Може се утицати на цијену горива

У протекле четири године Влада Републике Српске је забиљежила позитивне резултате рада, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић гостујући у емисији „Пулс“ БН телевизије. Ђокић је истакао да подржава министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ у намјери да се држава смањи утицај у цијени горива како би терет на леђима грађана био лакши.

Република Српска 12.07.2018 | 23:08
Може се утицати на цијену горива
- Ако држава одлучи може се утицати на цијену горива, - тврди Ђокић.

„То се може уредити цјеновном политиком, али она мора бити усаглашена унутар БиХ. Господин Шаровић је управо министар на мјесту одакле се може дјеловати да се држава одрекне свог прихода и ја му предлажем да покрене иницијативу. Ја ћу га подржати у томе да одредимо која је то количина средстава која у буџете долази више кроз повећење цијене горива који можемо вратити грађанима.“

Влада Републике Српске је у протекле четири године радила у складу са обећањима и зацртаним изборним циљевима, а доста тога је испуњено, рекао је Ђокић.

„БДП је порастао до 3,5 посто, број незапослених је смањен, а пензије су се повећале у протеклом периоду, а то су добри резутати ове Владе.“

Али није баш све тако сјајно, признаје Ђокић.

„Наравно да може боље. Највише наилазимо на проблем финансирања одређених пројеката. Морамо се борити за веће стопе раста да би више средстава усмјеравали у одређене развојне програме.“

Извјесно је, каже Ђокић, да би Српска биљежила већи економски раст да није ограничена у одлучивању.

„Ограничена је јер нема суверене надлежности које припадају једној држави. Морате дијелити и позитивне иницијативе са другим нивоима власти. Институције БиХ у којима доминира утицај политике Сарајева врло често желе БиХ другачијом, па онда самим тим и моделирају мјере. Било је одређених застоја и проблема.“

Политика компромиса једина је сигурна карта за БиХ.

“Јако нам је битно да заштитимо интегритет Републике Српске, да обезбједимо апсолутну сигурност, њену аутономију у складу са Дејтонским споразумом – ништа мање и ништа више од тога, да живимо слободно и да имамо право на свој слободан избор. Желим да поручим и људима који креирају политику званичног Сарајева да И они застану и да се промијене. Конкретно у бошњачкој политици мора да дође до промјене”, сматра предсједник Социјслистичке партије Петар Ђокић.

Социјалисти остају привржени стварању друштва једнаких шанси, тврди Ђокић и напомиње да одлазак Недељка Милаковића из Социјалистиче партије неће негативно утицати на резултете ове странке на предстојећим изборима. С обзиром на тренутне капацитете, Ђокић вјерује да ће од октобра Социјалистичка партија у Парламенту Српске заузети девет мандата.



БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Андела

12.07.2018 21:50

Хахахахаха....ста друго реци ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

12.07.2018 22:05

Битно је да је поред његове неспособности СА криво. Па гдје си био задњих 12год. Броwсер економија расте а народ одлази, логицно зар не?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

13.07.2018 05:09

Политичари и тајкуни себе доживљавају као робовласницима...могу да раде шта замисле, без одговорности...судство, полиција су њихови; нема их ко контролисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.којотовски.

13.07.2018 06:30

Довољно би било похлепним нафтним дистрибутереима ограницити марзе и натјерати их да сваких петнаест дана ускладјују цјеновник на пумпама са цијеном нафте на свјетској берзи али не они када нафта поскупи на свјетској берзи одмах дизу цијене а када појефтини не пада им на памет да цијене коригују на низе.Контрола цијена од стране влада ентитета би дала резултат а за то постоји и законско упористе.Медјутим,владама одговара висока цијена нафте јер по основу пдв-а наплацују висе прохода у будјете и ради тога сто нафтни лоби вјероватно финансира странке на власти.Влада висе брине о еxтра профиту дистрибутера него о гладном народу то је цињеница.Цисто ради истине јуце је нафта на свјетској берзи пала на нај низи ниво у задње двије године и бас јуце код нас је досло до поскупљења деривата.Засто?Ради еxтра профита јасно као дан.А народ кога брига за народ,само еxтра профит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Којотовски

13.07.2018 08:40

Кад би ти знао узети Дигитрон и израчунати да када би гориво било јефтиније људи би сипали висе и криж наплату ПДВ-а држави би ишло висе у касу, али за тебе је математика нешто непознато. И ниједна држава која има слободно тржиште немозе натјерати некога да смањи цијене односно колику ће ко маржу узимат. А сто су наши трговци похлепни и узимају дупле марже то је друга ствар.

Name

Мрси

13.07.2018 07:59

А јесте га питали за стету од 8 милиона марака од концесија И кривицну пријаву у вези тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКИ

13.07.2018 10:07

ОВАЈ ЂОКИЋ ЈЕ НАЈВЕЋИ ДЕМАГОГ У ВЛАДАЈУЋОЈ КОАЛИЦИЈИ И САМИМ ТИМ НАЈОПАСНИЈИ, КО АНДОЛ ЈЕ НИТ ОДМАЖЕ НИТ ПОМАЖЕ БАШ КАО И СОЦ.ПАРТИЈА

ОДГОВОРИТЕ