку. Олимпијакос је прошлог месеца освојио круну најбоље екипе Европе после победе над Про Реком усред Ђенове. А клуб из Пиреја је Грчка у малом. Скоро сви најважнији играчи бране боје атинског гиганта.

Првог дана шампионата Србија игра са Румунијом. Све је на страни Србије – квалитет, традиција... Ове две селекције играле су 21 пут и наши источни суседи само су једном извукли нерешен исход, пре 10 година на ЕП у Малаги. Румуне са клупе предводи некадашњи Савићев помоћник у репрезентацији Србије, Дејан Станојевић. Он је на кормилу већ четири године. Најбољи румунски играч је и даље времешни центар Козмин Раду, који има близу 500 утакмица у националном тиму.

Победа не би смела да се постави као питање.

„Атмосфера је у реду, здрави смо. Против Румуније очекујем наравно победу, али и игру која ће показати где смо сада. Овде су најбоље екипе света. Наш циљ се зна - Токио 2020, и све до тада су успутне станице. После Рија смо окренули нову страницу“, рекао је селектор Савић на конференцији за медије у организацији ЛЕН, преноси сајт Ватерполо савеза Србије.

Српски делфини не беже од улоге фаворита.

„Радујем се дебију на Европском првенству. Раду је главна опасност, али наша победа не долази у питање. Опет утакмицу треба одиграти као да је последња“, рекао је Виктор Рашовић.

Првог дана нема дуела који би могао да се окарактерише као дерби. Мађари, Италијани, Црногорци, Шпанци, Грци и Хрвати апсолутни су фаворити. Осим Румуније, Србија је у групи са Русијом и Словачком и само би чудо требало да се догоди да владари Европе не буду први у групи.

На шампионату учествује 16 селекција, који су распоређени у четири групе. Победници група избориће директно пласман у четвртфинале, док ће другопласирана и трећепласирана репрезентација да играју бараж за место међу осам најбољих на Старом континенту.

ЕП (БАРСЕЛОНА) - ПРВО КОЛО:

Понедељак

Група А

15.30: Грузија – Мађарска
18.30: Немачка – Италија

Група Б

11.00: Црна Гора - Француска
22.15: Малта – Шпанија

Група Ц

14.00: Турска – Грчка
17.00: Хрватска – Холандија

Група Д

12.30: Русија - Словачка 
20.30: Србија - Румунија

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар