Српска је наша духовна кућа

Српски народ треба да чува своје државне институције и Републику Српску, поручио је данас његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије на освештању цркве посвећеној Светом Сисоју Великом у Угљевик Селу код Угљевика.

Република Српска 15.07.2018 | 20:33
Српска је наша духовна кућа
"Смисао освештања храма је да будемо људи Божији, благословен народ Божији, да чувамо себе и своју вјеру, да чувамо своје државне институције и Републику Српску, која је наша духовна кућа",истакао је владика Фотије и додао да обнова храма треба да симболише обнову душе свакога човјека и читавог народа.

"Да постанемо, као овај храм што је постао, станиште духа Светога, да се молимо Богу и живимо богоугодним животом, како нам је ракао Свети Апостол Павле у својој посланици, да се држимо Господа Исуса Христа и тада ћемо ићи путем правим, путем спасења", навео је епископ Фотије.

Велики број вјерника учествовао је у избору литије и кумова као и опхода око храма, а одржан је и помен погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.

Владика Фотије одликовао је орденом Светог краља Драгутина начелника општине Угљевик Василија Перића за допринос у изградњи храма.



Перић је након додјеле ордена изразио захвалност и рекао да народ, градећи храмове, гради и душу свога рода и подсјетио да је Српска православна црква кроз вијекове успјела да одржи српски народ на овим просторима.

"Радосни смо јер је саграђен још један храм на подручју општине Угљевик. Идеја за изградњу храма у Угљевик Селу резултат је потребе да се пресели храм из Старог Угљевика, који је на експлоатационом подручју рудника угља", навео је Перић.

Орденом Светог краља Драгутина одликовани су и Божо Џувелековић из Угљевика и Петар Симић из Београда, а директор Рудника и термоелектране Угљевик Ђорђе Поповић одликован је Архијерејском похвалницом због активног учешћа у животу парохија угљевичких.

"Част ми је и задовољство што сам награђен и достојан великог признања, а посебно сам радостан јер сам учествовао у изградњи храма гдје ће вјерници овога краја моћи да испољавају вјерска осјећања", рекао је Поповић.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ре

15.07.2018 22:03

Какво предизборно лудило, ајмо сада звитлавајмо народ да све за себе приграбили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

16.07.2018 18:37

Док год се у политику попови буду мјесали са својим брадуринама, овдје среце бити неце, без њих се ни пољски клозет висе не отвара, а иду гдје се једе, пије и гдје имају користи. Најмање раде за народ. Брука

Name

с

16.07.2018 19:35

А ста бијасе са убиством магистра Ковацевица 1992, тех. Дир. Термиелектране?

Name

Борац ВРС

15.07.2018 22:25

Да ли су ти људи икада ишта у животу радили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

16.07.2018 05:23

...а ово је најбоље, .......поп дрзи говор и казе да треба цувати институције РС....Јадно је то када је досло тако далеко да поп нема висе везе са религијом него само са политиком и бизнисом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

16.07.2018 20:01

По вјерском тумачењу власт је од бога дата. За ову нашу актуелну у РС не бих баш рекао. Кад црквени великодостојник каже да треба чувати институције он то свакако сагледава у ширем контексту. Е сад што су код нас на челу институција често људи који им нису дорасли није крива црква као институција, него народ који таквој власти на изборима да легитимитет. Ту и тамо понекад се отме неком црквеном ауторитету да се рецимо нађе на мјесту које му не приличи. 2016 године на велику Госпоину 28. 08, а 3 дана уочи почетка кампање за локалне изборе задесно се нађем у Дервенти у једном кафићу и ту видим за једним столом претходника преосвећеног Фотија митрополита Хризостома у друштву начелника општине Симића, попа Радоице и још једног свештеника који ми је биоокренут леђима па га нисам препознао. Тај ме призор по мало саблазни, јер је у исто вријеме на Озрену код манастира светог Николе велики народни збор. Дубоко вјерујем да се епископу Фотију нешто слично неће десити да га злоупотријебе. Надам се да ће црква да учини отклон од свега оног што дијели народ (под тим мислим на политику) посебно кад је ношена на много и превише црвене боје, а ова снсд-ова идеологија је превише обојена у црвено Амблем је црвена ружа са 4 латице у облику крста. Не треба ни толико оштар вид да би се та ситница примијетила. Кроз историју Ватикан и Папа је крунисао многе цареве и краљеве. Наше краљеве су крунисали наши патријарси у Жичи, још од времена светога Саве, који није погинуо на Врачару како то Миле скоро у високом друштву, под сводовима Светосавског храма изусти и не трепну, а нити се зацрвени за изречену глупост.

Name

ДА

16.07.2018 05:55

ДОДИК ЈЕ СЕКУЛАРНУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ПРЕТВОРИО У РЕЛИГИЈСКУ ДРЖАВУ У КОЈОЈ ПОПОВИ ВОДЕ ПОЛИТИКУ КОЈА ДОДИКУ ПАШЕ. ДОКЛЕ ТАКО, МИЛОРАДЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2018 09:42

А он атеиста.

Name

Име

16.07.2018 07:01

Гдје поп попује нема ту напредка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацке

16.07.2018 07:02

Ста је вама овдје спорно? Фотије је... висем волим реци риједак цовјек. Има моралну и духовну обавезу да прица пред народом, а сто ви видите политику сто цовјек казе да треба цуват институције РС и да мозда нагиње на неку политицку опцију...маните се цорава посла. Сви смо политицари, попили памет свог свијета, зато нам је овако добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрр мрр

16.07.2018 08:22

Ти мора да си поп па овако прицас висе немате ни стида ни срама само су вам суске битне.Ста има један поп да прица о политици зна се гдје му је мјесто.Е мој Тито да само видис до цега смо досли и до цега су нас довели ови богомољци.

Name

Wодолија

16.07.2018 09:08

Ста је спорно ?!.....Спорно је у најмању руку сто се црква бави политиком, али само оном која одговара тренутним властима. Мозе реци да се требају цувати институције...., а ни ријеци да се требају криминалци казнити...., да не говоримо о мистериозним убиствима ....? Стоји ли црква уз народ или уз ове друге ? ....а када треба прилог за цркву дати..., онда је , драге сестре и брацо помозите ....Морал у друству је на јако ниском нивоу, па тако и црква прати тај ниски морал.... или пластицно приказано: која је морална и духовна обавеза једног свестеника код Додика под сатором? Те аномалије су висе него спорне....Поздрав са благословом

Name

Гавро

16.07.2018 11:15

Ако прицамо о Епископу Фотију, прво процитајте лик и дјела овог цовјека док је био у ХР Владика и колико је уцинио за Србе. Када казе на оцување институција, да се не дјелимо, код год побједи РС и њене институције остају. Док се вама објасни, а није ни вазно. А ти сто си поставио толика питања? Дал си урадио за себе или друге ста?

Name

Ре гаврањик

16.07.2018 12:01

Ма ста је тај фотије урадио за народ осим за себе ста булазис ти црква и попови раде само у своју корист а циме продајом магле глупом народу.Једно су ријеци и које какво пискарање за некога а друго су дјела.

Name

Гавро

16.07.2018 12:10

Урадио сто ти нецес за 5 зивота јос. Попиј хладно пиво и опусти се.

Name

ре гаврањик

16.07.2018 13:31

Гаврањик одговор ти је дјецији размисли мало боље

Name

Тако треба

16.07.2018 08:23

Најпоштенији однос са конфесијом и црквом имао је хрватски политичар Стипе Месић. Јавно се декларисао као атеиста и освојио два мандата предсједника републике. Држао дистанцу према црквеној хијерархији, која га није могла смислити. И није им шутао, а поготово не повлађивао. Држава је држава а црква је црква. Политика је политика а религија је религија. Свако има своје мјесто ако се границе не прелазе. Такви односи су у свим културним и пристојним земљама Европе и шире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

16.07.2018 14:24

Тако је и у уставу српске као сто си рекао , секуларна дрзава.. а на папиру највеци вјерницки сљам себе назива исправним вјерницима а остале несрбима и издајницима вјере и дора... закон крсе они који закон представљају. једно је вјеровање а друго закон

Name

израелац

16.07.2018 10:27

То су српске Гироламо Савонароле .. кад казу култура мисле на себе саме , кад казу србство мисле на себе саме, кад казу политика и духовност и економски напредак мисле на себе саме ....

ОДГОВОРИТЕ